Skocz do zawartości

[Tarcze] Tarcze 180 mm do AM jakie wybrać?

Peterp079

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie jak w temacie. Jakie tarcze polecili byście do 100zł. Rower to Giant Trance. Hamulce Shimano Br445. Tarcze jakie potrzebuję to 180mm na 6 śrub.

Co sądzicie o tych z linku poniżej? Jest sens się w nie pchać czy lepiej coś innego?

http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-xlc-180mm-srebrno-czerwona-i1844832866.html

Ja mam na przodzie Hayesa, a na tyle ashimę i działają ok (hamulce hayes stroker trail + klocki metaliczne).

Coś takiego:

http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-hayes-v7-180mm-i1843558812.html

http://allegro.pl/180-mm-tylko-112-gramow-ashima-i1843906595.html

Panuje opinia, że tarcze bardziej powycinane typu dartmor nano, aligator, ashima, czy właśnie takie xlc bardziej "zjadają" klocki. Ja tego nie zauważyłem. Ale przy zwykłych klockach organicznych może coś w tym być. Za to dużo lepsza jest wentylacja w takich tarczach. Hayesa już zdarzyło mi się przygrzać. Poza tym hayes lubi sobie podzwonić. Nie wiem dlaczego?

P.S. Jesteś pewien, że potrzebujesz nowe tarcze? Bo jeśli masz klocki organiczne to wymiana na metaliczne powinna znacząco pomóc.

Jestem w trakcie składania kół i dlatego poszukuje tarcz. Chcę mieć dwa komplety kół całkowicie gotowych do założenia bez żadnych dodatkowych przekładek jak np. tarcze. Zależy mi na tym żeby tarcze były lekkie i sztywne. Jeśli chodzi o ścieranie klocków - jak to sie mówi trudno... Będę wymieniał najwyżej częsciej i juz...

Aha. To ok.

Jeśli chodzi o tarcze to ja jestem z owej ashimy zadowolony. Zrobiłem na niej już ok 1000km. Nie była oszczędzana bo z reguły hamuję tyłem, a jeżdżę w każdym terenie i przez cały rok (śnieg, deszcz, błoto itd). Mimo "lżejszej" budowy nic się z nią złego nie działo. Nie zauważyłem różnicy w sztywności podczas jazdy. Jak tylko fundusze pozwolą to na przodzie wyląduje taka sama zamiast hayesa.

Podoba mi się zarówno ashima jak i kcnc. Właśnie o coś takiego mi chodzilo. Dzieki za propozycje.

A jeszcze takie znalazłem :icon_lol:

http://www.vtc-bikes.pl/product_info.php?products_id=1177&manufacturers_id=70

http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-alligator-starlite-180mm-czerwona-i1770172829.html

Ta ashima to to samo co ja mam. Są dostępne w różnych kolorach.

Co do aligatora to nie wiem, jak się będzie sprawował ale wygląd ma ciekawy.

Tak swoją drogą to myślę, że każda z tych tarcz spełni swoje zadanie. Pytanie, która się Tobie bardziej podoba? Ewentualnie, która jest tańsza lub lżejsza (jeśli na wadze Ci zależy)?

Chodzi Ci o te tarcze z linków czy o BR445? Bo jeśli o BR-y to nie widze powodów dlaczego miałbym sie bać. Sprawdzone przeze mnie jak i przez innych użytkowników cięższych ode mnie i nigdy nic zlego im się nie stalo a wrecz przeciwnie. Spisywaly sie bardzo dobrze. Tak czy inaczej w dalszej przyszlosci bede je zmienial ale puki co wymeiniaja sie inne elementy rowerku.

Ważę ok.85 kg (+/- 5kg), więc lekko nie ma. :icon_redface:

Z racji miejsca zamieszkania swój styl jazdy oceniłbym na All Mountain. Jeżdżę wszędzie, gdzie da radę wyjechać/wydrapać się, a przy tym uniknąć asfaltu. Do tego jeżdżę cały rok (błoto, śnieg, deszcz...).

Jako, że demonem prędkości raczej nie jestem to hamulce są dość mocno eksploatowane (z większym naciskiem na tył z tą właśnie ashimą). Być może trafiłem na dobry egzemplarz bo do tej pory nic się z nią nie działo. Dla porównania na przodzie mam Hayes'a 180mm i raz mi się udało go przygrzać.

Oczywiście nie chcę nikogo na siłę przekonywać, ani tym bardziej wypowiadać się na temat tarcz, z którymi nie miałem do czynienia. Wiem też, że jakiś czas temu Ashima miała wpadkę z tymi tarczami bo nadrukowała strzałkę montażu w drugą stronę. Być może tarcze z tej partii właśnie się gięły.

Tak czy siak ja ze swej strony polecam te tarcze i jak tylko będę miał fundusze to na przodzie też sobie taką zafunduję.

rzeczowe argumenty za cięższymi tarczami to chyba tylko poprzez pryzmat bardzo udanych tarcz które są po prostu cięższe, np. bardzo udana tarcza avida G3, ja miałem przyjemność jeździć na G2 160mm avida (kupiłem z używanym BB7 na klockach accenta spiekanych) pierwsza przejażdżka chwila dotarcia i blokowały kolo z przodu, teraz mam KCNC 180mm i jest troszkę słabiej ale za to kompletna cisza oprócz charakterystycznego dźwięku przemykania klocków po tarczy (bardzo ciche), avid G2 potrafił piszczeć i klocki bardziej dzwoniły na niej ale hamowanie super. Poza tym każdą tarczę da się pokrzywić i przegrzać

• Mod Team

Czytałem wiele opinii że do hamulców Shimano najlepsze są tarcze XT. Wielu ludzi pisało że po przesiadce na XTki z innych tarcz siła hamowania znacznie rosła. Jednak XTki są dość drogie, no i cięższe od tych Alligatorów czy KCNC, ale na pewno będą sztywniejsze.

Za XT dzięki. Szukam lżejszych. Waża prawie tyle samo co moje obecne tarcze. Zależy mi żeby obniżyć wagę nowych kół jak najwięcej w stosunku do tego co mam teraz jednocześnie zostając przy tych samych oponach (Kenda Nevegal). Jeśli założę tarcze o wadze do powiedzmy 115g uda mi się uzyskać różnicę 1kg na całości więc wynik fajny wg mnie w stosunku do wytrzymałości jaką będą miały.

O zniknął post Kolegi co chciał sprzedać tarcze XT...

W NIEWYJAŚNIONYCH okolicznościach mój post został poddany anihilacji przez jakiegoś upierdliwego COSIA więc napiszę jeszcze raz....

Uwaga!

Mam na sprzedaż komplet tarcz Shimano XT SM-RT76 160mm x2 w bardzo dobrym stanie, zainteresowanych zapraszam na PW.

p.s.

... skasuj tego posta trollu to Cię wypatroszę! devil.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...