bouli Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Chciałbym do roweru mtb dokupić drugi komplet kół z oponami typowo szosowymi. Ostatnio znacznie więcej jeżdżę po szosie niż w terenie i komplet kół na taką nawierzchnię byłby bardziej używany - ok 70-80%. Czy nie pojawi się problem ze nierównomiernym zużyciem koronek na kasecie i nieprawidłowa praca napędu przy założeniu kół rzadziej używanych ? Zapewne ktoś z Was używa naprzemiennie 2 kompletów kół szosa-teren - proszę o poradę czy warto zastosować takie rozwiązanie.
Eper Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Problem źle działającego napędu na dwóch różnych kompletach rozwiąże osobny łańcuch do każdego kompletu. Czyli oprócz kół zmieniasz również łańcuch. W ten sposób kaseta i łańcuch będą się razem zużywały w obu kompletach. Trochę to zagmatwane, ale mam nadzieję że wiesz o co chodzi
Roslina Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Problem źle działającego napędu na dwóch różnych kompletach rozwiąże osobny łańcuch do każdego kompletu. Czyli oprócz kół zmieniasz również łańcuch. W ten sposób kaseta i łańcuch będą się razem zużywały w obu kompletach. Trochę to zagmatwane, ale mam nadzieję że wiesz o co chodzi Przepraszam to nie bezczelne pytanie a moja niewiedza.Dlaczego sie bedzie zużywac nierownomiernie naped?
dawid Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Sprawa wygląda tak, że rozciągający się łańcuch zaczyna niszczyc zebatke, jak zmienisz koła, to rozciągnięty łańcuch moze juz nie spasować do dobrej kasety. Ja bym proponował kupić prosty przyrząd do mierzenia zuzycia łańcucha i jak tylko zobaczysz ze jest juz zuzyty to dajesz nowy łańcuch. Mi średnio jeden łańcuch starcza na 800km, ale stosuje to tylko w rowerze wyścigowym, bo tam mam kilka kompletów kół i kaset
Roslina Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Sprawa wygląda tak, że rozciągający się łańcuch zaczyna niszczyc zebatke, jak zmienisz koła, to rozciągnięty łańcuch moze juz nie spasować do dobrej kasety. Ja bym proponował kupić prosty przyrząd do mierzenia zuzycia łańcucha i jak tylko zobaczysz ze jest juz zuzyty to dajesz nowy łańcuch. Mi średnio jeden łańcuch starcza na 800km, ale stosuje to tylko w rowerze wyścigowym, bo tam mam kilka kompletów kół i kaset a to tak rzeczywiscie oczywista gdy zmieniamy kola razem z kaseta,no oki,mam grypke i nie kumam czasami;op
bouli Napisano 10 Października 2011 Autor Napisano 10 Października 2011 Czyli do drugiego kompletu kół - drugi łańcuch. Dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.