Skocz do zawartości

[korba] wymiana zębatek

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam w swoim rowerze korbę Shimano M-430 42-32-22, przerzutkę przednią Shimano Alvio 34.9 Down Swing, łańcuch Sram PC 991.

Czy w przypadku wymiany części blatów na taki układ 48-38-22 mogą nastąpić problemy z użytkowaniem takiego układu - zbyt duże naprężenia łańcucha, zwiększone ryzyko rozerwania łańcucha itp.?

I jeszcze jedna rzecz. Czy zamiana blatu z korby mocowanej na octalink do korby na kwadrat ma jakiś wpływ? Chodzi mi o to czy blaty różnią się między sobą jeśli chodzi o budowę w przypadku różnych systemów mocowania korby?

Dzięuję za pomoc.

Napisano

:) Mogą wystąpić problemy natury-krótki łańcuch.Jeśli dobrze kombinuje to i kasetę na szosową by się przydało zmienić.Przerzutka przednia również może nie obsłużyć korby z 22 na 38.Ale te moje spekulacje niech potwierdzi ktoś kto już to przeżył.

PS:

Zainstaluj z czystej ciekawości i napisz jak to działa!

Napisano

Też mi się wydaje, że może wystąpić problem po między 22 a 38.

Jak być najmniejszą wymienił na 24 lub 26 to było ok.

Też to mówię z teorii, nie praktykowałem - ja śmigam na 22/36 i wszystko działa jak należy

Napisano

Według mnie na 100% trzeba będzie wydłuzyc łancuch. Poza tym uwazam ze przezutka Alivio nie jest stworzona do tak duzych przeskokow,byc moze będzie to działało (kwestia regulacji) ,ale prawdopodobnie łancuch będzie spadał. Do takich przełozen to raczej bd potrzebna przezutka do kolazowki.

Napisano

Do tej pory miałem korbę 28-38-48.

38 i 48 używałem na codzień - dojazdy do pracy, wycieczki rowerowe nizinne, leśne i niskie górki.

Ostatnie wakacje spędziłem z dzieckiem w górach - dzieckiem, które siedziało w foteliku rowerowym. Przy ostrych podjazdach po drogach asfaltowych z dzieckiem w foteliku przy najniższej zębatce musiałem stawać mocno na pedały i nieźle się napocić aby wjechać pod górę. Bez obciążenia dawałem radę.

Teraz mam nowy rower i układ 22-32-42. I tak sobie wykombinowałem, że 22 bym zostawił właśnie na takie ciężkie podjazdy górskie a wymieniłbym dwie pozostałe zębatki na większe, żebym miał komfort jazdy na codzień. Jak tak próbuję jeździć teraz na codzień na 32 i 42 to mi czasami trochę brakuje mocy pod butem. Lubię wiedzieć, że jeszcze mam rezerwę w biegach, a tak wrzucam najmocniejsze przełożenie i czasami czuję, że chciałbym jeszcze mocniej pociągnąć.

Wiem, że to trochę dziwne, ale muszę rower wykorzystywać do wielorakich celów.

A czy wymiana przedniej przerzutki na inną by coś dała?

No tak dłuższy łańcuch, to logiczne.

Tylną przerzutkę mam z długim wózkiem na pojemność napędu 45T i przy ewentualnej zębatce 48 nie dawała by rady obsłużyć całej kasety, ale to nie ma problemu. Po prostu nie będę używał pełnego zakresu kasety na danej zębatce z przodu.

Ale nie wiedziałem, że może być problem z przerzuceniem łańcucha pomiędzy 22 i 38. Tzn., że z 22 nie bedzie chciał łańcuch wskoczyć na 38, czy z 38 bedzie samoistnie spadał na 22? Czy jakaś inna przerzutka Shimano poradzi sobie z takim układem?

Napisano

Jak masz te wszystkie elementy to spróbuj złożyć jak ktoś wcześniej pisał. Ja nie znam części które specyfikacją byłyby zgodne z takim układem, ale może to nie szkodzi. Dla mnie potencjalnie największym problemem będzie różnica wielkości najmniejszej i największej tarczy. Czy dało się będzie tak ustawić przerzutkę żeby nie obcierała o tarcze ani łańcuch. Z tego co pamiętam przykładowo w standardowym układzie 44-32-22 na najmniejszej tarczy łańcuch jest już blisko dolnej krawędzi wózka przedniej przerzutki.

Trochę z innej beczki. Jak nie jeździsz z kadencją około 80-100 to spróbuj zacząć. Powinno być szybciej i standardowe zębatki powinny starczyć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...