Skocz do zawartości

[Warszawa] łożyska 6805 2R do korby H II

KrzYchuu

Rekomendowane odpowiedzi

W Wawie za takie chińskie łożysko dałem 11zł po 4 000km się rozpadło na alledrogo są po 4zł z wysyłką wyjdzie po jakieś 4,5zł od łożyska gdyby ktoś chciał mogę zamówić odbiór by był na Ursynowie.

Chodzi o łożysko 6805 z dwoma bumkami pasuje do korb choć jest o 1mm szersze.

Zainteresowane osoby proszę pisać najlepiej PW bo w następnym tygodniu zamawiam.

Na Jaktorowskiej nie ma już sklepów (rozwalili cały ten bazar), ostał się tylko jeden i zszedł do podziemi budynku koło salonu samochodowego.

Na jaktorowskiej są 2 sklepy które znajdują się w budynkach(-: Jeden z nich ma łożyska min SKF,a drugi japońskie.Faktycznie 3. z nich został przeniesiony jest w piwnicy i ch.. w nim nocuje(-:

Tzn jak za mocno? Tym plastikowym kluczem, ręką? No, chyba, że ten klucz innym kluczem złapać :)

Z moich obserwacji za to wynika , że dużym oporom toczenia łożysk w suportach HT2 w korbach Shimano winna jest duża ilość smaru w łożyskach, która nota bene pewnie wiąże się z poronioną konstrukcją samych łożysk(uszczelka-nie-po-tej-stronie).

• Mod Team

Tzn jak za mocno? Tym plastikowym kluczem, ręką? No, chyba, że ten klucz innym kluczem złapać :)

0.7 - 1.5Nm - ja to wkręcam ręką i jest ok, luzu nie ma a i łożyska nie są za bardzo ściągnięte.

A tan Shimanowski kluczyk jest taki filigranowy właśnie po to byś nie miał ochoty na dokręcanie z całej siły ;)

Oczywiście :) Chodziło mi o to, że korzystając z TL-FC16, czyli z klucza dokręcanego bezpośrednio dłonią, zakładając, że determinacja dokręcającego jest na standardowym poziomie :) (tzn nie zakłada np specjalnie rękawic), ciężko zrobić w ten sposób "krzywdę" łożyskom w korbie. Co innego jeśli dokręcać takim kluczem jak ten Park Tool'a, no ale myślę, że z tego mało kto korzysta.

Oczywiście :) Chodziło mi o to, że korzystając z TL-FC16, czyli z klucza dokręcanego bezpośrednio dłonią, zakładając, że determinacja dokręcającego jest na standardowym poziomie :) (tzn nie zakłada np specjalnie rękawic), ciężko zrobić w ten sposób "krzywdę" łożyskom w korbie.

Tu się mylisz. Kluczem shimanowskim też można dokręcić za mocno. Najlepiej jest dokręcać po mału i patrzeć czy kasuje się luz na korbie.Jak luz zniknie to nie ma sensu dalej dokręcać. Dalsze dokręcanie grozi przesunięciem pierścieni w łożysku względem siebie,co w konsekwencji skutkuje szybszym zużyciem i nie prawidłową pracą(tarcie kulek).

Jasne, wszystko można. Mam XT 780 i ten klucz, i wiem co można z tym zrobić - 1,5 Nm to naprawdę lekko, ale żeby poważnie zaszkodzić łożyskom trzeba się znacznie bardziej postarać.

Chociaż faktycznie dobrze, że o tym wspomniano, bo pewnie zdecydowana większość osób nie wie o tym , że dokręcenie tej nakrętki ma jakikolwiek wpływ na łożyska, nie mówiąc już o stosowaniu zalecanych momentów obrotowych.

Jak luz zniknie to nie ma sensu dalej dokręcać. Dalsze dokręcanie grozi przesunięciem pierścieni w łożysku względem siebie,co w konsekwencji skutkuje szybszym zużyciem i nie prawidłową pracą(tarcie kulek).

Tzn nakrętka (i moment obrotowy z jakim należy ją dokręcić) służy nasunięciu ramienia na oś, ale też nadaniu odpowiedniego napięcia wstępnego łożyskom, więc powinno być ono takie jak podaje Shimano , tzn nakrętkę powinno się dokręcić z taką siłą już po "zniknięciu" luzu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...