Gość Mati Napisano 5 Października 2011 Napisano 5 Października 2011 Witam Mam taki problem ,robie rocznie kolo 4500km ,i ostatnio pojawily mi sie w okolicach krocza, a dokladniej w miejscu ,gdzie siodelko styka sie z kroczem duze , bolace krosty po obu stronach. Wczesniej nie mialem nic takiego ,co z tym zrobic? Jak chodze to ich nie czuje ,ale jak jezdze to strasznie bola. Jakas masc czy cos pomoze na to? Ostatnie poltorej sezonu jezdzilem z luznych spodenkach Foxa z pampersem i bylo okej, teraz sobie kupilem te obcisle spodenki Crivita z pampersem z Lidlu i nagle sie pojawily te cholerne krosty. Z gory dziekuje za pomoc
1415chris Napisano 5 Października 2011 Napisano 5 Października 2011 Jest to bardzo powszechna doligliwosc "kolarzy". Dobrze jest stosowac wszelkie specyfiki zmniejszajace "tarcie". Nie wiem jak to sie nazywa w Polsce, chamois creams, sa to specjalne kremy do traktowania tej dolegliwosci, a raczej do jej zapobiegania. Niektorzy moi znajomi, robiacy przebiegi kilkukrotnie wieksze od Twoich, z powodzeniem stosuja wazeline.
Kosma Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Tez mi sie to ostatnio robi, dobry temat. Zapobiegac wazelina, a leczyc czym? Ja zaczalem uzywac Cepanu, to masc cebulowa.
Mod Team mrmorty Napisano 6 Października 2011 Mod Team Napisano 6 Października 2011 Pomyślałem sobie, że temat się przyda i przeniosłem go z działu dla niezarejestrowanych. Dzięki Chris za podpowiedź - zawsze czekałem aż mi to się wygoi i smarowałem maścią witaminową.
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Napisano 6 Października 2011 Polecam Sudokrem (chyba tak się pisze) ,maść dla niemowląt na odparzenia dupci od pieluch. Pomaga, sprawdzone.
Kosma Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Sudocream dokladnie, bylem przed chwila w aptece i Pani aptekarka szczerze poleca.
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Napisano 6 Października 2011 No to na zdrowie. Ale pamiętaj o suchej pieluszce (tetrowej)
Kosma Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Heh polewka , mam nadzieje ,ze to bedzie dzialac tak dobrze ,jak mowisz.
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Napisano 6 Października 2011 Będzie dobrze , przetestowane. Ale jest to maść lecznicza , nie wiem jak z zapobieganiem. Z drugiej strony niemowlakowi smaruje się wrażliwe miejsca również zapobiegawczo więc może też pomoże.
havelock Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 dorzucam do koszyka podobny temat -> http://www.forumrowerowe.org/topic/92507-bablejak-szybko-zwalczyc/
daVe Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 Miałem kiedyś pacjenta w aptece, który na takie dolegliwości (a raczej zapobieganie im) prosił o Linomag (jest w kremie i maści, już nie pamiętam który wziął, ale to w zasadzie bez różnicy - ten w maści będzie bardziej tłusty). Tak wyczytał na jakimś forum internetowym. W sumie czemu nie, choć przyznam, że sam raczej bym na to nie wpadł - poleciłbym Sudocrem
Kosma Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 Ja dzis bylem w innej aptece po Sudocream , ale aptekarka polecila mi Tormentiol, taka brazowa masc. Probowal ktos?
Mod Team Pixon Napisano 7 Października 2011 Mod Team Napisano 7 Października 2011 Nie, ale ludzie z sudokremem przejeżdżają maratony 24h, więc o czymś to musi świadczyć
c4r0 Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 Widziałem coś takiego: http://fatmexicancyclist.com/wp-content/uploads/2010/06/n39357123371_1201596_2300.jpg Nie wiem jak działa ale nazwa i logo sprawiły, że wbiło mi się to w pamięć
Punkxtr Napisano 8 Października 2011 Napisano 8 Października 2011 Sudocrem jest ok, ale jak ktoś wcześniej wspomniał został stworzony dla dzieci i na odparzenia. Dolegliwości wspomniane przez autora tematu leczy, ale niestety powoli. W dodatku brudzi wszystko dookoła i relatywnie ciężko go zmyć. Niemniej jednak jest tani, łatwo dostępny i jako taki po prostu pomaga. Swego czasu szukałem po całym świecie kremów stricte dla kolarzy chcąc wprowadzić taki produkt na polski rynek. Kupę czasu spędziłem na analizę składu, telefony, maile, etc. Wyszło na to, że najlepszy (w mojej i wielu Internautów opinii) produkt robi Assos, a nazywa się on Chamois Crème: http://www.assos.com/en/19/singleProduct.aspx?cat=6&prod=175 Patent o tyle fajny, że oprócz ciała można smarować także wkładkę w spodenkach: http://worldwidecycles.files.wordpress.com/2010/01/chamois-applied.jpg Niestety jakiś czas temu nie był dostępny w Polsce i musiałem ściągać go z zagranicy. Krem jest naprawdę wydajny i działa o niebo lepiej niż odpowiedniki. Co ważne piekielnie szybko wchłania się w skórę i ból w pachwinie naprawdę szybko ustaje. Przy regularnym stosowaniu dolegliwości nie występują. Z tego co widzę, można go już kupić w Polsce. Jest niestety drogi, ale jak mówią co drogie to tanie ;-) Poza tym maści kierowanych wyłącznie do rowerzystów jest całe mnóstwo, wystarczy wspomnieć Udderly Smooth, Chamois Butt'r, ######que, Elite, Morgan Blue, etc. Do wyboru, do koloru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.