javman Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Witam, muszę kupić nowa kasetę bo na obecnej (CS HG-30 8I) łańcuch juz skacze. Rozglądnąłęm się na aukcjach i znalazlem wlaśnie takie 2 kasety, które stanowia ponoc nowsze wersje CS HG30 i CS HG-50, są ponoc lżejsze... miał ktoś z nimi do czynienia? czy faktycznie są lżejsze i czy wytrzymałość na tym nie traci? W internecie są tylko szczątkowe informacje o wadze tzn. odpowiednio HG-31 ma ważyć ok 315 gram a HG-51 ok. 280 gram i o nowej konstrukcji zaczerpniętej z wyższych modeli.
mlodymisiu886 Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Ja używam kasety HG-50 do tego łańcuch HG-73, zrobiłem na tym w 2 miesiące 1700km i wszystko śmiga jak nowe, nie przeskakuje, nie urywa się ani nic a jeżdżę w ciężkich warunkach. Osobiście polecam.
M333 Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Obie kasety to nowości. Testów długodystansowych raczej nikt nie zdążył przeprowadzić. Sama kaseta (mowa o hg51) ma interesującą budowę. Znitowano 7 (z 8), a nie jak dotychczas 6 koronek, tylko 11T jest luzem, wprowadzono dodatkowy rząd nitów. Dostępne wersje 11-28, 11-30 i 11-32, duży plus za to. Budowa pająka podobna do starej 7rz stx cs-ig70, ażurowa konstrukcja. Wszystko dobrze widać tutaj na zdjęciach: klik. W każdym razie ja bym zaryzykował, na postawie samych tylko zdjęć. Dobrze, że w czasach, gdzie standardem staje się powoli 10rzędów z tyłu, producent w dalszym ciągu wprowadza nowe model kaset po 8 rzędów. Wbrew opiniom wielu piszących, że 9 rzędów to przeżytek, a co dopiero 8.
javman Napisano 3 Października 2011 Autor Napisano 3 Października 2011 własnie nad CS HG-51 się zastanawiam, w krakowie niestety nie znalazlem nigdzie tej kasety dlatego zamówę na aledrogo podoba mi się, a jeśli z tą wagą to prawda to będzie super... edycja: jednak znalazlem sklep w krakowie i kupilem CS HG-51 - jej waga to 305 gram, moja stara CS HG-30 ważyła 380 gram
Mod Team Puklus Napisano 3 Października 2011 Mod Team Napisano 3 Października 2011 Hmm coś lekko jak by zanizone te wagi, moja XT waży 270g a HG50 to jak by nie było daleko do niej.
sebekfireman Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Ja używam od jakiegoś czasu CS HG-41 11-30. Jej waga to 285 gram. Ogólnie to tyle samo chyba waży HG-51, a różnica jest jedynie w pierścieniu mocującym więc bardziej opłaca się kupić model niższy. Trwałość mają zapewne taką samą jak poprzednie modele - na swojej na razie podchodzę pod 3000 km i nic złego z nią się nie dzieje.
javman Napisano 4 Października 2011 Autor Napisano 4 Października 2011 hmm.. moze moja wazy wiecej bo mam zakres 11-32 w necie pisze ze tez powinna wazyc ok 280 gram no ale trudno wazy 305 gram, wazylem na wadze elektronicznej w TESCO bo nie posiadam tak owej, tam gdzie się waży owoce - dziwnie się ludzi patrzyli )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.