lukaszw412 Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam, postanowiłem wymienić starą kasetę na nową w mojej szosówce. Obecna kaseta ma zakres: 12-21 Chciałbym kupić nową, ośmiorzędową, bo taka mi podchodzi maksymalnie, zakres 11,12-25 lub więcej. 1.Czy taka by mi podeszła jeżeli mam z przodu ząbki 50-39? 2.Na allegro dużo jest kaset ośmiorzędowych ale pisze, że typ roweru MTB, czy takie by podeszły do szosy? Dzięki za odpowiedź Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 29 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Podeszłyby jeżeli masz normalny bębenek. 9-rzędowa też by pasowała, tylko manetkę i łańcuch musiałbyś wymienić na 9rz. Jaki model kasety masz obecnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Kasety 8rz. do szosy i do MTB, różnią się własnie zakresem. Przerzutka szosowa obsługuje mniejszy zakres, przez to przy kasetach jest napisane, szosowa/mtb. Zależy jaką masz przerzutke, możesz szukać w sieci jaki ma zakres, przykładowo Sora, ma do 31T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszw412 Napisano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Sore mam, a jaki ma najniższy zakres? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Przepraszam za mały błąd, nie zawsze można ufać top 1 w google :-D Minimalna 11T, maksymalna 27T. Źródło: link do techshimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszw412 Napisano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2011 No to taka mnie urządza, czyli MTB 11T-27T podejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Rozważ jeszcze kasetę alivio, hg50, 11-28, sora z krótkim wózkiem poradzi sobie z tym zakresem. Moim zdaniem bardzo dobre stopniowanie, "ciasne" (5 przeskoków co 2 zęby, 2 co 3 zęby) , sam z takiej korzystam. Kaseta bardzo tania, chociażby tutaj za 44zł (link), trwała i niebrzydka (nawiercana i niebieski pierścień zamykający). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszw412 Napisano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Widziałem ją wiele razy, może skorzystam. Krótki wózek czyli ile w mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 30 Września 2011 Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Rozważ jeszcze kasetę alivio, hg50, 11-28, sora z krótkim wózkiem poradzi sobie z tym zakresem. Moim zdaniem bardzo dobre stopniowanie, "ciasne" (5 przeskoków co 2 zęby, 2 co 3 zęby) , sam z takiej korzystam. Kaseta bardzo tania, chociażby tutaj za 44zł (link), trwała i niebrzydka (nawiercana i niebieski pierścień zamykający). Jest jeden przeskok o 4 zęby (28 <-> 24) i jest minimalnie problematyczny, bo wózek na 24 potrafi się blokować o 28. Trzeba dobrze dobrać długość łańcucha (ostatnio 3 skracałem zanim było ok). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.