Skocz do zawartości

[wolnobieg] Wolnobieg odchyla się okresowo podczas jazdy

oneat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauważyłem, że wolnobieg odchyla się podczas kręcenia kołem na podwieszeniu. Delikatnie na lewo delikatnie na prawo i tak okresowo. Co jest powodem takiego zachowania? Dodam, że ośka jest nowa wolnobieg też. Koło jedynie źle scentrowane. Jak myślicie?

Napisano

Mnie się wydaję na 99% że jest to normalne zachowanie. Jeżeli tobie wszystko działa tak jak należy oraz przerzutka działa dobrze, niema co z tym robić. Przynajmniej mnie się tak wydaje, niech wypowiedzą się inni.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zauważyłem, że wolnobieg odchyla się podczas kręcenia kołem na podwieszeniu. Delikatnie na lewo delikatnie na prawo i tak okresowo. Co jest powodem takiego zachowania? Dodam, że ośka jest nowa wolnobieg też. Koło jedynie źle scentrowane. Jak myślicie?

Przy wolnobiegach to normalne nawet nowiutki z salonu się będzie odchylał wynika to z jego montażu na piaście http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php#RodzajeKaset kastea trzyma się całej piasty na szerokim wału więc zawsze idzie prosto bo ma szeroki obszar obrotu a wolnibiegi są nakręcane na koncowke piasty a reszta jest tak jakby w powietrzu stąd minimalne dchylenia które widac okiem nie przeszkadza to wjej pracy i jest naturalne także dopoki zeby sie nie zjada akurat tym sie nie przejmuj, aby go wymieniac :) to tyle co pamiętam Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...