adir4 Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Mam taki problem z moimi oczami. Nosze okulary lecznicze i przy szybszych zjazdach zaczynają mi oczy niesamowicie łzawić. Najpierw bolą, kiedy mrugnę są całe w łzach i właściwie muszę się zatrzymać gdyż mam bardzo ograniczone pole widzenia. Macie jakieś rady na to? Próbowałem głowę w dół trzymać ale nie zawsze można, wszak auta też jeżdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Niech zgadnę, pracujesz przed monitorem? lub dużo czasu spędzasz przy komputerze? Takie są objawy tzw. suchego oka. Bierze się ono z faktu iż siedząc przed monitorem dużo mniej mrugamy. Przez to nasze oczy nie są odpowiednio nawilżone. Skocz do okulisty powiedz w czym problem, powiedzą Ci jakie kupić kropelki i masz problem z głowy. Przetestowałem na sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenjisan Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Możliwe że twoje okulary powodują zawirowania powietrza, które to wysusza Ci gałeczki. Warto by spróbować przejechać się w kilku różnych przezroczystych rowerowych okularach, o ile to oczywiście w Twoim przypadku możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Potwierdzam jak wyżej. Źle dobrane okulary powodują przeciągi i stąd łzawienie. Jeżeli jeździsz w korekcyjnych to może być powodem. Warto zainwestować w okulary z wkładką do szkieł korekcyjnych. Na rynku są takie dostępne, do tego optyk który zamontuje szkła i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JemJogurt Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A jaki jest koszt takich okularów z szkłami korekcyjnymi?? Bo własnie jak nosze okulary zwykłe to łzawia mi oczy a jak rowerowe to nie widzę za dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Cena samych okularów nie powala np. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_okulary-onyx-ACCENT.html?PT=53141239&PZTA=8&HNT=T&PD=53010727&WSZDZ=T ale trzeba doliczyć szkła korekcyjne i usługę optyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delur Napisano 7 Października 2011 Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A czym spowodowane są czerwone, przekrwione oczy po mocniejszej jeździe i czy jest to w jakiś sposób groźne/nie w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eskulap Napisano 25 Października 2011 Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Cena szkieł korekcyjnych (muszą być plastikowe) wyniosła w moim przypadku 70zł. Więc razem z okularami to będzie z 200zł. Jedyny minus jest taki, że wstawka ze szkłami korekcyjnymi jest wąska, aby mogła zmieścić się za szkłami właściwymi, i to powoduje zniekształcanie obrazu. Na początku jest to dość uciążliwe, a przy dłuższej jeździe odczuwalny jest dyskomfort, a nawet ból głowy. Potrzebowałem kilku miesięcy, by się do tego przyzwyczaić i teraz jest już normalnie. To zniekształcenie obrazu jest spowodowane tym, że osie oczu nie zbiegają się z osiami szkieł korekcyjnych i dodatkowo ramka jest półokrągła, co potęguje efekt "szklanej kuli". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Niech zgadnę, pracujesz przed monitorem? lub dużo czasu spędzasz przy komputerze? Komputer nie jest powodem, a raczej powoduje nasilenie objawów u osób ze skłonnością. Ja przy komputerze pracuję dużo, od kilkunastu lat i nie mam problemu z przesuszoną spojówką. Moja kobieta przy komputerze pracuje rzadko, a wystarczy, że wiatr zawieje jej prosto w oczy czy zaświeci ostrzejsze słońce i odrazu czerwone oczy i "płacz". @adir4 Pochylanie głowy do dołu raczej nasili objawy, bo zwiększy przepływ powietrza pomiędzy okularami a okiem. Ja jeżdżę w kasku z daszkiem i zauważyłem, że okulary mi parują, co świadczyłoby o zmniejszonym przepływie powietrza. Szerokie szkła o opływowym kształcie powinny pomóc. Może soczewki kontaktowe + standardowe okulary, aczkolwiek nie każdy może i lubi nosić soczewki. Najlepiej porozmawiaj ze swoim okulistą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 8 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 U mnie to kwestia okularów. Są dwie możliwości: 1) Jeżeli masz małą wadę to kup okulary z możliwością dołączenia szkieł korekcyjnych 2) Jeżeli masz większą wadę (2, 2,5 i więcej choć to zależy od optyka) to pozostają ci soczewki kontaktowe i zwykłe okulary. Problem jest z większą wadą taki, że nie da się zagiąć tak tych szkieł, a profesjonalne sportowe zaginane to coś 700zł kosztują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzios230 Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Nie mogę się z powyższą wypowiedzią zgodzić. Mimo - 6 dioptrii bezproblemowo załatwiłem sobie okulary i bez problemów w nich jeżdżę. Myślę że 2; 2,5 a 6 to spora różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadm Napisano 12 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Również podczas zjazdów miałem problemy z płaczem. Sprawę rozwiązały okulary dokładnie przylegające do twarzy. Od czasu ich kupna już nigdy mój problem się nie powtórzył, a i przy okazji muszki mi do oczu nie wpadają. Tylko, że nie noszę okularów korekcyjnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swallow Napisano 13 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Moja kobieta przy komputerze pracuje rzadko, a wystarczy, że wiatr zawieje jej prosto w oczy czy zaświeci ostrzejsze słońce i odrazu czerwone oczy i "płacz". Potwierdzam, mam tak samo. I obojętne czy pracuje dużo przy kompie czy nie. Po prostu tak mam od małego. Myślę,ze to problem nadwrażliwych oczu czy coś w tym stylu. Komputer specjalnie nie mam z tym nic wspólnego. Jak biegam, roweruję czy w ogóle dużo się wysiłkuję, jak jest mróz, świeci mocno słońce lub wieje wiatr to też wyglądam jak królik . Dodam,że nie mam żadnych innych problemow ze wzrokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Po prostu tak mam od małego A nie od małej? Tak pytam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swallow Napisano 13 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 od małego dziecka / Tak odpowiadam..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 To wiele wyjaśnia - tak dziekuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.