matb Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Witam, posiadam stary rower szosowy. Postanowiłem wymienić w nim stare manetki na klamkomanetki. Moje pytanie: Czy jeśli klamkomanetka jest na 8/9 biegów, a rower posiada tylko 5, to czy będzie to działać ? Przerzutka jest 5biegowa, ale istnieje możliwość założenia innej 8/9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Praktycznie zerowe szanse. Ja kiedyś używałem manetki 7-rzędowej, na 6-rzędowym wolnobiegu. W ogólności działało, ale doregulowanie przerzutki było trudne, a gdy napęd się zużył, stało się to katorgą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matb Napisano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Nie będzie szans nawet po zmianie na przerzutkę 8/9 biegową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodymisiu886 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Wydaje mi się że będzie to działało, dlatego że przerzutę blokujesz 2 śrubeczkami żeby nie wychodziła za wysoko lub zbyt nisko. Na klamce bedziesz miał jeszcze możliwość pociągnięcia linki ale przerzutka jej nie pozowli, z regulacją też nie powinno być problemów bo ile pociągniesz linki tyle przerzutka się ruszy, ale to tylko takie moje domysły, najlepiej sprawdź jeśli wszystko posiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Przy kasecie 8/9 rzędowej poszczególne "biegi" są dość gęsto upakowane. Tzn. ustawienia przerzutki na poszczególnych biegach to kilka milimetrów. Przy wolnobiegu 5 rzędowym odległości są większe. Ciężko będzie utrafić w odpowiednie biegi. To ogólnie nie jest kwestia przerzutki, tylko manetka i ilość zębatek z tyłu musi się zgadzać. Przerzutka może być praktycznie dowolna, aby swym zasięgiem obejmowała wszystkie przełożenia (no i musi być sprawna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 będzie działać , ale będziesz musiał zapewnie dwa razy kliknąć zanim zmieni ci się bieg albo dwa razy podciągnąć klamką i raz zrzucić ogólnie przerzutka nie gra roli , ustawiasz ją tylko tak zeby obejmowała zakres przerzutki potem jakias drobna korekta , ale ogolnie powinno działać na pewno jakoś poprawisz sobie wygodę jazdy . co do klamki lewej to na bank będzie działać tylko musisz brać poprawki na 2/3 blaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matb Napisano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Dzięki wszystkim Ogólnie moje pytanie wzięło się z tąd, że rower jest stary i ma koło 27". Rozglądałem się za takim, bez efektu :l a w tym co mam mam tylko 5 rzędów i niewiem czy więcej podejdzie. Muszę wybrać się do serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 będzie działać , ale będziesz musiał zapewnie dwa razy kliknąć zanim zmieni ci się bieg albo dwa razy podciągnąć klamką i raz zrzucić ogólnie przerzutka nie gra roli , ustawiasz ją tylko tak zeby obejmowała zakres przerzutki potem jakias drobna korekta , ale ogolnie powinno działać na pewno jakoś poprawisz sobie wygodę jazdy . co do klamki lewej to na bank będzie działać tylko musisz brać poprawki na 2/3 blaty. Działałoby to, pod warunkiem, że skok 5-tki, byłby całkowitą wielokrotnością skoku nadmiarowej manetki. Niestety tak nie jest, że odległość pomiędzy zębatkami 5-rzędowego wolnobiegu jest 2-krotnością wolnobiegu 10-rzędowego. Poza tym mowa jest o starym rowerze, więc przerzutka i wolnobieg czy tam kaseta może nie chcieć w ogóle współpracować z indeksowaniem przerzutek, nawet z 5-tką (o ile taką manetkę da się znaleźć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skywalker Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Do 8 biegów skok manetki jest bodajże taki sam, więc teoretycznie z taka manetką powinno działać. Kwestia ustawienia maksymalnego wychylenia przerzutki w dół i w górę aby jej czasem nie przeciągnąć co może skutkować wciągnięciem jej w szprychy. Z manetką 9biegową będzie juz problem i nie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 6 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam, posiadam stary rower szosowy. Postanowiłem wymienić w nim stare manetki na klamkomanetki. Moje pytanie: Czy jeśli klamkomanetka jest na 8/9 biegów, a rower posiada tylko 5, to czy będzie to działać ? Przerzutka jest 5biegowa, ale istnieje możliwość założenia innej 8/9. Jeżeli przerzutka jest z rodzaju shimanowskich (albo tego samego producenta co manetki), to już dobrze, może nie trzeba będzie jej zmieniać. Jest szansa, że będzie działać np. 3 z 5 biegów, a reszta średnio - różnice w odległości między koronkami sumują się w miarę oddalania się od koronki, dla której ustawienie przerzutki zostało wykalibrowane. Tymczasowo można to zrobić, ale na dłuższą metę będzie denerwujące. Pytanie pomocnicze: co stoi na przeszkodzie w przepleceniu koła na piaście z bębenkiem i założeniem kasety 8/9 biegów? Albo, jeśli szerokość widełek ramy (120 mm) przeszkadza we wstawieniu piasty 130 mm (nie każdą ramę da się rozgiąć) to może piasta na 6 biegów? Będzie można do niej dobrać składaną chałupniczo z zębatek kasetę opartą o pierścienie dystansowe z kasety takiej, jak manetki (8 albo 9), i to na pewno będzie działać dla każdej koronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.