Skocz do zawartości

[Trening] Próg mleczanowy

ProEvolution

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie znalazłem tematu abym mógł napisać o co mi chodzi więc założyłem nowy.

Mam 22 lata.

Dzisiaj zrobiłem 30-minutowy test na LT.

Przy moim HRmax = 216 średnie tętno z ostatnich 10 minut wyniosło 210. Tak 210.

Co o tym myśleć? Nawet w Biblii treningu kolarza górskiego nie ma takiego zakresu.

Proszę pomóżcie

Dodam, że na początku tamtego sezonu w tym samym teście LT wyszło mi 202. W tym sezonie miałem dużo treningów powyżej 85% a to sprzyja wzrostowi LT

Napisano

Czyli Absalon już może zacząć się bać :)

A na serio - zwykle próg o którym piszesz czyli "mleczanowy" ma wartość znacznie poniżej HR max. ( u najlepszych zbilża się bardziej do Hrmax no ale jednak róznica jest zauważalna ). Zakłada się powszechnie - co nie jest wiekszym błędem - że dla dla kolarstwa próg kiedy poziom mleczanu zaczyna dochodzić do 4mmol to uogolniajac 82-85 % HRmax i dotyczny wiekszości w miarę wyjeżdzonych kolarzy. Dla ułatwienia założmy że ktoś słabszy to 80% a mocny niech bedzie nawet 90% to Ty jesteś grubo powyżej 95%... W każdym razie respect :) i albo się marnujesz albo masz zepsuty pulsometr... cudów nie ma no i rzecz najważniejsza puls pulsem ale tu wazna jest moc jaką generujesz na tym progu a to juz wielka niewiadoma jest.

Napisano

Tak żeby nie być gołosłownym to kilka parametrów np. takiego Armstronga: tętno spoczynkowe ok. 33 , VO2max "jak zwykle" u najlepszych powyzej 80 - tu prawie 84 ml/kg/min i teraz najlepsze - to było prawdopodobnie zródło jego sukcesów - wysoki próg mleczanowy czyli... 178-180 na którym mógł pracować nawet 2 godziny ( i tu zagadka ile czasu jest w stanie na takim progu "jechać" śmiertelnik ).

Napisano

Nawet gdybym wziął z 20 min to i tak miałbym 210. No może 208 ale na pewno nie mniej. Cały czas miałem ponad 205 na pulsometrze.

Dodam jeszcze, że na poważnie zacząłem jeździć dopiero od tego sezonu ( na poważnie czyt. w miarę regularne jazdy).

Nie wiem co o tym myśleć.

Raz, że HRmax takie wysokie mam to jeszcze to LT.

Pulsometr jest dobry.

Jak już napisałem wcześniej nie wiem co o tym myśleć.

Proszę doradźcie coś.

Chciałem wyznaczyć sobie strefy na podstawie LT a nawet w Biblii nie ma takiego zakresu :)

Napisano

dziwne, ale 1 jest pewne - w 99% przypadkow tak wysoki prog lthr, a juz szczegolnie hr max to nie oznaka mistrzostwa, a predzej w 2 strone...zeby nikomu nie umniejszac

Napisano

HRmax nie ma nic do gadania odnośnie wytrenowania i predyspozycji. Wysokie HRmax po prostu odziedziczyłem :) Staram się zauważyć, że niektóre parametry są dziedziczne a nie, że przekreślają kogoś od razu. Wszystko jest do wytrenowania :)

U mnie wszyscy są wysokotętnowcami w rodzinie :)

A co do LT to im wyższy tym lepiej. Tylko zastanawiam się, czemu jest tak wysoki . Albo mam dobrą wytrzymałość na "kwasie" albo sam nie wiem :)

Dodam, że moje średnie tętno spoczynkowe w tym tyg to 53 :)

Napisano

Jak można być "wysokotętnowcem" mając 53 spoczynkowe ale ok. Znajomi przyjeżdzaja z maratonu ze średnią góra 170 więc sam widzisz jak bardzo abstakcyjne są Twoje wyniki. Jeśli jesteś poza 1 sektorem w każdym z polskich maratonów tzn że może faktycznie wkręcasz się wysoko ale bez odpowiedniej mocy na tym progu, czyli to tylko liczby. Jeśli nigdzie nie startujesz to zrób sobie czasówkę 60 minutową i wyjdzie próg mleczanowy.

Napisano

O ile dobrze pamiętam to coś około 14km

Jakbym nawet dał te 85% jako próg LT to jazda na takim progu to dla mnie "pikuś" i mogę tak jechać i jechać. (w granicach 1,5h) oczywiście

Nie wiem co mam za organizm.

Nie ma co dalej męczyć tego tematu.

Muszę wybrać się na się na testy wydolnościowe n

Napisano

Źle zrobiłeś test na próg i tyle, więc nie ma co dywagować.

Test na lthr jest najprostszy na świecie - jazda na maksa przez pół godziny, puls średni z ostatnich dwudziestu minut. To nie znaczy że przez pierwsze 10 minut można się oszczędzać. Ale jak widać i tak prosty test można zepsuć ;).

BTW, jak miałeś "cały czas" powyżej 205bpm na pulsaku to znając życie średnie tętno wyszło co najwyżej 200. Jak to średnie tętno obliczyłeś, na oko? ;)

Zrób porządnie test i wtedy dopiero coś można podyskutować nad twoim lthr :).

U wytrenowanych zawodników lthr jest w okolicach 90% hrmax, więc u ciebie powinno być i tak poniżej 200bpm.

I na progu lthr można spokojnie jechać powyżej godziny, oczywiście zakładając wytrenowanie i narastające zmęczenie. Topowi maratończycy biegowi cały maraton biegną na tym progu.

Napisano

Witam.

Co do samego pomiaru ,to 30 minut max i srednia z ostatnich 20 minut (Pulsometry mają AVG. PULSE więc nic nie trzeba obliczać - tylko zresetować dane po 10 minutach od startu). Polecane jest zrobić z maratonu , inna motywacja , na treningu możesz niedoszacować. Ja zrobiłem sobie przybliżony puls na progu ; wziąłem średni z całego maratonu , który trwał około 50 minut ( Dolsk ) - wiec może być również lekko niedoszacowany. I wyszło 184 . Mam 33 lata i max jaki uzyskałem to 193-194 BPM (i tu następny wzór który sie nie zgadza 220 - wiek ,czyli 187). Więc z tymi procentami nie zawsze się zgadza , każdy jest inny ,a przy procentowym obliczaniu brano pod uwage uśrednione wyniki. U mnie wychodzi próg w okolicach 94 % maxa . Gdybym miał obliczyc z 85 % to byloby 164 bpm , a to dla mnie jest prawie granica tlen/beztlen. Z maratonów mini avg wychodzi mi w granicach 175-178 tylko to jest np. 1h:30min - 1h:50 min w palnik. Jak na moje wyjdzie Ci podobny do tego co zrobiłeś - zrób z maratonu koniecznie. :thumbsup: p.s. co innego moc na progu , ktoś moze mieć prog 170 i generować znacznie wyższa moc niż ten co ma próg 184.

Napisano

Witam.

Co do samego pomiaru ,to 30 minut max i srednia z ostatnich 20 minut (Pulsometry mają AVG. PULSE więc nic nie trzeba obliczać - tylko zresetować dane po 10 minutach od startu). Polecane jest zrobić z maratonu , inna motywacja , na treningu możesz niedoszacować.

Właśnie nie polecane jest robić tego testu w grupie, a już tym bardziej na zawodach. W momencie gdy dochodzi dodatkowa motywacja, test będzie miał zawyżone wyniki.

U mnie różnica między badaniami, a wykonanym poprawnie testem to ok. 3bpm.

Napisano

Według Friela moja strefa wytrzymałościowa z LTHR 184 (średnia z wyścigów) to 150/161 BPM, natomiast według kalendarza treningowego z MR (i innych internetowych zródeł) widełki powinny się zawierać w 110/130 BPM (60-70% max)! Skąd taka duża rozbieżność? Czy to możliwe, że oni liczą z maksymalnego, krótko chwilowego HR, u mnie byłoby to 210/215 BPM i wtedy by się w miarę zgadzało. Co o tym sądzicie?

Napisano

trening z mr ma wartosc symboliczna, bo zostal napisany 'dla kazdego', czyli innymi slowy dla ludzi, ktorzy wbrew ich opinii z rowerem maja niewiele wspolnego, a tacy maja tendencje do codziennej jazdy w trupa

srednie tetno z wyscigu mozesz sobie odpuscic, bo do niczego sie to nie przyda - np ja mam lthr 173, maratony gorskie robie z srednia ponizej 160, plaskie 175...i co tu porownywac

tak czy inaczej strefa friela bedzie wyzsza, bo wytrzymalosc dla bikera i 'bikera' to wlasnie roznica 1 strefy - poczatkujacy rozwija sie jezdzac w regeneracji - 110-130, zawodnik wtedy nawet nie stoi w miejscu, a sie cofa

Napisano

To są zupełnie inne koncepcje treningu, MR podaje wartości dla kompletnych amatorów którzy ot tak sobie jeżdżą, a od czasu do czasu "potrenują", a Friel już dla wytrenowanego zawodnika. Tak jak nabial napisał, zakładając już jakiś poziom wytrenowania, 60-70% hrmax nie daje kompletnie nic treningowo, to wyłącznie aktywna regeneracja.

Strefy Friela są bardziej wymagające, na wiosnę jazda w drugiej strefie to całkiem spore obciążenie, ale za to pozwala się szybciej rozwijać. Tyle że przy treningu według Friela trzeba przestrzegać tygodni regeneracyjnych, bo obciążenia są dość duże i nawet zimą, po trzech tygodniach podstawy zmęczenie potrafi dać się we znaki.

Średnie tętno na wyścigach pokrywa się -w miarę- z lthr tylko na wyścigach XC i płaskich mini/mega do przejechania w półtora godziny. Friel pisząc o tętnie z wyścigu ma na myśli właśnie XC, bo w ogóle książka jest raczej o treningu zawodnika XC, gdy ją wydawano, maratony nie były jeszcze tak popularne.

Na giga w ogóle to nie ma przeniesienia, bo nie da się tyle jechać na progu. Ja na mocnych płaskich maratonach średnie tętno mam 8-10bpm niższe niż lthr, a w górach nawet 15-20bpm niższe.

Napisano

A jak wygląda sprawa z mocą na progu LTHR? Jak to można zbadać?

Miernik mocy np. Powertap lub Quark powermeter ,albo niektóre rowery spinningowe mają pomiar mocy. Tylko to drożyzna straszna ,szykuj 3 patyki na taką zabawkę. Hey.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...