Skocz do zawartości

[Rama drewniana]Szukam kogoś do współpracy

krystian85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten rowerek bez rury podsiodłowej kosztuje ponad 12 tyś €. Rama jest sklejana z kilku warstw drewna, po wysmarowaniu klejem jest podawana naciskowi kilku ton na specjalnie do tego celu zaprojektowanej prasie, potem już tylko obróbka CNC, lakierowanie, etc. ... :icon_cool:.

Napisano

Z tego co mi się wydaje w Polsce też powstał podobny projekt - Bonobo. Choć rama mniej wyrafinowana technicznie niż Niemiecki produkt.

W przypadku budowania własnej ramy głównym problemem jest nadanie jej odpowiedniego kształtu i właściwe zespolenie poszczególnych warstw drewna. Do tego trzeba mieć solidny warsztat narzędziowy - wydaje mi się, że zastosowanie zwykłych ścisków przy sklejaniu poszczególnych warstw drewna nie da odpowiedniej wytrzymałości takiego kompozytu.

Napisano

ciastek81 nie wiesz ile kosztuje cały rower Bonobo wyprodukowany w Polsce.prasy nie posiadam która jest niezbędna ale mam inne możliwości sklejania i cały zakład stolarski do dyspozycji.

Napisano

Nie mam pojęcia, z tego co kojarzę gość z ASP w Warszawie był/jest związany, a na stronie jest chyba możliwość wysłania zapytania. Więcej informacji o tym rowerku jest do pod tym linkiem. Są nawet zdjęcia jak to robił, choć mi się wydaje że rama jest mniej sztywna niż Waldmeister pomimo tylu stalowych wstawek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...