Skocz do zawartości

[Do 3500 zł] Wysokojakościowy MTB XC

Onyxer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie przesadzajmy, według obliczeń, przy wymiarach nogi 75 cm rama 17 jest dobra, a więc przy moich około 80-85 cm będzie ok.

• Mod Team
Napisano

Takie długie nogi masz?

Albo jesteś kobietą,

albo zmierzyłeś od podłogi do pasa,

albo chodzisz na wysokich obcasach.

Dziwne, że przy 15 cm więcej mam podobnie długie nogi.

Swoją drogą to 80-85 cm oznacza, że nogi w zależności od pory dnia wydłużają się/kurczą, czy co? :c

Na 163 cm to rama 17" będzie dobra, ale wtedy kiedy będzie to rama szosowa, w innym wypadku nie ma opcji.

W moim wypadku na 180 cm pasuje rama 18", geometria ramy to nie tylko długość podsiodłówki, jeżeli masz tak długie nogi to masz niesamowicie krótki korpus i górna rurka 58 czy 56 cm będzie zdecydowanie za długa.

15" byłoby pewnie znacznie lepsze, ale co my - kompletni laicy wiemy? :whistling:

Napisano

Pytanie tak a- propos jak mierzysz długość nogi? 163 cm i 80-85 cm? Niepełnosprawny jesteś czy co? Przy twoim wzroście długość nogi to raczej 72-74 cm :excl:

W rozmiarze 29,8 mm robią nawet sztycę Thomson Elite B)

Napisano

Napisałem około 80-85, nie mierzyłem - dopiero dzisiaj. Wyszło dokładnie 76 z milimetrami. Nie schodźmy z tematu, bo wybór jest ogromny a ja nadal nie wiem co brać.

Napisano

Nad czym się jeszcze zastanawiasz? Wszystkie sensowne propozycje zostały wymienione. Viper w tej cenie genialny, Rockrider jeszcze lepszy. Rama aż taka zła nie jest, kiedyś trochę jeździłem na Rocriderze i nie mogę mu niczego zarzucić- jeśli nie ważysz jakoś absurdalnie dużo to sztywność powinna być zadowalająca, a geometria to najprawdopodobniej klasyk 73 i 71 stopni, możliwe małe odstępstwa niemające istotnego wpływu na jazdę. Jak nie umiesz jeździć to Scale za 30k ci nawet nie pomoże :icon_mrgreen: .

Jak chcesz mieć rower z naklejką Scott, czy Giant na ramie i ma być nowy to musisz w tej cenie pogodzić się ze sprężynowym widelcem ale sam decyduj. Ja bym wybierał pomiędzy Viperem, a Rocriderem.

Napisano

Akurat ta Merida to lekka przesada, 18" cali na kogoś kto ma 163cm wzrostu. W dodatku stan: brak manetki skoku amortyzatora (ciekawe czy jest w pełni sprawny tłumik). Przerzutka XT to jakiś zabytek - model 2006?, nieoryginalne hamulce (oryginalnie były Avid-y), rdzawy nalot na łańcuchu, za taki rower max. 2500-2800 i pod pod warunkiem, że rama była by w super stanie, napęd nie wymagał inwestycji i pozostał by jedynie zakup manetki blokady skoku amortyzatora.

Onyxer, nic lepszego niż ten Rockrider nie wyhaczysz z nowych, do tego masz gwarancję, świetny amortyzator i dobry napęd - czego chcieć więcej :icon_question: Ewentualnie tego Vipera, choć hamulce to jednak tanizna.

Napisano

Witam serdecznie, chciałabym się podpiąć pod ten temat - bo mam podobne zapytanie a chyba nie warto zakładać nowego tematu

Pan w sklepie rowerowym polecił mi:

http://sport-bike.pl/pl/p/Unibike-Expert-2011/191 w cenie do 3tys.zł

ale mi pasuje - jakoś tak bardziej solidny się wydaje

http://sport-bike.pl/pl/p/Cube-LTD-PRO-black-anodized-2011/155

myślę o zakupie na raty więc allegro w dużym stopniu odpada

czytając Wasze rady padł link

http://allegro.pl/nowy-pawie-rocky-mountain-element-xtr-fox-rst-i1860314524.html

ale nie jestem przekonana do tylniego amortyzatora

mam 179 wzrostu i jakieś takie długie nogi 100cm :/ Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?

P.

Napisano

Hmm, warto się zastanowić nad Unibike Expert, ciekawy model, dobry osprzęt - nawet Kellys madman ma gorszy, choć kosztuje o wiele więcej. Biorę go chyba...opinie na temat unibike są dobre, fajna kolorystyka, mało negatywnych opinii. Według mnie ta firma niedługo przebije Krossa i będzie liderem na polskim rynku, na razie się kryją po krzakach, a powinno być odwrotnie.

Napisano

Kombinujesz. W kietniowym bB jest test kilkunastu rowerów w podobnej cenie i akurat Kross tam jest bo co innego zamawiać ramy z gotowych rur / katalogu a co innego samemu projektować. Tu Kross już ma doświadczenie i np jego "ziemski" full 2012 moze niezle namieszać - szczunek dla konstruktora za ten zawias. Mam wrazenie że u Ciebie wizualanie to Lapierre wygrywa - w takim razie kupuj ten wlasnie rower. Jest sensownie złożony a sama rama jest najlepszą z rowerów tu proponowach i wagowo i jakościowo ( geoemtria moze nie pasować ścigaczom ale Tobie raczej powinna ), jak się wkręcisz to do dalszej rozbudowy na np 2x10 bedzie super. Recona z czasem tez mozna sprzedać i kupujac nowy bedziesz juz wiedziec co chcesz - wyscigową progresje RSów czyli liniową prace Foxa. Wg. bB model Pro Race 200 wazy 11,5 kg i ma dodatkowo najlżejsze koła a w sumie to najwięcej kosztuje w nim właśnie rama.

Napisano

Recona z czasem tez mozna sprzedać i kupujac nowy bedziesz juz wiedziec co chcesz - wyscigową progresje RSów czyli liniową prace Foxa.

Ee, trochę nie na miejscu uznawać single-airowego Recona jako reprezentację RS w porównaniu z Foxem. Nie ta technologia, nie ta półka i nie to działanie. A co do często uwypuklanej "liniowości" Foxa, to sugerowałbym ostrożność - ja rewelacji nie widzę (w porównaniu do mojej poprzedniej Reby), a z tego jak często można to przeczytać, powinienem doświadczać nie wiadomo czego (a bawiłem się ustawieniami solidnie).

Napisano

Niektórzy tak jak ja są uczuleni na możliwości sprzętu, mnie tylko raz wkurzyła przesiadka z przedniej przerzutki slx'a na xt - różnicy naprawdę nie widziałem, a jednak xtek był droższy. Sory za OT...

Jak myślicie, lepiej kupić Unibike Expert a następnie ulepszać go do poziomu Cube ltd pro 2011, czy od razu kupić Cube ?

Opcjonalnie kiedyś w Cube wyminił bym manetki na xtr, linki, pancerzyki, oraz najważniejsze korbę i by było ok)

Napisano

Witam to mój pierwszy post na tym forum, mam na imię Przemek.

swoją przygodę z MTB zakończyłem 6 lat temu i teraz chciałbym znowu powrócić do tego zajęcia i zastanawiam się nad kupnem roweru do max. 3500 zł. Po wnikliwym paro dniowym szperaniu w necie znalazłem dwie propozycje które biorę po uwagę:

Kross level A7 lub MBIKE RENEGADE DSX.

proszę was o opinie szczególnie na temat MBIKE ponieważjest o tym modelu bardzo mało info.

w 95% procentach jazda będzie się odbywała w średnio ciężkim terenie.

Napisano

Dzięki, co do ramy to ideał 17,5 ale wiem że o taki rozmiar to nie łatwo.

znalazłem jeszcze, i nawet dzisiaj siedziałem na nowym Scott scale 60 którego mógłbym mieć za 3200zł i tak powoli mam coraz większy problem się na co się zdecydować. Jak czytam forum to o Scott scale nie macie najlepszego zdania.

Napisano

A7 fajny rower, jedyne co mi w nim nie do końca pasuje to amortyzator, działa tak jak producent przewidział, po prostu nie jest tak czuły jak bym tego chciał. Poza tym wszystko działa zgodnie z moimi oczekiwaniami. Myślę o modelu 2011.

Ciekawa jest jescze opcja A8 2011

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...