Skocz do zawartości

[rower] rower mtb Merida matts tfs 100-d

fredrks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Szukam roweru . Spodobał mi sie tak jak w temacie ten oto rower :

http://www.rowerymerida.pl/produkt28/matts-tfs-100-d-rower-merida.html

a ze za duzego pojecia o tym nie mam;d Oto

Moje pytania:

1. czy cena 1.700 jest odpowiednia?

2. czy waga tego roweru jest duza?

3 czy bedzie funkcjonalny w jezdzie po szosie , lesie i polnych drogach?

4. a moze polecacie inne rowery?

Tyle z moich pytan licze na rzetelne odpowiedzi i pomocne wiadomosci.

Napisano

1. cena adekwatna do jakości...

2. 13,7 kg bez pedałów - dużo

3. da radę

4. w tej cenie można poszukać innych modeli np na v-kach zamiast cieżkich tarczowych spowalniaczy, skoro nie jeździsz w błocie, a jeśli szukasz ramy małej lub dużej to tym bardziej można...

Napisano

1.Cena dobra

2.Waga typowa

3.Odpowiedni

4.Po co szukać innego,jak ten jest dobry

Każde hamulce(oczywiście poza podróbkami chińskimi)tarczowe,nawet te mechaniczne będą lepsze od V brake do 100 zł.

Napisano
Każde hamulce(oczywiście poza podróbkami chińskimi)tarczowe,nawet te mechaniczne będą lepsze od V brake do 100 zł.

Raczysz sobie kpić... Jeśli nie planujesz jazdy w jakichś ekstremalnie błotnistych warunkach to zdecydowanie bardziej opłaca się brać v-ki. Za 70-80 zł masz już nowe Deorki które na pewno są lepsze od tych kotwic w Meridzie...

4.Po co szukać innego,jak ten jest dobry

Bo ten rower niczym się nie wyróżnia, a może nawet ustępuje paru ciekawym propozycjom... Na przykład tym:

http://www.limber.pl/bike_vx7.php

http://www.kross.pl/pl/2012/mtb/hexagon-x8

http://www.unibike.pl/evolution.html

Nie słuchaj się PR-owych piewców Meridy, bo akurat ten producent nie rozpieszcza klientów jeśli chodzi o stosunek cena/jakość...

Napisano

Unibike szczególnie się wyróżnia z hamulcami za 50 zł.

rowerowyfreaq,ten kto pisze,że hamulców tarczowych używa się tylko w błotnistych terenach,ten nie pojęcia praktycznego o nich.

Napisano

nie mam w takim razie pojęcia... ale fakt - zapomniałem o wysokim współczynniku lansu osiedlowego, jesli rower jest na tarczach... W suchych warunkach np SD7 biją każde hydrauliki w cenie 300-400 pln i wagowo i jakościowo, nie mówiąc o modulacji i sile hamowania. Alternatywą - tanio, dobrze i z tarczami - moga być np mechaniczne BB7

Napisano

nie mam w takim razie pojęcia... ale fakt - zapomniałem o wysokim współczynniku lansu osiedlowego, jesli rower jest na tarczach...

Pamiętaj od teraz, że lans szanować będziesz i nigdy go nie zdradzisz, a wszystkich wichrzycieli ceniących pragmatyczne i sensowne rozwiązania zwalczał będziesz! :icon_lol:

W tym przypadku v-ki zdecydowanie wystarczą i będą znacznie lepszym rozwiązaniem - nie słuchaj ludzi, którzy jeżdżą na fullach za 500 zł ;)

Napisano

nie mam w takim razie pojęcia... ale fakt - zapomniałem o wysokim współczynniku lansu osiedlowego, jesli rower jest na tarczach... W suchych warunkach np SD7 biją każde hydrauliki w cenie 300-400 pln i wagowo i jakościowo, nie mówiąc o modulacji i sile hamowania. Alternatywą - tanio, dobrze i z tarczami - moga być np mechaniczne BB7

Hamulce Avid SD 7 są dobrymi,ale nie bardzo dobrymi hamulcami V brake.Chciałem zauważyć,że te Avidy,firmy rowerowe nie montują w tanich modelach.Aby te hamulce działały tak,jak powinny należy również zamontować odpowiednie klamki Avid,które nie są tanie.Koszt nowych hamulców Avid SD 7,w tanim sklepie,to 158 zł.Do tego klamki....

http://www.centrumrowerowe.pl/00403034013/Avid-Single_Digit_7_hamulce_v-brake_przod_tyl__fajki/Produkt.aspx

Napisano

SD7 to koszt 250 pln i dostajesz super pracujace hamulce, nawet BB7 sa tanie w porówaniu do draco za 300. A skoro mechaniki Tektro to low-end totalny to nawet nie chce mysleć jaki poziom reprezentuje hydraulika w ich wydaniu. Sorry ale dobre hamulce kosztują tyle co cały ten rower natomiast wracajac do Meridy - jesli poswieci się tarcze to za podobna kwotę mozna kupić lepiej wyposazony i co ważniejsze duzo lżejszy rower.

Napisano

- jesli poswieci się tarcze to za podobna kwotę mozna kupić lepiej wyposazony i co ważniejsze duzo lżejszy rower.

W takim razie co Ty proponujesz?

Napisano

Z tych wszystkich propozycji najsensowniej wygląda MBike. Do XC tarcze nie są czymś niezbędnym. Od razu uprzedzę ewentualne słowa nemo2009, mam tarcze. W ścieżkowcu. W XCku są Vki i wystarczają. Tarcz brakuje mi tylko w sporym błocie.

@nemo2009 Bo z klamkami innymi niż Avid te ramiona nie będą dobrze działały? Takich bzdur dawno nie słyszałem :laugh:

Napisano

Z tych wszystkich propozycji najsensowniej wygląda MBike. Do XC tarcze nie są czymś niezbędnym. Od razu uprzedzę ewentualne słowa nemo2009, mam tarcze. W ścieżkowcu. W XCku są Vki i wystarczają. Tarcz brakuje mi tylko w sporym błocie.

@nemo2009 Bo z klamkami innymi niż Avid te ramiona nie będą dobrze działały? Takich bzdur dawno nie słyszałem :laugh:

Nie napisałem,ze z klamkami Shimano hamulce Avid nie będą działały.Nie dorabiaj mi gęby.

Napisano

Mam ten rower. Służy fajnie wszystko ok, uważaj na amortyzator słaby jest, mam zamiar zmienić na jakiegoś foxa/rebe/recona golda/lub jakiegoś manitou

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...