Skocz do zawartości

[Łańcuch] Kilka pytań na temat ceny, długości i wytrzymałości

misterSzpak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych użytkowników.

Chciałbym dowiedzieć się od was kilku rzeczy dotyczących łańcuchów rowerowych. Być może pytania wydadzą się głupie, ale odpowiedzi na nie są mi bardzo potrzebne.

Mianowicie, do pewnej konstrukcji potrzebuję 4 łańcuchów - tanich i zarazem wytrzymałych.

W związku z tym jakie są ceny w miarę dobrych łańcuchów? Czy taki za 20zł na allegro to nie jest przypadkiem coś co szybko się zepsuje, a może warto byłoby zainwestować w lepszy?

Druga sprawa to długość łańcucha. Jeśli potrzebuje odcinek o długości 1m to łańcuch, który ma ponad 100 ogniw i którego odległość sworzni wynosi 12.7 (co w sumie daje długość ponad 1270mm) w zupełności mi wystarczy; dobrze rozumuje, czy są jakies odstępstwa od tego?

No i wreszcie wytrzymałość. Potrzebny mi łańcuch będzie przenosił moc od silnika elektrycznego, którego moment wynosi coś około 1Nm (albo nieco więcej jeśli będą modyfikacje, np. do 10Nm), a z tego co się dowiedziałem typowe łańcuchy wytrzymują nawet do 10kN. Czy tak jest we wszystkich łańcuchach?

Mam nadzieję, że poszerzycie mi praktyczną wiedzę o łańcuchach :)

• Mod Team
Napisano

Zasadniczo pochwal sie co za statek kosmiczny budujesz i jakich łańcuchów ci trzeba. Jeżeli będziesz używał przekładni z roweru MTB to przy takich wartościach momentu obrotowego jak podajesz spokojnie mozesz kupić UG za te 20zł czy ile on tam kosztuje na pewno wytrzyma. Jeżeli innych np od single speeda tamte łańcuchy ze względu na budowę sa o wiele bardziej żywotne jednak nie nadają sie do zastosowań przerzutowych jak w MTB.

12.7mm ma lancuch dura ace 7701, tami miałem pod reką to zmierzyłem, czyli chodzi ci o łańcuchy MTB najprawdopodobniej. Niewiem czy łańcuch SS (singlespeed) ma taką samą wartość niegdy takiego nie miałem.

Ogolnie łańcuchy sie miedzy soba wiele nie róznią, w shimano powyżej HG 50 to sa praktycznie te same łańcuchy różniące sie napisami, i użytymi powłokami i ich ilością. Podstawowe nie mają żadnych powłok i bez dbania zardzewieje, najlepsze sa niklowane, pokryte mosiądzem czy czym tam maja pod ręką i taki na pewno ci nie zardzewieje, co więcej, ze względu na powłoki dużo lepiej sie czyszczą no i ładniej wyglądają. w zasadzie tyle. Standardowo kupuje sie łąńcuch ktory ma chyba 109 ogniw, ale to zalezy od producenta, connex z tego co pamietam wstawia 116 ogniw. Co jeszcze ejst wązne dla niektorych i pewnie dla ciebie też, shimano nie daje spinki do zestawu, to sa zakute łby i chcą zakuwać łańcuch. Producenci jak connex, sram, KMZ czy inni dają spinki w zależnosci od modelu od beznadziejnych (connex 800 miał spinke nie nadającą sie do użytku) bo bardzo fajne i zarazem wytrzymałe.

Napisano

Niestety każdy łańcuch rdzewieje, również najwyższe modele, kwestia intensywności eksploatacji i agresywności szlaku :) Do tego systematycznie spadająca jakość np w shimano.

Napisano

Dziękuję za przydatne informacje. :)

Ogólnie to łańcuchy są mi potrzebne na gąsienice, które kształtem będą przypominać te jak w typowych czołgach. Para łańcuchów będzie ze sobą połączona za pomocą blaszek i nitów w taki sposób, że będą one w miare dobrze chronione od piachu itp.(brak bezpośredniego kontaktu). Co do samego ich napędu to mam do wyboru albo zakup niedużej zębatki o d=40-60mm i usunięciu co drugiego zęba, albo wykonanie jej samemu, jedynie co pozostanie to połączenie pary takich zębatek w jedną całość i zamocowaniu jej na wale silnika.

• Mod Team
Napisano

Gąsienica z łańcucha MTB, to chyba średni pomysł, ale można nabyć łąńcuchy podwójne a najlepszy był by chyba pas a nie łańcuch, może zdradzasz co konstruujesz?

Napisano

Mam zamiar zrobić coś podobnego: http://www.forbot.pl/forum/topics20/jak-wykonac-gasienice-vt272.htm

może zdradzasz co konstruujesz?

Coś co będzie jeździć na gąsięnicach :)

W zasadzie gąsienice to niezły sposób na pokonywania różnych terenów np. piach. Do tego mniejszy nacisk na jednostkę powierzchni i wiele innych cech.

A tak konkretnie nie mam jeszcze konkretnego modelu budowanej maszyny, bo na razie będzie to zwykła płyta na której zamocuje silniki, akumulatory oraz sterowniki do ich kontroli, a także do obsługi klawiatury. Jak to się uda zrobić to pomyśle czym to jeszcze wyposarzyć.

• Mod Team
Napisano

Intrygująca konstrukcja :D poleciłbym ci łańcucha od SS są szersze i łatwiej zamontować płytki do gąsienicy, do tego mocniejsze. Łańcuchy MTB są przystosowane do pracy na skos te og SS to nie wiec wydaje mi sie bardziej odpowiednie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...