Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Single Digit 7 klamki deore czy hydraulika?

AXE95

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, za niedługo skończą mi się klocki w moich hamulcach v-brake tektro. Planuję więc kupić nowe hamulce z racji tego że mam zamiar jeździć w góry. Będzie to dosłownie kilka wypadów w roku. I teraz pytanie Czy warto na te kilka wypadów inwestować w hydraulikę? oczywiście wiąże się to z wymianą kół czyli wydatek 600 zł plus 600 zł hydraulika deore z tarczami i wzrostem wagi roweru o ponad 1kg. Ja myślę że avidy sd 7 czy xt wystarczyłyby bo ważę 45kg. Mój wujek ma właśnie xt i obręcze z ceramiką i mówi że vki wystarczają a nawet lepiej czasami hamują niż tarczówki innych ponieważ szybko się grzeją. Chciałbym poznać waszą opinię. Mam klamki deore będą dobrze współpracować z xt lub sd 7? Wiem że vki gorzej hamują w bagnie ale aż tak że nie zdążę wyhamować i wjechać w drzewo?

ja ujeżdżam avidy sd 7 z klamkami LX i są rewelacyjne, tylko zamień te orginalne klocki Rim Wrangler bo to syf, np na jakies accent albo clarks

http://allegro.pl/hamulce-avid-sd-7-single-digit-komplet-ciclo-i1851767954.html

klamki mozesz kupic np avid, troche lżej to wyjdzie niż shimano

http://allegro.pl/nowe-klamki-avid-fr-5-super-sila-hamowania-czarne-i1836267204.html

a jeżdze w górach, prawie codziennie, po singletrackach i zjzzdach co enduro by się nie powstydziło,

kup też dobre pancerze (uszczelnione) i linki (mało rozciagliwe)

• Mod Team

Ja bym jednak zainwestował w hample hydrauliczne, tarczowe, inne działanie, inna siła, mniej zabawy z regulacją.

Swoją drogą to skąd wyszedł Ci aż kilogram wagi więcej?

Za 600zł możesz kupić oro k18, które ważą niespełna 500g + tarcze ze śrubami to niecałe 200g + adaptery ok 50g (lub mniej o ile masz PM w widelcu) - 20g piwotów :)

Klamki SD7 to 180g + V-ki z klockami to ok 400g (moje SD5'ki tyle ważyły) + pancerze, fajki, gumki, linki to da ok 100g.

Tak więc wyjdzie 50-100g więcej o ile koła będą w podobnej wadze, piasty nieco cięższe, za to obręcze lżejsze :)

No i do tego dochodzi bezcenny lans ^^

Dla mnie cena jest też bardzo ważna a nawet najważniejsza. To tak

V-brake:

avid single digit 7 170zł

klamki deore już mam

pancerz 15 zł za 3m

linki ok 30 zł

klocki ok 40 zł ale to w przyszłości

razem 255 zł.

Hydrauliczne

Hamulce Deore 450 zł

koła 600 zł

tarcze 200 zł

razem 1350 zł (nie wiem czy ten lans taki bezcenny ;p)

Różnica znaczna. Dokupować klamki avid czy nie bo zawsze różnica 50 zł. Jakość działania podobna? Wiem że wagowo się różnią ale te kilka gram dla mnie nie jest warte 50 zł.

Jeżeli to kilka wypadów, to chyba nie ma większego sensu. Ale jeżeli cierpisz na nadmiar gotówki, to inwestycja w tarcze będzie całkiem rozsądna. Większy zapas mocy, lepsze hamowanie w ciężkim warunkach(np długie zjazdy, błoto, deszcz, itp).

Chociaż do dzisiaj bywam zaskoczony, kiedy wsiadam na swój stary rower z v-kami (Avidy z klockami Clarksa), jak on dobrze i mocno hamuje. Tyle, że na długich zjazdach, mogą odpaść palce od zaciskania klamek :). Poza tym rewelacja, nawet w deszczu i błocie, ale hamulce zawsze były moim oczkiem w głowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...