Skocz do zawartości

[Koła] Dla lekkiej osoby

AXE95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, tak się zastanawiam żeby zainwestować w hydraulikę i muszę wymienić koła. Jakie koła dla wagi 44 kg będą dobre? Chciałbym zaznaczyć że ciągle waga rośnie i myślę że dojdę do 60 70 kg :rolleyes: . Ile takie koła będą kosztować? Koła mt15 będą dobre czy lepiej zainwestować w mavic crossride? Będę jeździł w góry.

Napisano

Cena, hmm koła muszą być takie żeby szybko się nie scentrowały. Jestem w stanie wydać te 600 zł na crossride, ale może wystarczą te mt15?

Mały off top ale nie będę zakładał nowego tematu. Teraz mam tylne koło z kasetą 9 rzędową da radę włożyć te koło do roweru z 7 rzędową kasetą?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli koła były skłądane przez osobe która wie co robi, to nie beda sie krzywiły zwłaszcza pod takim piorkiem jak ty :D Mozesz sobie złozyć - kupić o ile cie stać ultra lekkie koła pod twoją wage, albo wybrać "złorty środek"

Napisano

Ja bym się zastanowił czy chcesz mieć lekkie koła? czy obojętne Ci to. Bowiem 2kg w przypadku mt15 czy crossride to jest raczej waga średnia. I jak bym miał wybierać miedzy nimi to raczej kierował bym się do mt15. Nie widzę powodu dopłacać te 200zł do mavica.

Pamiętaj też o standardzie mocowania tarcz. Czy chcesz 6 śrubek czy może centerlock od shimano.

Napisano

Zmiana planów. Słyszałem że naprawa takich kół jest bardzo kosztowna. Także może zaproponujecie jakiś zestaw w granicach tych 400 zł. Obręcze muszą być pod presta, waga do 2 kg i żeby się szybko nie scentrowały. Bikestacja składa koła z tych części co mają na stanie może coś zaproponujecie? Z góry dzięki.

Napisano

Mam 16 lat i ok 155 cm wzrostu. Jestem bardzo :icon_wink: malutki a przygodę z MTB zaczynam. Jak z tymi kołami bo coś czuje że te koła co teraz mam to długo nie pociągną bo jeźdźiłem tylko po asfalcie i polnych drogach a już są lekko scentrowane :confused: .

• Mod Team
Napisano

A propos kosztów naprawy kół systemowych ( Mavic, Shimano)- przy normalnym traktowaniu koła nie powinny się uszkodzić- legendy o naprawach kół systemowych głównie pochodzą od ludzi, którzy nie zawsze użytkowali sprzęt zgodnie z przeznaczeniem. Dodam,ze koła składane mogą być obarczone większym ryzykiem rozcentrowania niż systemowe.

Propozycje

W miarę trwałe, sprawdzone podzespoły.

http://allegro.pl/zestaw-kol-deore-xt-mavic-xm317-bikestacja-i1843505721.html

Na łożyskach "maszynowych"

http://www.bikestacja.pl/kola-novatec-811812-alexrim-dp17-race-1735g-p-23924.html?cPath=296_38_102_128_302

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...