Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou Minute IT

cyklista

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś posiada ten amortyzator: http://allegro.pl/manitou-minute-platinum-nowy-sprowadzony-z-anglii-i1856900258.html

Zaciekawił mnie system zmiany wartości skoku z manetki, chyba niespotykany w wydaniu innych producentów. Czy zmiana odbywa się na zasadzie 0-1 (jaka jest wartość skoku minimalnego i czy amorek działa wtedy jak na pełnym skoku), czy można ustawić jakieś stany pośrednie?

Najważniejsze czy ten system jest bezawaryjny, bo obecnie nie widzę tego patentu w nowych amortyzatorach Manitou.

Hmm jeśli o samym amortyzatorze mam pojecie równe 0, to o zmianie skoku przy manetce już słyszałem, to jest tak popularne, ze nawet w XCR masz jedna wersje ze zmiana skoku przy kierownicy (HLO-R albo jakoś tak) (btw. przy moim zasobie kasowym to cena 1,5k zł może ustanawiać cały rower [używany ;)])

Amortyzator ma bezstopniową regulację wysokości (można zatrzymać obniżanie wg. uznania), można go skrócić praktycznie o całą wartość skoku, po czym podnosi się na około 30 mm i w takim zakresie pracuje, zmiana skoku odbywa się poprzez otwarcie przepływu powietrza pomiędzy dwoma częściami komory (manetka otwiera zaworek).

W celu rozprostowania trzeba poderwać przednie koło jednocześnie naciskając manetkę.

System jest w zasadzie prosty, nie jest właściwie awaryjny, jedyne awarie to utrata szczelność uszczelek, objawia się to samoczynnym obniżaniem amortyzatora, uszczelki to typowe X-ringi dostępne w sklepie z uszczelnieniami.

Amor z aukcji jest w bardzo dobrej cenie nawet jeśli trzeba by wymienić uszczelki które można kupić za grosze.

Też mam tego amorka, tyle że w wersji z ośką 20mm.

W zasadzie bezproblemowy, oprócz wspomnianej przez Rulez'a uszczelki - sam doświadczyłem tego problemu na początku zabawy z widelcem, po wymianie od 2 sezonów spokój.

Cena wg mnie "taka se" - ja sam ściągałem swojego z UK i po ówczesnym kursie wyszło mnie około 1300-1400 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...