Tomaszko Napisano 5 Lutego 2006 Napisano 5 Lutego 2006 Poczatek sezonu już niedługo, więc zamierzam sobie zmienić korby z dual SIS na Alivio. Tylko mam dylemat jaki rocznik wybrać. W opisach nie widze różnicy ale wiem, że roczniki się często różnią. Powiedzcie co wybrać. Pozdrowienia
TomekW Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Mialem ten sam problem ale stwierdzilem , ze skoro moge miec w tej samej cenie rocznik 2006 to po co kupowac starszą Roznic praktycznie wielkich niema . Moze wagowo sie minimalnie roznia ale szczerze mowiac nie sprawdzalem Chociaz wiemy , ze Alivio 05 sprawdzilo sie i jest niezłą korba . Co przyniesie 06 to nie mam pojecia ale wierze w inzynierów Shimano Wez 2006
Tomaszko Napisano 6 Lutego 2006 Autor Napisano 6 Lutego 2006 Tylko właśnie sie zastanawiam czy rocznik 2006 jest tak samo dobry jak 2005. Jeżeli macie jakieś informacje o tym to piszcie.
QWEY564 Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Bierz 2006 chocia"ż" niczym się w zasadzie od 05 nie różni nawet ceną(podejrzane!!!)
CR7 Prezes Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Mementomori - Wcale nie podejrzane sprawdziłem i widze że sa to w istocie tej samej klasy korby (tomaszko dałbyś linka do obu a nie zebym musiał sam szukać). Ja bym brał 05 jesli róznica cenowa przekracza te np: 40 zł t nie ma sensu. Napisz po ile możesz je kupić i zarzuć numery aucji (mówiłeś że z allegro).
Tomaszko Napisano 6 Lutego 2006 Autor Napisano 6 Lutego 2006 Mam do wyboru te pozycje: 1. Alivio 2006 hollowtech http://allegro.pl/show_item.php?item=85090597 ---> 115zł 2. Alivio 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=84630294 ---> 105zł Chyba jednak zdecyduje się na 2006.
bialykom Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 2006 niczym sie nie rozni od 2005? no co wy. 2006 robina jest w technologii Hollowtech...
Tomaszko Napisano 6 Lutego 2006 Autor Napisano 6 Lutego 2006 2006 niczym sie nie rozni od 2005? no co wy. 2006 robina jest w technologii Hollowtech... są też alivio 2006 nie w technologii hollowtech
CR7 Prezes Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Tomaszko daj ty te linki a nie gadaj co na nich jest albo napisz że ich nie masz chopie.
Pacmen_89 Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Byłbym wdzięczny jakby mógł mi ktoś jeszcze podać pare informacji o tych korbach, jak się trzymają, czy są z nimi jakieś problemy że sie łatwo gną itd. bo kumpel chce kupić i nie wie czy właśnie nie wybrać Alivio... z góry dzięki
TomekW Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 http://www.rp-pawlak.pl/shimano/lista_grup...3&grupa_id=3101 Informacje o wszystkich grupach ( tam tylko nalezy wybrac alivio i nizej jest opis wszystkich korb alivio - zaarowno na kwadrat jak i hollowtecch Ja na pewno kupuje 2006 na kwadrat . 105 zł z wysyłką ? pff lepiej kupic w sklepie w swoim miescie ja mam za 96 zl POzdrawiam
YOGI Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 Te Alivio na hollowtech to Deore z poprzednich lat, które nie zbierało dobrych ocen...
Mod Team Odi Napisano 7 Lutego 2006 Mod Team Napisano 7 Lutego 2006 Te Alivio na hollowtech to Deore z poprzednich lat, które nie zbierało dobrych ocen... Trochę się różni przynajmniej kształtem zębatek. Mówisz że nie zbierało dobrych ocen, a masz może jakieś konkretniejsze info na ten temat? Byłbym wdzięczny. Bo sam kupiłem korbę Deore 510 (podobną do tej Alivio) ale złego słowa o niej nie słyszałem a wręcz przeciwnie. Przecież wcześniej dokładnie tak samo wyglądał LX i XT.
Tomaszko Napisano 7 Lutego 2006 Autor Napisano 7 Lutego 2006 Ludzie!! Hollowtech to nei jest sposób mocowania tylko technologia wykonania. Technologia Hollowtech- puste ramiona ( dotychczas spotykana w DEORE i wyższych grupach) dzieki czemu korba jest lżejsza i wytrzymalsza. A co do mojego kupna korb to sie już postanowiłem. Kupuje Alivio 2006 Hollowtech.
wsfetrze Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 a gdzie ktoś napisał że to technologia mocowania????
YOGI Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 http://www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=389 Ja sam mam Deore ale model 440, więc bardzo przypominający Alivio. Opinie są różne...cięzko obiektywnie ocenić.
Tomaszko Napisano 7 Lutego 2006 Autor Napisano 7 Lutego 2006 TomekW napisał "...nizej jest opis wszystkich korb alivio - zaarowno na kwadrat jak i hollowtecch..." Wywynioskowałem z tego że mysli iż hollowtech to sposób mocowania
CR7 Prezes Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 Sposób mocowania? Octanic zdaje sie to ten nastepca kwadratu o ile sie nie myle.... a moge sie mylic Co do korb mysle że 05 w zupełności wystarczą, ja mam Alivio 04 i na nie nie moge słowa złego powiedziec.. myslałem że skrzypi mitam supprot ale okazało sie że to tylko stery :]. Co do korb Alvio to nie spodziewaj sie "kosmosu za 100 zyli"
Lobster Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 Sposób mocowania? Octanic zdaje sie to ten nastepca kwadratu o ile sie nie myle.... OCTALINK to sposób mocowania stosowany tylko przez shimano w tańszych/starszych korbach, w tych lepszych shimano stosuje hollowtech II (oś zintegrowana z prawym ramieniem korby). W korbach innych producentów standardem obecnie jest mocowanie ISIS, podobne z wyglądu z octalinka (Chociaż inni producenci też coraz częściej stosują korby zintegrowane z osią suportu, np FSA, RaceFace...)
TomekW Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 Ludzie!! Hollowtech to nei jest sposób mocowania tylko technologia wykonania. Technologia Hollowtech- puste ramiona ( dotychczas spotykana w DEORE i wyższych grupach) dzieki czemu korba jest lżejsza i wytrzymalsza. A co do mojego kupna korb to sie już postanowiłem. Kupuje Alivio 2006 Hollowtech. NO jasne ze macie racje POmylilo mi sie , tak to jest jak sie pisze o czyms a mysli o czyms innym
Mod Team Odi Napisano 7 Lutego 2006 Mod Team Napisano 7 Lutego 2006 OCTALINK to sposób mocowania stosowany tylko przez shimano w tańszych/starszych korbach, w tych lepszych shimano stosuje hollowtech II (oś zintegrowana z prawym ramieniem korby). W korbach innych producentów standardem obecnie jest mocowanie ISIS, podobne z wyglądu z octalinka (Chociaż inni producenci też coraz częściej stosują korby zintegrowane z osią suportu, np FSA, RaceFace...) Myslsz się kolego To mocowanie, o którym mówisz to Hollowtech, a Octalink to puste ramiona korb.
Lobster Napisano 7 Lutego 2006 Napisano 7 Lutego 2006 Myslsz się kolego To mocowanie, o którym mówisz to Hollowtech, a Octalink to puste ramiona korb. Le what ?? Mylisz się . Octalink, to mocowanie korby do suportu w okrągłym kształcie z ośmioma wypustkami - stąd nazwa OCTAlink . HOLLOWtech jak sama nazwa wskazuje (hollow - pusty) to ramiona puste w środku, z tym ze nazwa ta jest zastrzezona dla sh*tmano . Hollowtech II natomiast to puste ramiona korb, oraz korba zintegrowana z osią suportu, która przy okazji też jest pusta w środku, pewnie dlatego sie toto hollowtech 2 nazywa
Mod Team Odi Napisano 7 Lutego 2006 Mod Team Napisano 7 Lutego 2006 Upssss!! Rzeczywiście, teraz to ja namieszałem Za dużo osób mieszło i mi się udzieliło. Sorki, masz rację Octalink - mocowanie korby na wielowpust, Hollowtech - puste ramiona, Hollowtech II - puste ramiona + zintegrowany suport.
theDAMIstrzu Napisano 8 Lutego 2006 Napisano 8 Lutego 2006 Ja też zastanawiałem się nad alivio ale doszedłem do wniosku że lepiej kupić coś lepszego myślałe o deorce ale na allegro są teraz bardzo tanie lx na octalink czyli to samo co deore :-) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84270657 tylko problem droższego suportu na octaslink :]
storm Napisano 8 Lutego 2006 Napisano 8 Lutego 2006 Dmuchając na zimne - do korby lx 04 długość suportu to 118 mm nie więcej i nie mniej (przy mufie 68, przy 73 niewiem, ale mozna logicznie rzeczbiorac ze bedzie to 122,5 - niedam glowy codo tej mufy 73 ) to tak jakbyś ją miał brać, a wydaje mi się, że warto. Suport xt albo lx.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.