Tomek9999 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Witam, znalazłem takie oto koła, i ich waga jest dla mnie trochę podejrzana. http://allegro.pl/lekkie-kola-novatec-741-742-sun-eq21-1476g-v-ki-i1839543138.html Jeżdżę rekreacyjnie 1,5 kkm rocznie, w tym większość po szosie, ale lubię też poszaleć w terenie. Dlatego zwracam się do was z pytaniem czy tak lekkie koła za niewielkie pieniądze wytrzymają wagę 80 kg bikera, głównie chodzi mi o opinie właścicieli tej obręczy lub piast. Szukam kół lekkich, niezawodnych i tanich. Myślę że są dużo lepszą alternatywą dla Cross-ride dlatego proszę was o opinie na ich temat.
zeflo Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Moja waga ok.77kg. Tak się składa że jestem użytkownikiem Equalizera 21 , także wersji pod v-ki. Można powiedzieć że jeżdżę normalnie,rekreacyjnie (żadnych maratonów , ostrych zjazdów na złamanie karku itd) , i obręcz wytrzymuje Co prawda minimalne bicie jest , ale nie przejmuję się tym bo na razie obręcz nie ociera o hamulec (a hamulec z tyłu mam brzytwa-klocki dość blisko obręczy). Czy kupiłbym ją jeszcze raz ? Na pewno ! Co do wagi zestawu kół- podejrzewam że jest to waga realna
Grand231 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Obręcze Equalizer są dość lekkie ok 300 paru gram, więc taka waga jest możliwa-co prawda nie nadają się na zawody czy ostrzejszą jazdę gdyż zwyczajnie są za słabe. Do jazdy rekreacyjnej jak najbardziej tak.
nabial Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 omijaj te kola szerokim lukiem - takie obrecze nadaja sie co najwyzej do slickow 1.5 i ich byt jest mozliwy tylko i wylacznie dzieki nieswiadomym klientom slepo ciagnacym ku lekkosci - zyskujesz 100g na obreczach, a pozniej terenowe opony XC maja zerowa przyczepnosc i kupujesz 200g ciezsze lacie do am, ktore i tak zachowuja sie gorzej, niz niemal lyse sciganty na feldze o wew szerokosci 20-21mm taka obrecz wymaga wyzszego cisnienia, co obniza komfort, o wytrzymalosci sie nie wypowiem, bo w kontekscie powyzszego nie ma to zadnego znaczenia, mogliby je nawet dawac za darmo
Klosiu Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Nie kupiłbym tych kół - tak lekkie obręcze zajechałbym pewnie v-kami w sezon, co prawda ja jeżdżę trochę więcej, ale obręcz poniżej 450g do normalnej jazdy na v-ki to wywalanie pieniędzy, bo się zwyczajnie szybko zużyje. Co innego gdybyś się ścigał na łatwych trasach i te koła kupiłby ci sponsor na jeden sezon, ale wtedy pewnie piasty by siadały, bo jakość Novateców też jest mocno dyskusyjna. Reasumując, koła bez koncepcji - lekkie jak wyścigowe, ale na bardzo słabych obręczach i zawodnych piastach nadających się może do jazdy rekreacyjnej. A po co w jeździe rekreacyjnej tak lekkie koła? Lepiej poświęcić 200-300g wagi zyskując sporo na niezawodności.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.