Skocz do zawartości

[rower] Merida 5-v czy Merida 20-v - Crossway- dopłacać?

tomatoma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z trudnością z upolowaniem porządnego używanego crossa zacząłem zastanawiać się nad nowym. Budżet ograniczony. Planowałem dać 800 zł, ale nie wiem czy coś sensownego kupię. Pytanie właściwie dotyczy jednej sprawy.

Czy Merida 5-v (rocznik 2009), którą mam okazję kupić za 800 zł wystarczy dla amatora na dojazdy do pracy i okazjonalne wycieczki po umiarkowanym terenie.

Dokładnie taki model: http://archiwum.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=8&gr=70&id=466

Czy jednak lepiej dopłacić do Meridy 20-v 2011(można wyrwać za 1050 zł) czyli 250 zł drożej.

http://www.rowerymerida.pl/produkt69/crossway-20-v-rower-merida.html

Ostatecznie mogę rozważyć coś innego, ale wybór jest ograniczony (Kross Evado?)

Z góry dziękuję.

Napisano

Według mnie nie warto kupiwać meridy, ponieważ płaci się tyko za napis na ramie a osprzet jest na niskim poziomie.

No tak, ale czy jest coś lepszego w takiej cenie? Ja nie znalazłem.

Wiadomo, że crossway 5-v ma bidne przerzutki, ale rama i kierownica wyglądają ok.

Napisano

Rozejrzałbym się za czymś innym. Ale jeżeli zdecydujesz się na któryś z tych dwóch to lepiej dopłać. Roweru nie kupujesz na dwa tygodnie. Merida na ramę daje dwa lata gwarancji i ogólnie to dobre rowerki, tyle że w tych pieniążkach będzie ciężko znaleźć z dobrym osprzętem. Może coś mniej markowego ale żeby chociaż z tyłu było na alivio.

Napisano

ale właściwie jakie są propozycje alternatywne, nowy - do 1000 zł? (mogę dołożyć za gwarancję)

A może macie namiar na jakąś przyzwoitą używkę - do 800 zł?

Rama 22. Musi być amortyzowany przód.

a co sądzicie o Lazaro integral? Np. tutaj:

przykład

Napisano

Nie jestem fanem Meridy. Zaproponowałem powyższe bo wydawało mi się, że nie ma lepszej oferty.

Nie dam 1200 zł zatem 40-v odpada. Zresztą kolor mi się nie podoba no i nie mają odpowiedniej ramy.

Zresztą ten lazaro za 900 zł nie wypada gorzej od 40-v.

Zastanowię się nad nim choc nazwa nic mi nie mówi.

Napisano

Nie jestem fanem Meridy. Zaproponowałem powyższe bo wydawało mi się, że nie ma lepszej oferty.

Nie dam 1200 zł zatem 40-v odpada. Zresztą kolor mi się nie podoba no i nie mają odpowiedniej ramy.

Zresztą ten lazaro za 900 zł nie wypada gorzej od 40-v.

Zastanowię się nad nim choc nazwa nic mi nie mówi.

Szukaj dalej, ofert jest sporo. Teraz rozpoczyna się najlepszy okres na zakup roweru (wyprzedaże rocznika) Później będzie większy problem z dobraniem rozmiaru ramy gdyż duzo ludzi teraz kupuje.

Napisano

No właśnie szukam i tych ofert nie jest sporo (rower crossowy na porządnym osprzęcie za ok. 900 zł)

Może coś podrzucicie.

Trzeba szukać na osprzęcie lepszym niż te które wskazałeś, za tą kwotę o PORZĄDNYM osprzęcie nie ma mowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...