Skocz do zawartości

[oświetlenie] Lampka "żabka" na tył

supergdynia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ma ktoś porównanie lub wie która z tych firm posiada lepszą renomę w dziale oświetlenia rowerowego?

Chcę kupić taka lampkę ale nie wiem która będzie lepsza:

http://allegro.pl/la...1849873253.html

http://allegro.pl/la...1842859080.html

MacTronic jest na 1 baterię , posiada tyle samo diod led co Authora, która jest na 2 baterie.

Czas świecenia pulsacyjnego MacTronica niby 150h a Authora 60h pomimo 1 mniej baterii?

Napisano

Ja od 2,5 roku śmigam na Authora lampeczkach które podałeś, bardzo przyjemne i wbrew pozorom mocno święcące, zarówno tylna jak i przednia. Ja mogę je polecić do miasta nie potrzeba nic lepszego, a tylna wystarcza nawet na długich trasach.

Napisano

Od siebie mogę mocno polecić lampkę CatEye OptiCube, używam jej na MTB i naprawdę daje radę.

Wcześniej miałem baaardzo krótką przygodę z tą lampką i przestrzegam przed jej zakupem, mocno skupione soczewką światło nie daje żadnej poświaty, mamy przed sobą jedynie mocno doświetloną niewilką powierzchnię drogi (punkt) która praktycznie nic nie daje ...

Na tyle mam podwójną lampkę ledową z soczewkami, daje takie światło że nawet we mgle mnie widać z kilkudziesięciu metrów, już wiele razy nawet kierowcy pytali mnie co to za lampka :P

Napisano

Nie dopisałem że ma to być mikro lampka do tyłu tylko w celu by mnie było widać.Biorę pod uwagę tylko te dwie lub podobną inną.

Ps: co do lampki CatEye OptiCube sam ją posiadam i nie jestem zadowolony bo trafil mi sie jakis slabszy egzemplarz

Napisano

Ja mam Authora i jako pozycyjne swiatlo daje rade. Ustawiona zbytnio do gory blyska na tyle mocno ze potrafi oslepiac. Jedyna wada, to bardzo slabe kąty swiecenia wiec z boku praktycznie w ogole nie daje swiatla, dlatego na tyl niewzialbym takiej

Napisano

Chcę kupić taka lampkę ale nie wiem która będzie lepsza:[/b]

przecież to ta sama konstrukcja.

przyjaciółka ma tego MacTronika. jest na dwie baterie więc nie wiem skąd ta jedna w opisie.

sam używam http://allegro.pl/lampka-torch-tyl-tail-bright-flex-i1856829931.html

a na przód wersji z dwoma diodami. fajne lampki. w sam raz by mieć przy sobie na wszelki wypadek. do oświetlania drogi nie bardzo ale w ostateczności :rolleyes:

Napisano

Nie dopisałem że ma to być mikro lampka do tyłu tylko w celu by mnie było widać.Biorę pod uwagę tylko te dwie lub podobną inną.

Ps: co do lampki CatEye OptiCube sam ją posiadam i nie jestem zadowolony bo trafil mi sie jakis slabszy egzemplarz

Chyba nie trfił ci się słabszy egzemplarz tylko to jest poprostu dziadostwo. Też mam tę lampkę i również nie jestem zadowolony - typowo pozycyjne światło. Nie rozumiem jak ktoś pisze że ona "daje radę" Jedyne plusy to niewielkie wymiary i przyzwoity uchwyt.

Napisano

No i Sigme mozna zapiac na rzepa (jest duzo bardziej stabilna i trudno ja wtedy obrocic, na samej gumce latwo ja zgubic :icon_mrgreen: ), nawet na noge/reke mozna zapiac bo dlugi rzep jest dolaczony do zestawu.

Napisano

takie lampki są świetne by mieć je na wszelki wypadek. zajmują minimalną ilość miejsca a gdyby wyjazd się przedłużył sprawią że będziemy troche bardziej widoczni.

jeśli idę jeździć w ciemności zabieram solidniejsze światełka :)

Napisano

Sam mam takie śmieszne lampeczki - zakładam je w dzień, co by uniknąć mandatu od jakiegoś nadgorliwego policmajstra za niemanie wymaganego pordem oświetlenia... ale używać tego jako oświetlenia? :wallbash:

Napisano

Ja zaryzykuję stwierdzenie, że dobry odblask (np opaska na nodze) jest o wiele bardziej skuteczny niż taka lampka. Jestem zdania że takie lampki można stosować jako gadżet, a nie jako podstawowe oświetlenie. Kierowca musi dostać konkretny sygnał: "tam coś jest". Widziałem na drodze kilka światełek tego typu. Dobrze widoczne są z kilkunastu metrów (góra 30m) - czyli kolokwialnie mówiąc - po ptokach. Oczywiście lepsze to niż nic. Ja używam CAT EYE TL-LD1100 na tył lub 2x chińszczyzna z hipermarketu i na przód Roxim RX-5 lub 2 x Sky Ray na diodzie CREE XM-L.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...