Skocz do zawartości

[zdrowie] bolące krosty na udach

Gość Mati

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam taki problem ,robie rocznie kolo 4500km ,i ostatnio pojawily mi sie w okolicach krocza, a dokladniej w miejscu ,gdzie siodelko styka sie z kroczem duze , bolace krosty po obu stronach. Wczesniej nie mialem nic takiego ,co z tym zrobic? Jak chodze to ich nie czuje ,ale jak jezdze to strasznie bola. Jakas masc czy cos pomoze na to?

Ostatnie poltorej sezonu jezdzilem z luznych spodenkach Foxa z pampersem i bylo okej, teraz sobie kupilem te obcisle spodenki Crivita z pampersem z Lidlu i nagle sie pojawily te cholerne krosty.

Z gory dziekuje za pomoc

Napisano

Jest to bardzo powszechna doligliwosc "kolarzy".

Dobrze jest stosowac wszelkie specyfiki zmniejszajace "tarcie".

Nie wiem jak to sie nazywa w Polsce, chamois creams, sa to specjalne kremy do traktowania tej dolegliwosci, a raczej do jej zapobiegania.

Niektorzy moi znajomi, robiacy przebiegi kilkukrotnie wieksze od Twoich, z powodzeniem stosuja wazeline.

• Mod Team
Napisano

Pomyślałem sobie, że temat się przyda i przeniosłem go z działu dla niezarejestrowanych.

Dzięki Chris za podpowiedź - zawsze czekałem aż mi to się wygoi i smarowałem maścią witaminową.

• Mod Team
Napisano

Będzie dobrze , przetestowane. Ale jest to maść lecznicza , nie wiem jak z zapobieganiem. Z drugiej strony niemowlakowi smaruje się wrażliwe miejsca również zapobiegawczo więc może też pomoże.

Napisano

Miałem kiedyś pacjenta w aptece, który na takie dolegliwości (a raczej zapobieganie im) prosił o Linomag (jest w kremie i maści, już nie pamiętam który wziął, ale to w zasadzie bez różnicy - ten w maści będzie bardziej tłusty). Tak wyczytał na jakimś forum internetowym. W sumie czemu nie, choć przyznam, że sam raczej bym na to nie wpadł - poleciłbym Sudocrem :)

Napisano

Sudocrem jest ok, ale jak ktoś wcześniej wspomniał został stworzony dla dzieci i na odparzenia. Dolegliwości wspomniane przez autora tematu leczy, ale niestety powoli. W dodatku brudzi wszystko dookoła i relatywnie ciężko go zmyć. Niemniej jednak jest tani, łatwo dostępny i jako taki po prostu pomaga.

Swego czasu szukałem po całym świecie kremów stricte dla kolarzy chcąc wprowadzić taki produkt na polski rynek. Kupę czasu spędziłem na analizę składu, telefony, maile, etc. Wyszło na to, że najlepszy (w mojej i wielu Internautów opinii) produkt robi Assos, a nazywa się on Chamois Crème: http://www.assos.com/en/19/singleProduct.aspx?cat=6&prod=175 Patent o tyle fajny, że oprócz ciała można smarować także wkładkę w spodenkach: http://worldwidecycles.files.wordpress.com/2010/01/chamois-applied.jpg

Niestety jakiś czas temu nie był dostępny w Polsce i musiałem ściągać go z zagranicy. Krem jest naprawdę wydajny i działa o niebo lepiej niż odpowiedniki. Co ważne piekielnie szybko wchłania się w skórę i ból w pachwinie naprawdę szybko ustaje. Przy regularnym stosowaniu dolegliwości nie występują. Z tego co widzę, można go już kupić w Polsce. Jest niestety drogi, ale jak mówią co drogie to tanie ;-)

Poza tym maści kierowanych wyłącznie do rowerzystów jest całe mnóstwo, wystarczy wspomnieć Udderly Smooth, Chamois Butt'r, ######que, Elite, Morgan Blue, etc. Do wyboru, do koloru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...