Skocz do zawartości

[wolnobieg] problem

repciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Problem polega na tym, że tylnie koło ociera o widełki. To znaczy tak jakby koło nie było na środku, tylko przesuwa się w czasie jazdy w lewą stronę, tak jakby coś w wolnobiegu nie trzymało. Próbowałem dokręcać śruby mocujące, ale nic to nie daje.

Napisano

Wydaje mi się że problem nie polega w wolnobiegu , tylko w śrubach(te śruby którymi przykręcasz koło do ramy).

Druga opcja jest taka że masz luz na konusach. Na początku spróbuj skasować luz , jak nie pomoże rozbierz piastę i powiedz jak tam sprawa wygląda. Będziemy wtedy dalej kombinować :icon_wink:

Napisano

Dajesz zacisk w pozycji OPEN , następnie dokręcasz tą śrubkę po drugiej stronie zacisku (aż do tego momentu gdy zacisk nie będzie przesuwał się w środku ośki). Na koniec zacisk na pozycję CLOSE. Oto cała filozofia :whistling:

Chyba że masz zbyt długą ośkę(wtedy wystaję Ci ośka poza ramę). Musisz ją "przekręcić na konusach" aby po dwóch stronach była takiej samej długości. Jeśli jeszcze to nie pomoże , pilnik/szlifierka w dłoń :icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano

Haki wyglądają chyba na pionowe, wiec jak juz moze trzeć t ona gorze. tak btw kto to widział dawać piasty typu QR do wolnobiegów ... przecie to sie mija z celem i same z tego problemy...

Napisano

To znaczy ośka nie jest za długa właśnie odwrotnie jest mocno krótka. Spróbuję jeszcze raz odkręci i dokręcić.

A jeśli chodzi o tarcie to trze w miejscu pokazanym na zdjęciu załączonym.

post-146547-0-15146200-1317497171_thumb.jpg

Napisano

Ustaw koło równo w ramie i mocno zaciśnij. Problem polega na tym że na początku jest okej , ale dopiero po jakimś czasie koło przesunie się i obciera ?

Jeśli jest tak od początku , i na piaście nie ma luzu to może skrzywione koło ?

Napisano

a masz haki poziome czy pionowe ? Jeśli poziome to za słabo zaciskasz koło w ramie. Już ustaliliśmy że oska jest dobrej długości.

Napisano

Każde koło wkładasz od dołu ,z tym że jedno wkładasz od dołu i przesuwasz , a drugie po prostu wkładasz :icon_mrgreen:

A sory nie każde ,bo możesz wkładać też od tyłu - ramy przystosowane pod SS

Napisano

A ja obstawiam pękniętą/wygiętą ośkę. Na pierwszym wrzuconym przez autora zdjęciu widać że łańcuch na wolnobiegu nie jest równoległy z konusami wystającymi z piasty - inaczej mówiąc oś nie jest prostopadła do płaszczyzny zębatek. Wyjmij koło, wykręć szybkozamykacz i sprawdź czy ośka nie zostanie Ci w rękach.

• Mod Team
Napisano

Tak może być, ośki drążone śa o wiele sztywniejsze od pełnych a na wolnobigu odwrotnie są dużo wieksze siły niż przy kasecie i ośki nie wytrzymują presji otoczenia :D dlatego napisałem ze to sie mija z celem. wymienić oś na pełną i prawdopodobnie pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...