Skocz do zawartości

[amortyzator tył] szukam zamiennika

Takaszi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy, nie tylko na forum ale i w świecie rowerów. A zawłaszcza takich rowerów.

A zaczęło się od fotografowania na Scandia Maraton. Potem odkupiłem rower Kross Hexagon X2 model 2009.

Pojeździłem i wystraszyłem się parę razy jak rower, przy znacznej prędkości wpadł w rezonans na wybojach.

Zaczął podskakiwać i mało nie spadłem. Zacząłem się interesować i wyszło mi, że mam nie taki amortyzator.

Szukam więc zamiennika do (http://www.skapiec.pl/img/534714-2215-1-kross-hexagon-x2-model-2009.html), więc

już się dowiedziałem, że powinien być taki który tłumi w 2 strony.

Ponieważ jestem nowy w tym świecie, więc proszę o poradę.

Długość amortyzatora to 150 mm, szerokość mocowań 23 mm. Nie mam pojęcia jaki miał by być następca, aby umożliwić

dynamiczną jadę w terenie.

Dziękuję za pomoc.

• Mod Team

Na pewno masz długość montażową 150mm? Jeśli tak to lipa, niestandardowa długość. Najkrótsze dampery w standardowej długości mają 165mm. Napisz ile masz na ten cel, dobre dampery są dość drogie. Do tego najprawdopodobniej koszt dorobienia tulejek montażowych, ok. 100pln.

Na pewno masz długość montażową 150mm? Jeśli tak to lipa, niestandardowa długość. Najkrótsze dampery w standardowej długości mają 165mm. Napisz ile masz na ten cel, dobre dampery są dość drogie. Do tego najprawdopodobniej koszt dorobienia tulejek montażowych, ok. 100pln.

Mierzyłem od środków otworów montażowych. Myślę, że te 15 mm różnicy na + to niewiele. Nie mam pojęcia jaka jest rozpiętość cenowa. Znajomy mówił, że 350 zł to minimum.

Naprawdę jestem świeży, ale powyżej 700 zł to już dziwnie się robi. :icon_mrgreen:

W sumie to masz farta :) (o ile masz gotówkę). Tu masz dobry damperek o dł. 152, jako że to nietypowa długość raczej tanio pójdzie, więc licytuj:

http://allegro.pl/damper-man-pod-manetke-srl-152x32-licytacja-d5-i1848554778.html

Co oznaczają te informacje?

-WYPOSAŻONY W BLOKADĘ SKOKU ZA POMOCĄ MANETKI KTÓREJ NIESTETY NIE MA W KOMPLECIE Z TŁUMIKIEM NIE MA RÓWNIEŻ OPARCIA NA PANCERZ

-I ile max jest sens licytować? żebym nie przepłacił. Nazwa jest mi całkowicie obca, rozumiem tylko funkcjonalność.

Zalicytowałem na start 200,00 potem zobaczę jak to wygląda.

• Mod Team

Normalnie z damperem powinna być manetka i pancerz, dzięki którym można by blokować jego pracę z kierownicy. Niestety nie ma tu tych dodatków, więc będziesz mógł blokować tylko wajcha na damperze.

Myślę ze więcej niż 250pln raczej nie warto, niemniej jak nie wygrasz licytacji będzie problem ze znalezieniem alternatywy.

Ta dźwignia prawdopodobnie będzie sama odbijać do początkowego położenia więc bez manetki blokady nie będzie.

Mogę się mylić, ale tak jest np. w rebie gdzie to manetka utrzymuje dźwignie w odpowiednim położeniu.

Czyli reasumując, bez manetki (której nie można dokupić, ponieważ stanowi komplet) amortyzator będzie pracował non stop?

Jeżeli tak to w sumie nic złego teraz też tak jest, po prostu stracę pewną funkcjonalność?

Ne ebayu znalazłem taką za 99$ komplet, więc 250 to chyba max. Ni nic poczekamy zobaczymy. Napisałem do sprzedawcy zapytanie o szerokość tulejek mocowania, jak będzie większa niż 23 to też kiszka. Jakąś warstwę można by zeszlifować ale raczej niewiele. Zobaczymy.

Bardzo możliwe że sprężyna odbijająca blokade jest umieszczona bezpośrednio na lince, tak jak w Fox RP2 Remote. Jeśli tak, to będziesz mógł korzystać z blokady nie posiadając manetki.

Natomiast nie masz zapewne odpowiedniej pompki do amortyzatora więc musisz się w taką zaopatrzyć. Pompką do kół nic nie zdziałasz.

Do każdego rodzaju zawieszenia pompuje się inaczej, ponieważ zawieszenia mają różne przełożenia, bez czytania gwarantuję Ci że żadną inną pompką poza pompką do amortyzatorów tego nie napompujesz.

Do tej ramy na pewno nikt nie wyliczał ciśnienia, a więc będziesz miał okazję zostać pionierem ...

Damper doszedł, faktycznie wygląda na nówkę. Zmierzyłem i jest zapas luzu w gniazdach, więc potrzeba 4 podkładek po 1mm grubości.

Nie wiem jeszcze jak to zamocować, tzn. którą stromą do gniazda ramy a którą do gniazda widelca.

Nie wiem co ustawia się tym niebieskim pokrętłem.

Więc najpierw ślusarz i potem zobaczymy. Ważne że jest.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości opisanych na zdjęciach.

post-146630-0-54716200-1318011094_thumb.jpg

post-146630-0-29758500-1318011101_thumb.jpg

Damper zamocowany. Pasuje idealnie dołożyłem tylko po 1 podkładce (1mm grubości) miedzianej z każdej strony i jest oki.

Fachowiec z serwisu napompował go i zablokował w pozycji umożliwiającej pracę, trochę to prowizoryczne, ale pancerza i manetki nie sposób kupić.

Wygląda to raczej nieestetycznie (choć nie chamsko) ale działa i to jak. :icon_mrgreen:

Różnica na korzyść jest masakryczna, tłumienie nierówności jest miększe a skakania nie ma prawie w ogóle. :thumbsup:

Dzięki za poradę i pomoc jak pogoda pozwoli to w niedzielę jakieś 30 km przejadę i wtedy coś więcej się dowiem. :icon_cool:

Sorki za post pod postem. Przejechałem 60 km, jestem skonany.

Damperek dzięki Waszym poradom działa jak marzenie. :icon_mrgreen:

Miałem okazję go dostroić na zjazdach i podjazdach. :thumbsup:

Przetestowałem też mapę do TB którą sam zrobiłem, z mapy turystycznej. Działa pięknie.

Jeżeli ktoś jest z okolic Kwidzyna, Malborka i chce skorzystać to służę, jednocześnie informuję, że legalne jest tylko posiadanie ww mapy do TB pod warunkiem posiadania mapy papierowej. B)

Więc jeżeli ktoś chce tą mapę mieć w komórce, to wystarczy mi informacja, że ma papierową na PM :icon_cool: i wyślę emailem. Mapka ma 20 MB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...