Skocz do zawartości

[Klamkomanetki] Czy będą działać?

matb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam stary rower szosowy. Postanowiłem wymienić w nim stare manetki na klamkomanetki. Moje pytanie: Czy jeśli klamkomanetka jest na 8/9 biegów, a rower posiada tylko 5, to czy będzie to działać ?

Przerzutka jest 5biegowa, ale istnieje możliwość założenia innej 8/9.

Napisano

Praktycznie zerowe szanse. Ja kiedyś używałem manetki 7-rzędowej, na 6-rzędowym wolnobiegu. W ogólności działało, ale doregulowanie przerzutki było trudne, a gdy napęd się zużył, stało się to katorgą.

Napisano

Wydaje mi się że będzie to działało, dlatego że przerzutę blokujesz 2 śrubeczkami żeby nie wychodziła za wysoko lub zbyt nisko. Na klamce bedziesz miał jeszcze możliwość pociągnięcia linki ale przerzutka jej nie pozowli, z regulacją też nie powinno być problemów bo ile pociągniesz linki tyle przerzutka się ruszy, ale to tylko takie moje domysły, najlepiej sprawdź jeśli wszystko posiadasz.

Napisano

Przy kasecie 8/9 rzędowej poszczególne "biegi" są dość gęsto upakowane. Tzn. ustawienia przerzutki na poszczególnych biegach to kilka milimetrów. Przy wolnobiegu 5 rzędowym odległości są większe. Ciężko będzie utrafić w odpowiednie biegi. To ogólnie nie jest kwestia przerzutki, tylko manetka i ilość zębatek z tyłu musi się zgadzać. Przerzutka może być praktycznie dowolna, aby swym zasięgiem obejmowała wszystkie przełożenia (no i musi być sprawna).

Napisano

będzie działać , ale będziesz musiał zapewnie dwa razy kliknąć zanim zmieni ci się bieg albo dwa razy podciągnąć klamką i raz zrzucić ogólnie przerzutka nie gra roli , ustawiasz ją tylko tak zeby obejmowała zakres przerzutki potem jakias drobna korekta , ale ogolnie powinno działać na pewno jakoś poprawisz sobie wygodę jazdy . co do klamki lewej to na bank będzie działać tylko musisz brać poprawki na 2/3 blaty.

Napisano

Dzięki wszystkim :)

Ogólnie moje pytanie wzięło się z tąd, że rower jest stary i ma koło 27". Rozglądałem się za takim, bez efektu :l a w tym co mam mam tylko 5 rzędów i niewiem czy więcej podejdzie. Muszę wybrać się do serwisu :)

Napisano

będzie działać , ale będziesz musiał zapewnie dwa razy kliknąć zanim zmieni ci się bieg albo dwa razy podciągnąć klamką i raz zrzucić ogólnie przerzutka nie gra roli , ustawiasz ją tylko tak zeby obejmowała zakres przerzutki potem jakias drobna korekta , ale ogolnie powinno działać na pewno jakoś poprawisz sobie wygodę jazdy . co do klamki lewej to na bank będzie działać tylko musisz brać poprawki na 2/3 blaty.

Działałoby to, pod warunkiem, że skok 5-tki, byłby całkowitą wielokrotnością skoku nadmiarowej manetki. Niestety tak nie jest, że odległość pomiędzy zębatkami 5-rzędowego wolnobiegu jest 2-krotnością wolnobiegu 10-rzędowego. Poza tym mowa jest o starym rowerze, więc przerzutka i wolnobieg czy tam kaseta może nie chcieć w ogóle współpracować z indeksowaniem przerzutek, nawet z 5-tką (o ile taką manetkę da się znaleźć).

• 4 tygodnie później...
Napisano

Do 8 biegów skok manetki jest bodajże taki sam, więc teoretycznie z taka manetką powinno działać. Kwestia ustawienia maksymalnego wychylenia przerzutki w dół i w górę aby jej czasem nie przeciągnąć co może skutkować wciągnięciem jej w szprychy.

Z manetką 9biegową będzie juz problem i nie będzie działać.

Napisano

Witam,

posiadam stary rower szosowy. Postanowiłem wymienić w nim stare manetki na klamkomanetki. Moje pytanie: Czy jeśli klamkomanetka jest na 8/9 biegów, a rower posiada tylko 5, to czy będzie to działać ?

Przerzutka jest 5biegowa, ale istnieje możliwość założenia innej 8/9.

Jeżeli przerzutka jest z rodzaju shimanowskich (albo tego samego producenta co manetki), to już dobrze, może nie trzeba będzie jej zmieniać. Jest szansa, że będzie działać np. 3 z 5 biegów, a reszta średnio - różnice w odległości między koronkami sumują się w miarę oddalania się od koronki, dla której ustawienie przerzutki zostało wykalibrowane. Tymczasowo można to zrobić, ale na dłuższą metę będzie denerwujące.

Pytanie pomocnicze: co stoi na przeszkodzie w przepleceniu koła na piaście z bębenkiem i założeniem kasety 8/9 biegów?

Albo, jeśli szerokość widełek ramy (120 mm) przeszkadza we wstawieniu piasty 130 mm (nie każdą ramę da się rozgiąć) to może piasta na 6 biegów? Będzie można do niej dobrać składaną chałupniczo z zębatek kasetę opartą o pierścienie dystansowe z kasety takiej, jak manetki (8 albo 9), i to na pewno będzie działać dla każdej koronki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...