djdan Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam! W rowerze mam tarczę 180mm z przodu i 160mm z tyłu. Kupiłem tarczę 203mm i potrzebuję teraz 2 adapterów, ponieważ tarczę 180 chcę założyć na tył, a 203 na przód. W amorze mam mocowanie PM (FOX F120RL), w ramie IS. Hamulce to Hayes Stroker Trail. Moje pytanie jest takie: Czy mogę kupić adapter dowolnej marki (np. Shimano, Avid, lub Hayes)? Bo czytałem gdzieś, że jak założę np. Shimano to może nie pasować do Hayesa. Pytam, bo te Hayesa są 2x droższe od innych. No i czy takie mam kupić adaptery: przód: PM-PM 203mm tył:IS-PM 180mm Czekam na odpowiedź i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Mam te same hample i tarcze 180/180. Adaptery mam na przodzie ashima PM 180mm, a na tyle założony przedni 203 z tarczą 180 jakiś "no name" i wszystko działa. Jeśli dobrze zrozumiałem to na tył potrzebujesz np coś takiego: http://allegro.pl/adapter-tyl-180-mm-accent-wysylka-50-i1850868165.html A na przód np: http://allegro.pl/adapter-pm-pm-przod-203-mm-i1843906576.html Firma nie jest ważna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Mam hamulce Tektro IO, tarcze 160mm. Zwykły adapter na 160mm (przód) nawet na podkładkach nie pasował. Ten, który był przy tych hamulcach (seryjny) wyglądał jak na tarczę 180mm, a na 160mm pasował idealnie. Więc z tym jest różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuvel Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Niby sprawa prosta ale ostatnio jak miałem z przodu adapter 160 to przy "noname" nie byłem w stanie dobrze ułożyć zacisku (SLX). Jak założyłem adapter Avid'a to ustawiłem wszystko w 10 sek. (dosłownie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Czyli mogę kupić Shimano albo Avid (bo za takimi się rozglądałem)? beardman właśnie coś takiego potrzebuję, tylko w tym adapterze Accenta na przód coś mi brakuje. Jest jakiś dziwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 A ja tak tylko zapytam, co Tobą kierowało przy zakupie tarcz, że zdecydowałeś się na 203mm? Szczególnie, że 120RL to nie żaden widelec do ekstremy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Czyli mogę kupić Shimano albo Avid (bo za takimi się rozglądałem)? beardman właśnie coś takiego potrzebuję, tylko w tym adapterze Accenta na przód coś mi brakuje. Jest jakiś dziwny. Accent ma być na tył na 180mm. Na przód jest ta ashima niby . Bo chciałeś na przód na 203mm pod PM. U mnie przy tarczach 180/180 wygląda to tak: http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/7095-adapter-pm-pm-przod/ http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/7096-adapter-is-pm-tyl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Fenthin kupiłem tą tarczę, bo ta 160 z tyłu nie nadążała, więc z przodu będę miał 203, a z tyłu 180 beardman masz taką samą tarczę i zacisk jak ja z przodu. Jaki masz rower? Tylko teraz będę miał z przodu 203 (Hayes V8) OK. dzięki za odpowiedzi. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/1047-ghost-ert-9000/page__tab__1 Jak składałem rower to też myślałem nad 203 ale w końcu założyłem 180/180 i póki co w zupełności mi to wystarcza. Może w przyszłości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Ja mieszkam w górach i stąd ta potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Ja w zasadzie też mam niedaleko do gór. Jeśli uznałeś, że potrzebujesz takiej tarczy to nikomu nic do tego. Sam wiesz najlepiej, jak jeździsz i co potrzebujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Znalazłem takie coś: adapter przód adapter tył I teraz pytanie. Czy ten adapter tył będzie mi pasował do mojej tarczy (adapter- na 185, moja tarcza- 180)? No i czy w ogóle te adaptery mi będą pasowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Wydaje mi się, że przy adapterze pod 185mm i tarczy 180mm będziesz miał o te 5mm mniejszą powierzchnię styku klocków z tarczą. Czemu wybrałeś takie drogie adaptery? Wg mnie w zupełności wystarczyły by Ci np takie: http://allegro.pl/adapter-pm-pm-203mm-nowy-polecam-i1858750006.html http://allegro.pl/adapter-tyl-180-mm-accent-wysylka-50-i1850868165.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A czym się te adaptery podane przez ciebie, od podanych przeze mnie różnią (oprócz ceną) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 7 Października 2011 Udostępnij Napisano 7 Października 2011 185-ka tak, jak napisałem wyżej. Będziesz miał zacisk ok 5mm wyżej, czyli mniejszą powierzchnię styku klocków z tarczą (o te 5mm). Może (choć nie musi) to wpłynąć na siłę hamowania i spowodować nierównomierne ścieranie klocków. Tak mi się przynajmniej wydaje. 203-ka różni się teoretycznie tylko wagą i wyglądem. Ja napisałem o adapterach sprawdzonych, które mam w swoim rowerze (przód odpowiednio rozmiar mniejszy). Avid-owskich nigdy nie używałem. Teoretycznie dany rozmiar powinien być uniwersalny. W praktyce czytałem o przypadkach, gdy adaptery różnych firm nie zgrywały się z zaciskami innych. Ale i wtedy ludzie sobie radzili dając podkładki lub delikatnie szlifując miejsce, gdzie adapter nie pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A z tyłu masz Accenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 7 Października 2011 Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Tak. Tylko jest pomalowany na biało. Accenta podałem bo jest najtańszy i tyle. Jaki kupisz to już Twój wybór. Najważniejsze, żeby był: przód PM-PM 203mm, tył IS-PM 180mm. P.S. Nie do wszystkich adapterów dodają komplet śrub i podkładek, więc jeśli nie masz przy hamulcach to będziesz musiał też dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 7 Października 2011 Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Moim zdaniem poza downhillem tarcze 203mm są zbędne, tak że zastanów się jeszcze. Przy mojej kombinacji 180 przód i 160 tył zawsze wcześniej kończyła mi się odwaga niż hamulce . No i oczywiście przyczepność opon, z tarczami 203mm przydałoby się sparować opony 2.3-2.5 z traktorowym bieżnikiem, żeby wykorzystać ich możliwości, Nobby Nice 2.25 to stanowczo za mało, tu i tarcza 180mm z mocnymi hamulcami to często za dużo. Co do adapterów, to Avidy (Juicy, nie wiem jak inne) dużo znoszą, bo można sporo pokombinować z podkładkami, ale do innych hampli chyba lepiej kupować adaptery standardowe, czyli 160-180-203mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Klosiu-Co do tarczy to mam już ją w domu. Moim zdaniem te 50g co rower będzie więcej ważył to nie dużo, ale nie będę się musiał martwić przegrzaniem tarczy itp. beardman- Chyba mam te podkładki i śrubki założone teraz w adapterach więc nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Takie coś będzie dobre? Jest dość tanie no i Shimano. przód tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.