Skocz do zawartości

[Amortyzator] Suntour XCR- jaki smar?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :)

Na początku powiem, że nie wiedziałem gdzie założyć temat(czy w Amortyzatorach, czy tutaj), ale z racji że pytam o smar, zdecydowałem się na ten dział.

Zbliża się zima, więc postanowilem że rozbiorę wtedy swojego XCR LO, żeby wyczyścić i nasmarować, itp ;)

Tylko jakiego najlepiej użyć niedrogiego smaru?

On ma dolne lagi magnezowe, a wyczytałem kiedyś na jakiejś stronie, że nie można używać do niego smarów litowych, ponieważ lit wchodzi w jakieś reakcje z magnezem ..

Czy to prawda? Jeśli tak, to jaki smar mi polecicie?

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Ok, a jeśli go nasmaruję zwyklym łt, to nic mu się nie stanie?

Nie mam kasy na nowy amortyzator, a tego byłoby szkoda póki luzów nie ma ..

Nie moge edytować postu.. :<

Poszukam jeszcze wazeliny technicznej, i może jej użyję.

Tylko w jakich sklepach stacjonarnych mogę coś takiego dostać?

Nie mam pojęcia gdzie to może być.. :D

A jakiś inny smar niż łt, którego akurat na nieszczęście nie mam w domu? Ale muszę w najbliższej przyszłości zakupić.. :)

Tata przyniósł mi z pracy troche jakiegoś smaru(nie wiem jaki to, ale mówil, że jest drogi..), używają go tam do łożysk wysokoobrotowych w różnych maszynach stolarskich i nie wiem do czego jeszcze.. :)

Ma barwę taką brązową(chyba..), jest dość gęsty ;) Mogę go użyć?

Parę razy rozbierałem mojego kilku letniego XCR'a i zawsze smarowałem ŁT-43, dopiero dziś słyszę o tym że może wejść w jakieś reakcje z magnezem :D

Dobry patent to takie "błotko" z jakiegoś oleju silnikowego cy przekładniowego zmieszanego właśnie ze smarem, zdaje się że na forum albo jakiejś innej stronce takie coś znalazłem i czasem stosowałem ale i sam ŁT-43 daje radę. Minus mojego amorka to taki że po deszczu twardnieje i muszę go rozbierać i czyścić bo górne golenie łapie rdza. Ale byle do wiosny, wtedy Epicon i problemów powinno nie być z jazdą w deszczu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...