Kelemes Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Cześć Wymieniam napęd w hexagonie v3 i przechodzę z wolnobiegu na kasetę. Wymienię obydwa koła lub tylko tylne. Poszukuję takich pod V'ki Ważę 60kg (przyjmijmy 70) +sakwy 10kg. Nie robię nic paradownhillowego zazwyczaj.Pojawia się kilka pytań: 1. Ile muszę wydać na zestaw dobrych kół (absolutne maksimum za nowy komplet to dla mnie 600zł). Pytanie trochę dziwne, ale mam nadzieję, że zrozumiecie moje intencje. 2. Czy warto kupować w zestawie od razu dwa czy sobie składać pojedynczo, bo przednie jeszcze opęka z jeden sezon 3. Czy macie jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy wyborze? Może znacie już jakieś sprawdzone zestawy do złożenia/gotowe komplety? Może macie na sprzedaż lub widzieliście okazje. 4. Na ile starczy taka obręcz przy rozsądnym używaniu hamulców?
Mod Team Puklus Napisano 3 Października 2011 Mod Team Napisano 3 Października 2011 1. w 600zł idzie sie zmieścić z dobrymi ale nie koniecznie lekkimi kołami chcesz lżej bedzie drożej. 2. Skoro nie masz potrzeby kup najpierw jedno ale lepsze. Ja bym poleciłindywidualne skłądanie koła ale pewnie dlatego ze dla mnie złożenie koła to nie czarna magia. 3. No zwracaj uwage na obrecz, czy jest kapslowana, jak ma limit wagowy to jaki, ilość otworów, myśłe ze 32 dla cibeie bedzie ok, piasta czy na maszynach czy na kulkach (głównie shimano i najtansze inne modele) no i waga głównie obreczy wiadomo lżej lepiej. 4. Zalezy jak jeźzisz i gdzie jeźzisz, jak tylko sucho i dobre klocki to na wiele tysiecy jak ciągle błoto itp, to jedna wyprawa i obreczy nie ma.
Kelemes Napisano 3 Października 2011 Autor Napisano 3 Października 2011 Słyszałem, że maszynowe są najlepsze. A Ty jakie byś sobie złożył koło tylne za około 300-350zł? Najlepiej z jednego sklepu. Ze złożeniem nie ma problemu, mam zaufanego grzebacza rowerowego
cebul08 Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Jeśli nie zależy Ci na lansie, mógłbym Ci złożyć komplet kół na piastach Shimano Deore LX, obręczach Accent Pathfinder (36 otworów) i szprychach Sapim Leader za 250 zł. Ewentualnie samo tylne na pieście XT, reszta jak wyżej za 190 zł. No i doszedłby jeszcze koszt przesyłki, jakieś 17 zł. W razie pytań pisz PW.
Kelemes Napisano 5 Października 2011 Autor Napisano 5 Października 2011 A czemu te nie są lansiarskie ? Pytanie do ogółu. Fajne takie kółko (tylne z piastą XT)?
Sagitt77 Napisano 11 Października 2011 Napisano 11 Października 2011 Pomyśl o fabrycznych kołach pod V np. Mavic Crossride. Ważą ok. 1700 g więc niewiele http://www.bike-center.pl/index.php?p4829,mavic-crossride-pod-v-ki-2011-kola A nie bierzesz pod uwagę późniejszego przejścia na hamulce tarczowe? Zajrzyj też do sklepu Bikestacja. Mają wiele gotowych kół składanych przez nich lub na zamówienie.
dawid Napisano 11 Października 2011 Napisano 11 Października 2011 może obręcz mavic xm317 99zł szprychy sapim leader 32zł piasta rival 922df, 6 zapadek w bębenku, 4 łożyska maszynowe za 250zł całość poniżej 400zł, koło nadające się i do tarczówek i do V'ek, jak zmienisz hamulce odrazu bedziesz miał gotowe koło.
Kelemes Napisano 11 Października 2011 Autor Napisano 11 Października 2011 Naczekałem się już parę dni na odpowiedź i akurat wczoraj zamówiłem koło od Cebula Mam nadzieję, że będę zadowolony. Cena dobra. Ale dzięki za pomoc. Co się dowiedziałem przyda się do przedniego koła i następców tylnego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.