Skocz do zawartości

[500 zł]Koła pod tarcze do XC

niezniszczalny

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem zamiar w zimą złożyć nowe kółka pod tarcze ale z racji kilku okazji na allegro robię rozeznanie wcześniej.

I teraz: składać czy gotowce?

----- jeśli gotowce to

shimano WH-MT15 2011 ok 380zł

shimano WH-MT15 2012 ok 400zł

ale obawiam się że są dla mnie za słabe - 28 szprych i w ogóle ...

więcej pomysłów nie mam - jestem otwarty na propozycje

----- a jeśli będę składać to inna bajka

piasty - albo maszyny novatecha, albo shimano slx , xt

szprychy i nyple - CN Spokes + DT Swiss

obręcze - miał być dartmoor raider ale to chyba przesada

I teraz kasa - dobrze by było coś do 500 zł

Koła do roweru xc, więc masa się liczy ale nie mogą być z papieru, bo czasem lubię poszaleć - bezpieczeństwo najważniejsze.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Ja jako zagorzały zwolennik składanych kół polecałbym Ci jednak składanie. Okres jest dobry na dobieranie komponentów w promocyjnych cenach i jak dobrze poszukasz, to z którymś z zaproponowanych zestawów np. Shimano SLX, Dartmoor Raider, Cn Spoke lub DT Champion; mógłbyś się zmieścić w 400 zł razem z zaplotem.

Gdybyś chciał znać moje zdanie na temat Crossrideów, to uważam, iż 24 szprychy w kole to jednak za mało jeżeli potrzebujesz koła na wile tysięcy kilometrów. W dodatku o części zamienne nie będzie łatwo, gdybyś powiedzmy skrzywił obręcz.

Wiem już mniej więcej na jakich komponentach chcę mieć koła -

teraz zastanawiam się ile szprych - wiem że z moją wagą (do 70kg) wystarczą 32 ale poczytałem trochę i do 36 ludzie piszą że nic się nie będzie dziać - a o 32 już nie są tacy pewni - upewnijcie mnie że mogę spokojnie brać 32

PS - nie wiem jeszcze jaką brać obręcz

moje kryteria to odrobinę mniej pancerna od dartmoora raidera i najlepiej biała

• Mod Team

Bierz 32, luźno styka i tak lekki jesteś. Obrecz np Alex XD lite http://www.bukalapak.com/system/datas/9a0/a5e/e88/73c/f55/194204/large/Alexrims%20XD%20Lite.jpg?1299664591 Sam takie posiadam w rowerze enduro, z tym ze mam czerwone :D Dosć lekka 445g, 3 komorowa z podwójną ścianą jest jak na swoją wage mocna minusem jest fakt ze ciązko ją dostac :P

Jeżeli chcesz coś innego jak najcudowniejszy kolor czarny, to ciężko trochę będzie i na pewno nie tanio. XD kosztuje ok 100zł, możesz lżejszą XCR ale to już koszt 170zł za jedną obrecz wiec sam widzisz drogo dość. Dartmoor robi najtańsze kolorowanki, niestety najlżejsza jest trixie z gawą 520 to jednak dosć sporo. bo to są obrecze do grawitacyjnych zastosowań.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...