RafalSBK Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Właśnie mi przyszedł tylny amortyzator Manitou SPLIT RP 222 I podczas montażu wpadłem na pomysł żeby wykonać tuleje ślizgowe z Poliuretanu pomyślałem ze skoro w samochodach wszystkie stalowe i gumowe tuleje zawieszenia zastępuje się poliuretanem z wiadomych powodów, to w rowerze też można a tak się składa że miałem akurat kawałek tego tworzywa na zbyciu więc wyciąłem odpowiednia tuleje. I teraz chodzi mi o to co o tym myślicie? i poproszę moderatora żeby zmienił w temacie tileje na tuleje, dopiero zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 pomysł niezły, ja bym jednak wolal Poliamid, jako ze jest samosmarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killer206 Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Ryzyk fizyk, robisz to na własną odpowiedzialność ale jeśli zdecydujesz się na taki zabieg to napisz co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Poliuretan strasznie skrzypi, poliamid jest dość miękki, lepszy będzie POM-C. Można poszukać w zakładach obróbki skrawaniem bo to dość popularny materiał. Jest też kilka tworzyw ze środkami smarnymi w swojej strukturze ale te już trochę ciężej zdobyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2011 tak czy siak, poliuretan już jest założony, jak złoże cały rower i wreszcie się nim przejadę to napisze czy nie skrzypi, ale chyba to jest lepsze rozwiązanie niż tuleje stalowe, te na pewno nie zniszczą amortyzatora, a zwłaszcza jego własnych tulei, ani śrub mocujących do ramy, poza tym jest to materiał chociaż trochę elastyczny, więc jakieś tam drgania wytłumi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Stalowe? jak juz to klasyczne lozysko slizgowe, poczytaj troche:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2011 no kminie, tylko mi chodzi o to że metal się opiera na gwincie śruby a poliuretan się ładnie wpasuje, w sumie nie miałem do tej pory wiele doświadczeń z tylnymi amortyzatorami, więc teraz jak mam możliwości to coś sobie pomodze. "nie sprawdzisz, to się nie dowiesz" jak to mawiają jak by ludzie nie kombinowali, tylko myśleli ze kamień to tylko kamień i jest od tego żeby się o niego potykać gałą stopą, to byś my do tej pory żyli w jaskiniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.