Kristofer37 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Mam nowy rower Author Context, a w nim ww. hamulce, martwi mnie jedna rzecz, a mianowicie w momencie naciśnięcia klamki tylnego hamulca pojawia się jednokrotne pyknięcie (cyknięcie), dzieje się to wtedy jak klocki ścisną tarczę - oczywiście koło się natychmiast zatrzymuje, nie mam żadnych uwag do siły hamowania itd.. Rower ma przejechane dosłownie kilka km. Czy to normalny objaw hamowania, czy hamulce muszą się dotrzeć itp. Pytam ponieważ pierwszy raz ma do czynienia z tego typu hamulcami. Dziękuję z góry za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Opisz moze dokładniej to pykniecie, to podczas jazdy czy moze tylko z kołem w gorze ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kristofer37 Napisano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Dzięki za zainteresowanie tematem, podczas jazdy i jak koło podniosę do góry jest to taki zbliżony dźwięk jakby kamyczek odbił się od ramy - zbliżony do metalicznego, daj nr telefonu to zadzwonię i usłyszysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Tektro nie miałem wiec nie wiem ale raczej nie jest to normlane, zwłaszcza jak robi to jeden hamulec tylko. Możliwe ze tłoczek o cos zahacza, trzeba by tam pozagląać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Hmmm może zobacz czy nie masz wyszczerbionych klocków. U mnie czegoś takiego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 W moich Aurigach jest pyknięcie przy wciśnięciu hampla, ale jest słyszalne tylko kiedy rower znajduje się do góry kołami i jest naprawdę ciche. Jeśli masz to samo to chyba w niczym to nie przeszkadza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kristofer37 Napisano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Jak jadę i mocno nacisnę na hamulec to jest to pyknięcie, jak lekko to nie, jak koło do góry podniosę, zakręcę kołem i mocno nacisnę na hamulec to jest, bylem się pytać w serwisie ale bez roweru, serwisant stwierdził, że może są troszkę luźno klocki, będę musiał do niego zaprowadzić, żeby stwierdził czy ten typ tak ma, a może zniweluje to jakoś, wg mnie nie powinno tak być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kristofer37 Napisano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wszystko gra, w serwisie powiedzieli, że to normalna praca hamulca (uderzenie klocków o tarcze). Jeszcze jedno pytanko: hamulec tylny przy naciśnięciu wydaje dźwięk który przypomina pracę tłoczka takie"mlaszczenie" które pochodzi od tłoczka klamki i zauważyłem lekkie pocenie się przy tłoczku przy klamce dokładnie przy tym pierścieniu zabezpieczającym. Przedni hamulec się nie poci i nie wydaje żadnych dźwięków. Czy tak ma być i dlaczego słychać pracę tłoczka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Tak na pewno nie powinno być. Ten dźwięk to powietrze w układzie, i chyba masz nieszczelny tłoczek. Ps. Co do tego pyknięcia przy wciśnięciu klamki to możesz spróbować to zniwelować ustawieniem zacisku bo możesz mieć krzywo zamontowany ( u mnie trzeba było delikatnie bokiem wkładać koło żeby nie tarło. Po ustawieniu zacisku jest spoko). Na początek spójrz na odległości po między klockami a tarczą, jeśli jeden klocek jest bliżej to odkręć imbusy trzymające zacisk, poproś kogoś aby nacisnął klamkę i przykręć uważając aby zacisk się nie przesunął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Mlaskanie raczej nie jest spowodowane powietrzem bo tego nie słychać, to olej ktory sie sączy z uszczelek, tłoczek sie rusza wywołując owo mlaskanie. Wypada zrobić serwis zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kristofer37 Napisano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ale to nowy rower, przejechane kilka km i już serwis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 12 Października 2011 Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Hm, a jak mój mlaszcze lekko przy klamce dłuższy czas, to co to może być? Dodam, że jest tam sucho i nic nie cieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.