Skocz do zawartości

[kaseta] jak wybrać ilość ząbków

lukaszw412

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

postanowiłem wymienić starą kasetę na nową w mojej szosówce.

Obecna kaseta ma zakres: 12-21

Chciałbym kupić nową, ośmiorzędową, bo taka mi podchodzi maksymalnie, zakres 11,12-25 lub więcej.

1.Czy taka by mi podeszła jeżeli mam z przodu ząbki 50-39?

2.Na allegro dużo jest kaset ośmiorzędowych ale pisze, że typ roweru MTB, czy takie by podeszły do szosy?

Dzięki za odpowiedź

Pozdrower

Kasety 8rz. do szosy i do MTB, różnią się własnie zakresem. Przerzutka szosowa obsługuje mniejszy zakres, przez to przy kasetach jest napisane, szosowa/mtb. Zależy jaką masz przerzutke, możesz szukać w sieci jaki ma zakres, przykładowo Sora, ma do 31T.

Rozważ jeszcze kasetę alivio, hg50, 11-28, sora z krótkim wózkiem poradzi sobie z tym zakresem. Moim zdaniem bardzo dobre stopniowanie, "ciasne" (5 przeskoków co 2 zęby, 2 co 3 zęby) , sam z takiej korzystam.

Kaseta bardzo tania, chociażby tutaj za 44zł (link), trwała i niebrzydka (nawiercana i niebieski pierścień zamykający).

Rozważ jeszcze kasetę alivio, hg50, 11-28, sora z krótkim wózkiem poradzi sobie z tym zakresem. Moim zdaniem bardzo dobre stopniowanie, "ciasne" (5 przeskoków co 2 zęby, 2 co 3 zęby) , sam z takiej korzystam.

Kaseta bardzo tania, chociażby tutaj za 44zł (link), trwała i niebrzydka (nawiercana i niebieski pierścień zamykający).

Jest jeden przeskok o 4 zęby (28 <-> 24) i jest minimalnie problematyczny, bo wózek na 24 potrafi się blokować o 28. Trzeba dobrze dobrać długość łańcucha (ostatnio 3 skracałem zanim było ok).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...