Skocz do zawartości

[Amortyzator] Suntour XCR luzy na sterówce

Dudek93

Rekomendowane odpowiedzi

5545.PNG

witam mam taki problem. Amorek rozbierałem 2 tyg temu i dziś go chciałem skręcić. Problem jest taki że mam luz, nie wiem gdzie bo wydaje mi się że jest na dolnym łożysku tzn w tym miejscu. nie pomyliłem niczego, skręcam tak samo jak zawsze. Luz ma ok 1 cm, co utrudnia jazdę i raczej bezpieczne nie jest. pierwsze dokręcam ten grzybek na górze potem te dwie śrubki na kierownicy. jakieś pomysły? wiem że źle to wytłumaczyłem ale może ktoś miał w tym miejscu luzy ;) możliwe że łożyska się tak wyrobił? od leżenia? hehe, czy ten grzybek co dociska sterówkę z kierownicą do wymiany?

proszę o nie kasowanie tematu jeśli jest źle napisany :P jutro mam wyjazd w długą trasę i muszę ten luz zlikwidować, w okolicy nie ma nikogo kto by mi pomógł z tym.

Siemka ;)

Z 1cm luzu to nawet nie próbuj 1m przejechać - nie wolno :voodoo:

Dokręcając tą śrubę na grzybku (kapslu) powinieneś czuć jak śruba wszystko łapie do kupy.

Jeśli dokręcasz ją do oporu a mimo to masz 1cm luzu to gdzieś zapodziałeś podkładkę dystansową o wysokości 1cm :whistling: przeszukaj miejsce w którym majstrowałeś.

aheadbudowa.gif

Zobacz czy masz taką samą kolejność:

Licząc od korony amora na rurze sterowej musi być dolna bieżnia potem łożysko (kulkowe lub maszynowe) no i dolna miska wbita w ramę. Jeśli masz jakieś uszczelniacze z tworzywa to prawdopodobnie zakładasz je przed umieszczeniem łożyska.

Teraz góra: wbita górna miska w ramę a w niej łożysko a na nim górna bieżnia. Dalej bieżnię zabezpiecza klin a potem to już górna pokrywa sterów zasłaniająca od czynników atmosferycznych. Na koniec miedzy mostek a tą pokrywę montujesz podkładki dystansowe tak aby mostek wystawał jakieś 3-4mm ponad rurę sterową.

Po dokręceniu grzybka sprawdzasz czy kierka obraca się lekko i nie ma luzów - potem ustawiasz kierkę na prosto i łapiesz mostek na 2 śruby.

Powodzenia ;-)

PS: jeśli to ten rower i te stery to podkładek masz tam sporo a nic o nich nie piszesz ;-)

http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/5764-zdjecie0306/

Hehe, no tak powinno być, ja mam takie części.

kliknij w miniaturkę to się powiększy

1. łożyska - które idzie na górę a które na dół?

IMG_0566.JPG

2. całość

IMG_0567.JPG

3. w ten sposób układam to, zaczynamy od lewej strony zdjęcia

IMG_0568.JPG

i tutaj znalazłem taką gumkę sam nie wiem od czego, bo mi wypadło z czegoś jak czyściłem łożyska sprężonym powietrzem, chyba z jakiejś podkładki.

IMG_0570.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...