Skocz do zawartości

[przerzutka] czy nowy xtr zadziala na 8 biegów

Gość Aspirant

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aspirant

cześć,

chcę kupić nowego xtra do roweru z 99roku. Czy nowy xtr 960 zadziala na 8 biegów, manetka to Sram Attack, kaseta 8 biegów...

To samo pytanie odnosnie piasty tył, czy rozróżnia się piasty na 8 i na 9 biegów? Chcę poszaleć i kupić Soul Kozaka, ale pozostać jeszcze przy 8 biegach (kaseta, manetka, łańcuch)... Da radę, czy to tylko marzenia i muszę zmieniac wszystko?

Siema. Wiesz z tą kąpatybilnością jest róznie ale w tym przypadku wydaje mi się że to nie będzie współgrało. Jeśli masz przerzutkę na 9 biegów to ona musi działać na manetkach 9 biegowych i kasetą na 9 i na łańcuchu na 9. Z 9 nie da się 8 jak z roweru BEST nie da się zrobić Gary Fishera :-D. Szkoda kombinować.

Gość BikerFG

podpisze sie tylko pod tym co napisal Maras :025:

moze lepiej zainwestuj w wyzsza grupe od obecnej ale nie koniecznie XTR (to sie poprostu nie kalkuluje).

Co wy ludzie piszecie :035: Ja mam Xtr02' SGS952 i on chodzil z kasetą na 8 a nie 9przelozen i zero problemow... A jak chcesz szalec to kup Sram X.0 :P i moim zdaniem za miast soula kozaka lepiej kup piaste DT:)

Wiesz jezdziłem kiedyś na przerzutce Xt na 9 biegów reszta była na 8 jak się to wszystko pieprz...... to szkoda gadać, poprostu tragedia dlatego nie polecam takich kombinacji ale jeśli chcesz to prosze bardzo. :) Twój sprzęt i kasa twoja mańka. :-)

Gość Gość

moze lepiej zainwestuj w wyzsza grupe od obecnej ale nie koniecznie XTR (to sie poprostu nie kalkuluje).

Obecnie jest XT, a zmienic chcialem dlatego bo planuję własnoręczny tuning przerzutki (carbon, Ti) a to już na topowym modelu.

Ale się wstrzymam, na komplet szkoda mi siania, szczegolne ze moze cos nie grac.

A co z piastą? Są rózne modele dla 8 i 9 biegów? Wole soula od dt, bo wole dac siano krajanowi niz szwajcarowi, poza tym licze ze sie jakos z nimi dogadam i dadza spora znizke (chce zmienic piaste tyl, przod i suport)

Wiesz jezdziłem kiedyś na przerzutce Xt na 9 biegów reszta była na 8 jak się to wszystko pieprz...... to szkoda gadać, poprostu tragedia dlatego nie polecam takich kombinacji

To widac ze chyba sporo osob z tego forum jezdzi na przerzutkach na 9 i napedem na 8 :) ale pewnie im sie pieprz..... :glare:

Co do piast... Moze wolisz polskie ja wole to co jest lepsze... piasty kozaka moze i sa lekkie ale wolal bym pewne dt... ale mamy demokracje i kazdy robi to co chce...

To widac ze chyba sporo osob z tego forum jezdzi na przerzutkach na 9 i napedem na 8 :confused: ale pewnie im sie pieprz..... :glare:

Co do piast... Moze wolisz polskie ja wole to co jest lepsze... piasty kozaka moze i sa lekkie ale wolal bym pewne dt... ale mamy demokracje i kazdy robi to co chce...

No wiesz istniejej coś takiego jak "złośliwość żeczy martwych" i niewiem jak to można ująć ale mój stary sprzęt nie współgrał a nowy na 9 mmmmmmm, przerzutka XTR wymiata, jeśli chcesz kombinować to kombinuj ale ja na twoim miejscu założył bym sobie np. napęd deore na 9, będziesz miał za tą jedną przerzutkę już z 4 części po dobrej cenie.

No coż opłacalność kupowania XTR to inna sprawa :confused: Jak dla mnie bylo ok chociaz teraz (pierwszy raz w zyciu) chce przejsc na SRAM a konkretnie X.0.....

No widzisz tu się z tobą zgodzę i czy nie uważasz aby szanowny kolega kupił sobie np 3 cześci z innej grupy, na 9 biegów ??

Co wy mówicie ? W takim razie wszystkie przerzutki od Deore w zwyż nie beda działały dobrze z 8mioma biegami ? Mam Deorke i kompletnie zero problemów mimo tego ze ma gigantyczne luzy. W katalogach przy przerzutkach od Deore do XTR jest napisane "max 9" a nie only czy cos. Moim zdaniem stwierdzenie "XTR z 8 niezatrybi" jest bez sensu. Jak ja bym sie zastanawial czy kupować XTR majac juz manetki których nie zmienie to kupiłbym nie martwiąc się o kompatybilność. Ale to jest moje zdanie.

p.s. Co innego gdyby Tourneya dac na 9 .. :confused:

• Mod Team
Boże, ty widzisz i nie grzmisz :angry:

Przerzutka na 9 nie będzie działać z manetką na 8. Śmiać się, czy płakać ? :)

Właśnie, Boże widzisz i nie grzmisz!!! Przerzutka nie ma tu nic do rzeczy i będzie działać na 100%. Chodzi tylko o kasetę i skok manetki i tak np. manetki 9 nie będą działać z kasetą 8 bo mają inny skok.

CR7 Prezes to ja jestem joke :P moja rama jest z 97'roku a mam xtr :glare:....

A co do napedu to ja chyba znowu zloze 3/8 i to z racji tego ze 9tka z tylu dla mnie nic nie wnosi (i tak jezdze na kasecie 11-28 a kiedys 11-30...

Jedyne co to obecna polityka Shimano jest tragiczna... manetki od deore w zwyz juz tylko na 9tke...

Co uwazam za bezsens....

Gość aspirant

To jakiś joke?? Po co kupowac XTR do roweru z 99 ?? Pozatym przeziutka 9 na manetke 8 i to jeszcze SRAM/Shimano. Dobre joki sadzisz :P !

to nie joke. wydalem na niego kiedys duuuzo pieniazkow, raczej nie zamienilbym go na twoja meride ;)

Masz cos do sram/shimano? ;)

Kurde w morde no ! Mówie że przerzutka na 9 bedzie działała z manetka 8 i kaseta 8 z tyłu koniec kropka nie ma innego wyjścia ! Popieram to przykładem z zycia - sobą i moim rowerem. Co innego kiedy manetka 8 kaseta 9 i na odwrót - bedzie działac ale do dupy !

p.s. to moj 400 post :]

O.T. Marcin5611 A masz jakies foto Twojego Hawka ? czy nie ukazujesz go do czasu premiery ?

Czy nowy xtr 960 zadziala na 8 biegów, manetka to Sram Attack, kaseta 8 biegów...

Będzie działać na 1000% bo musi, będzie nawet działać bezproblemowo z 7, 6 i 5 rzędową kasetą/wolnobiegiem. Przecież przerzutki tylne nie są indeksowane !!!

To samo pytanie odnosnie piasty tył, czy rozróżnia się piasty na 8 i na 9 biegów? Chcę poszaleć i kupić Soul Kozaka, ale pozostać jeszcze przy 8 biegach (kaseta, manetka, łańcuch)... Da radę, czy to tylko marzenia i muszę zmieniac wszystko?

Do MTB szerokość bębenka jest identyczna przy piastach 8 i 9 biegowych więc też będzie działać, to nie marzenia :D

Rafaello

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...