Skocz do zawartości

[korba] deore m590

LUKSUSqq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, chce kupic korbe deore m590 rozglądam sie po sklepach za najlepsza oferta i zauwazyłem ze korby sie roznią , chociaz maja to samo oznaczenia (moze to kwestia rocznika) ponizej chcialbym przedstawic dwie fotki:

1 shimano-deore-fc-m590-175mm-9rz-czarna.jpg widac ze ramie korby jest takie proste

2. image.jpg a tutaj to ramie korby jest takie zaokrąglone

Chyba ze sie myle, ale wydaje mi sie ze calkiem inaczej one wyglądają? i sczerze powiem ze podoba mi sie ta pierwsza wersja :D

PRosze o rozwianie mojej watpliwości, pozdrawiam :)

Napisano

Jak napisałeś, to chyba różnica rocznika, niczym się w praktyce nie różnią, jedynie wyglądem. Sam jestem posiadaczem korby z drugiego zdjęcia ;)

Napisano

Ramiona niczym się nie różnią. W przeciwieństwie do położenia ramion przy wykonywaniu zdjęć. Innymi słowy: to samo w dwóch różnych ujęciach.

Napisano

Korby są takie same, kwestia zdjęcia i refleksów świetlnych.

Są na 100% różne, wyreguluj odbiornik ;)

Na srebrnych lepiej widać różnicę:

shimano-deore-fc-m590-17_2530.jpg

17976_1.jpg

Ta pierwsza wersja to jest niby model pod trekinga, chociaż na zdjęciu które dał LUKSUSqq wyraźnie widać blaty MTB.

• Mod Team
  • Mod Team
Napisano

Są na 100% różne, wyreguluj odbiornik ;)

Przyjąłem, że obie to na 100% m590, dlatego byłem przekonany, że są takie same, nie wziąłem pod uwagę, że sklep może się walnąć i wstawić fotki czegoś innego.

Przepraszam za wprowadzanie w błąd :)

Napisano

to czy taki zestaw:

korba deore fc-m-590-L (wersja mtb z ramionami trekingowymi)

kaseta lx hg61

łańcuch slx hg73

bedzie dobra :)?

moje pytanie to czy lepiej wybrac korbe deore z typowymi ramionami dedykowanymi pod mtb czy to nie bedzie mialo jakiejs wiekszej roznicy (czytałęm ze korby nie roznią sie niczym tylko wyglądem, a nie ukrywam ten pod treking mi bardzije pasuje)

czy jest sens wydawac ok. 50zł (za 50g) wiecej do kasety slx hg80 ?

pozdro

• Mod Team
Napisano

Ja bym proponował zmienić łańcuch, akurat spora część ludzi narzeka na 73'kę, lubi się zerwać, możesz dołożyć troszkę i kupić XT 93.

Korba jest ok - ramiona trekingowe? Czym się różnią od ramion MTB? Chodziło chyba o większe zębatki :)

Kaseta jest ok, ogólnie jeżeli masz aluminiowy bębenek to warto kupić kasetę na pająku (SLX, XT, XTR), jeżeli nie masz alu. bębenka i 50 gramów nie robi różnicy to kupuj HG61, albo nawet HG50.

Napisano

nie, nie chodzilo o zębatki, tylko o ramiona, bo ta korba ktorą znalazłęm w ofercie sklepu virtualbike.pl to fc-m590-L (to korba z ramionami dedykowanymi pod treking, ale zębatki są 44-32-22 (takie jak w mtb a nie 48.... http://virtualbike.pl/sklep?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=134&category_id=62 tutaj link, ramie tej korby wydaje sie proste i moze nie bedzie sie wycierac od butów tak jak to jest w "zwykłej" m590 http://www.girosport.pl/20-shimano-deore-fc-m590-175mm-9rz-srebrna.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...