MikeSkywalker Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Przeprowadziłem się z domu z garażem do mieszkania a dokładniej dość małego pokoju, taki kaprys na ostatni rok studiów. A co za tym idzie potrzebuję zrobić jakiś stojak na rower, opieranie o szafy nie dość że mało stabilne to już zasłonę i ściany przyozdobiło brudnymi odciskami bieżnika. A kolejna sprawa że do czyszczenia i smarowania taki stojak to na pewno o wiele lepszy sposób niż opieranie roweru o cokolwiek i męczenie się z kręceniem pedałami i stabilnością roweru. Myślałem nad jakąś solidną podstawą spawaną z kątowników i dwoma "u-kształtnymi" mocowaniami pod dolne rury tylnego małego trójkąta pospawanymi np. z 3 krótkich rurek. Spotkał się ktoś z takim rozwiązanie, będzie to solidne? Wyglądało by to tak że tył roweru po podniesieniu opierał by się dolnymi tylnymi rurkami o taki stojak. Podobne stojaki mają w sklepach tylko tamte trzymają rower za oś tylnego koła, między piastą a ramą, u mnie nie ma tam miejsca aby cokolwiek wcisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delur Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 A może powiesić rower nad łóżkiem równolegle do ściany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Nie ma to jak spać pod rowerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 A cos takiego? http://allegro.pl/stojak-na-rower-lekki-mocny-skladany-tylne-kolo-i1861114123.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 http://allegro.pl/najlepszy-stabilny-stojak-rowerowy-fvat-i1855879207.html Tańszy, bardziej praktyczny i pewnie łatwiejszy do samodzielnego zespawania jeśli by ktoś chciał samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Mój autorski plan jest w trakcie realizacji, zobaczymy po pospawaniu rurek jaki będzie jego efekt. W planach jest kopia takiego stojaka http://allegro.pl/nareszcie-odpowiedni-stojak-na-twoj-rower-film-i1857183137.html jak zakupię odpowiednie rurki to się pobawię, a swoją drogą śmieszna ta aukcja, piszą pierdoły na temat obróbki CNC pewnie tych rurek które ja nie posiadając takiego sprzętu kątówką utnę :D Bojąc się porysowania ramy (w sumie już jest dość porysowana) zastanawiałem się nad jakimś zaciskiem do sztycy siodełka mocowanym na takim stojaku, ale takim tylko otrzymującym rower stojący na podłożu w pionie, bez podnoszenia, wtedy haków można by używać jedynie do regulacji przerzutek czy czegoś w ten deseń. Ktoś korzysta z tego http://allegro.pl/stojak-na-rower-lekki-mocny-skladany-tylne-kolo-i1861114123.html ?? Ciekaw jestem zasady działania, ale widzę że szybkozamykacz można w ten stojak wpiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 ja kupiłem taki i jestem zadowolony, prosty, stabilny spełnia swoje zadanie i można serwisować tył roweru, z czasem dorobię do niego podtrzymanie przodu żeby serwisować amora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2011 A jak działa to mocowanie do szybkozamykacza? Da radę takie coś samemu skombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 http://allegro.pl/rewelacyjny-stojak-skladany-pelna-regulacja-film-i1857183158.html mam ten sam - czerwony. Pewnie nawet od tego samego sprzedawcy kupiłem. Niestety nie bardzo miałem czas i chęci żeby coś samemu zrobić... Ogólnie nie narzekam jest dosyć stabilny, używam go jak na razie do 3 rowerów, głównie przy myciu, czyszczeniu łańcucha i smarowaniu. Ciężko mi ocenić jak się będzie sprawdzał przy grubszych naprawach, bo sam ich nie robię bo na razie nie mam narzędzi rowerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Mój własny projekt gotowy, wyszedł dokładnie tak jak się spodziewałem Na razie nie wyszlifowany jeszcze, nie pomalowany i nie ma jakiś zabezpieczeń z materiału/filcu/gumy żeby lakier nie cierpiał podczas "parkowania" roweru tylko prowizorkę z folii i taśmy malarskiej Koszt wykonania? Dla mnie zerowy bo rurki płaskownik spawarkę i elektrodę posiadałem A rzeczywisty? Nie potrafię ocenić. Użyłem 6 kawałków każdy ok. 30cm (dokładne wymiary mogę podać jak ktoś chce ale dopasowałem je do roweru) rurki zdaje się pół calowej do wody i dwa kawałki płaskownika na uchwyty. Macie pomysł co będzie najlepsze na ochronę lakieru? Może po prostu na drugą rurkę ramy założę neopren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 12 Października 2011 Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Neopren da radę, lakier przed łańcuchem chroni to i ze stojakiem sobie poradzi. Można też owinąć kawałkiem starej dętki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 16 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wyszedł ci dość prosty, ale bardzo fajny i stabilny stojaczek. Dobra robota. Co do ochrony lakieru, to może owinięcie uchwytów stojaka grubszą warstwą taśmy izolacyjnej by wystarczyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dzięki Na razie z jednej strony jest neopren na ramie, na drugi uchwyt po prostu nałożyłem szmatę bo farba jeszcze dosycha ale docelowo coś muszę wymyślić dla ochrony lakieru. Może faktycznie jakaś cienka gąbka (taka na 2mm) i taśma izolacyjna, albo materiał też owinięty taśmą, do tego rurki "leżące" na podłodze zabezpieczę kawałkami węża ogrodowego i może okleję paskiem z dętki aby nie zniszczyć paneli to na dniach wrzucę fotki efektu końcowego. Przy spinaniu i smarowaniu łańcucha stojak sprawdził się rewelacyjnie - rower stabilnie stoi i kręcąc pedałem można elegancko nasmarować łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Bardzo dobry pomysł na stojak. Imho dużo lepszy niż te co chwytają tylko z jednej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Chyba, że mamy asymetryczne widełki, wtedy może być problem. W ogóle asymetria, dziwne przekroje, kształty rur czy serwisowanie kilku rowerów sprowadza się do stojaka, który trzyma rower za sztycę. Ale to temat na inną bajkę, poza tym trzeba mieć na takie coś sporo miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Świetny stojak Ja bym same widełki okleił pianką do ocieplania rur miedzianych. Dodatkowo owinąć to taśmą izolacyjną i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.