Gość Aspirant Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 cześć, chcę kupić nowego xtra do roweru z 99roku. Czy nowy xtr 960 zadziala na 8 biegów, manetka to Sram Attack, kaseta 8 biegów... To samo pytanie odnosnie piasty tył, czy rozróżnia się piasty na 8 i na 9 biegów? Chcę poszaleć i kupić Soul Kozaka, ale pozostać jeszcze przy 8 biegach (kaseta, manetka, łańcuch)... Da radę, czy to tylko marzenia i muszę zmieniac wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biker_Maras Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Siema. Wiesz z tą kąpatybilnością jest róznie ale w tym przypadku wydaje mi się że to nie będzie współgrało. Jeśli masz przerzutkę na 9 biegów to ona musi działać na manetkach 9 biegowych i kasetą na 9 i na łańcuchu na 9. Z 9 nie da się 8 jak z roweru BEST nie da się zrobić Gary Fishera :-D. Szkoda kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BikerFG Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 podpisze sie tylko pod tym co napisal Maras :025: moze lepiej zainwestuj w wyzsza grupe od obecnej ale nie koniecznie XTR (to sie poprostu nie kalkuluje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Co wy ludzie piszecie :035: Ja mam Xtr02' SGS952 i on chodzil z kasetą na 8 a nie 9przelozen i zero problemow... A jak chcesz szalec to kup Sram X.0 i moim zdaniem za miast soula kozaka lepiej kup piaste DT:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biker_Maras Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Co wy ludzie piszecie :035: Ja mam Xtr02' SGS952 i on chodzil z kasetą na 8 a nie 9przelozen i zero problemow... A jak chcesz szalec to kup Sram X.0 i moim zdaniem za miast soula kozaka lepiej kup piaste DT:) Wiesz jezdziłem kiedyś na przerzutce Xt na 9 biegów reszta była na 8 jak się to wszystko pieprz...... to szkoda gadać, poprostu tragedia dlatego nie polecam takich kombinacji ale jeśli chcesz to prosze bardzo. Twój sprzęt i kasa twoja mańka. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 moze lepiej zainwestuj w wyzsza grupe od obecnej ale nie koniecznie XTR (to sie poprostu nie kalkuluje). Obecnie jest XT, a zmienic chcialem dlatego bo planuję własnoręczny tuning przerzutki (carbon, Ti) a to już na topowym modelu. Ale się wstrzymam, na komplet szkoda mi siania, szczegolne ze moze cos nie grac. A co z piastą? Są rózne modele dla 8 i 9 biegów? Wole soula od dt, bo wole dac siano krajanowi niz szwajcarowi, poza tym licze ze sie jakos z nimi dogadam i dadza spora znizke (chce zmienic piaste tyl, przod i suport) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Wiesz jezdziłem kiedyś na przerzutce Xt na 9 biegów reszta była na 8 jak się to wszystko pieprz...... to szkoda gadać, poprostu tragedia dlatego nie polecam takich kombinacji To widac ze chyba sporo osob z tego forum jezdzi na przerzutkach na 9 i napedem na 8 ale pewnie im sie pieprz..... :glare: Co do piast... Moze wolisz polskie ja wole to co jest lepsze... piasty kozaka moze i sa lekkie ale wolal bym pewne dt... ale mamy demokracje i kazdy robi to co chce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biker_Maras Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 To widac ze chyba sporo osob z tego forum jezdzi na przerzutkach na 9 i napedem na 8 ale pewnie im sie pieprz..... :glare: Co do piast... Moze wolisz polskie ja wole to co jest lepsze... piasty kozaka moze i sa lekkie ale wolal bym pewne dt... ale mamy demokracje i kazdy robi to co chce... No wiesz istniejej coś takiego jak "złośliwość żeczy martwych" i niewiem jak to można ująć ale mój stary sprzęt nie współgrał a nowy na 9 mmmmmmm, przerzutka XTR wymiata, jeśli chcesz kombinować to kombinuj ale ja na twoim miejscu założył bym sobie np. napęd deore na 9, będziesz miał za tą jedną przerzutkę już z 4 części po dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 No coż opłacalność kupowania XTR to inna sprawa Jak dla mnie bylo ok chociaz teraz (pierwszy raz w zyciu) chce przejsc na SRAM a konkretnie X.0..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biker_Maras Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 No coż opłacalność kupowania XTR to inna sprawa Jak dla mnie bylo ok chociaz teraz (pierwszy raz w zyciu) chce przejsc na SRAM a konkretnie X.0..... No widzisz tu się z tobą zgodzę i czy nie uważasz aby szanowny kolega kupił sobie np 3 cześci z innej grupy, na 9 biegów ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Co wy mówicie ? W takim razie wszystkie przerzutki od Deore w zwyż nie beda działały dobrze z 8mioma biegami ? Mam Deorke i kompletnie zero problemów mimo tego ze ma gigantyczne luzy. W katalogach przy przerzutkach od Deore do XTR jest napisane "max 9" a nie only czy cos. Moim zdaniem stwierdzenie "XTR z 8 niezatrybi" jest bez sensu. Jak ja bym sie zastanawial czy kupować XTR majac juz manetki których nie zmienie to kupiłbym nie martwiąc się o kompatybilność. Ale to jest moje zdanie. p.s. Co innego gdyby Tourneya dac na 9 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Eh... Ja o tym pisalem ze zero problemow:) z xtr czy innymi lx/xt z manetkami i kasetą na 8.... OT. jo_jacek swietna jest ta rama hawka a najfajnieszy jest ten garb :wink: dobrze ze w moim hawku FS II tez jest garbik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Boże, ty widzisz i nie grzmisz :angry: Przerzutka na 9 nie będzie działać z manetką na 8. Śmiać się, czy płakać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 ja jakos mam przerzutke na 9 i kasete 8 i jest git i nie wiem dlaczego xtr milby nie dzialac w moim mniemaniu akurat xtr obsluzy wszystkie kasety mtb czy to srama czy shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Lutego 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Boże, ty widzisz i nie grzmisz :angry: Przerzutka na 9 nie będzie działać z manetką na 8. Śmiać się, czy płakać ? Właśnie, Boże widzisz i nie grzmisz!!! Przerzutka nie ma tu nic do rzeczy i będzie działać na 100%. Chodzi tylko o kasetę i skok manetki i tak np. manetki 9 nie będą działać z kasetą 8 bo mają inny skok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Boże, ty widzisz i nie grzmisz :angry: Przerzutka na 9 nie będzie działać z manetką na 8. Śmiać się, czy płakać ? Raczej płakać.. Temat wałkowany ze 100 razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biker_Maras Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Spoko ludzie widze że to było coś z moim starym sprzętem, jeśli tyle ludzi owie ze bedzie dobrze to bedzie dobrze. Widocznie coś było pogmatwane w moim starym napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 To jakiś joke?? Po co kupowac XTR do roweru z 99 ?? Pozatym przeziutka 9 na manetke 8 i to jeszcze SRAM/Shimano. Dobre joki sadzisz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 CR7 Prezes to ja jestem joke moja rama jest z 97'roku a mam xtr :glare:.... A co do napedu to ja chyba znowu zloze 3/8 i to z racji tego ze 9tka z tylu dla mnie nic nie wnosi (i tak jezdze na kasecie 11-28 a kiedys 11-30... Jedyne co to obecna polityka Shimano jest tragiczna... manetki od deore w zwyz juz tylko na 9tke... Co uwazam za bezsens.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość aspirant Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 To jakiś joke?? Po co kupowac XTR do roweru z 99 ?? Pozatym przeziutka 9 na manetke 8 i to jeszcze SRAM/Shimano. Dobre joki sadzisz ! to nie joke. wydalem na niego kiedys duuuzo pieniazkow, raczej nie zamienilbym go na twoja meride Masz cos do sram/shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Kurde w morde no ! Mówie że przerzutka na 9 bedzie działała z manetka 8 i kaseta 8 z tyłu koniec kropka nie ma innego wyjścia ! Popieram to przykładem z zycia - sobą i moim rowerem. Co innego kiedy manetka 8 kaseta 9 i na odwrót - bedzie działac ale do dupy ! p.s. to moj 400 post :] O.T. Marcin5611 A masz jakies foto Twojego Hawka ? czy nie ukazujesz go do czasu premiery ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Czy nowy xtr 960 zadziala na 8 biegów, manetka to Sram Attack, kaseta 8 biegów... Będzie działać na 1000% bo musi, będzie nawet działać bezproblemowo z 7, 6 i 5 rzędową kasetą/wolnobiegiem. Przecież przerzutki tylne nie są indeksowane !!! To samo pytanie odnosnie piasty tył, czy rozróżnia się piasty na 8 i na 9 biegów? Chcę poszaleć i kupić Soul Kozaka, ale pozostać jeszcze przy 8 biegach (kaseta, manetka, łańcuch)... Da radę, czy to tylko marzenia i muszę zmieniac wszystko? Do MTB szerokość bębenka jest identyczna przy piastach 8 i 9 biegowych więc też będzie działać, to nie marzenia Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.