farmer Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 Czy ktoś zna trasę tego maratonu? Nie chodzi mi o mapkę bo ją widziałem, ale chodzi o nawierzchnię przewyższenia, ewentualne trudne podjazdy lub zjazdy…
Luk33 Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Pozwolę sobie zacytować osobę z forum http://www.lkkleszczynianie.pl ''Opis trasy, na szczęście tym razem nie napisali, że jest lekka i przyjemna : Trasa tegorocznego wyścigu przebiega bardzo podobnie jak w roku 2010, z małymi usprawnieniami w kilku miejscach . Podstawą różnicą w stosunku do zeszłorocznych zawodów są dwa PEŁNE okrążęnia na dystansie MEGA, czyli przez linię mety przejeżdżamy dwa razy. W dalszym ciągu wyścig będzie rozgrywał się w 95% na terenach leśnych powiatu wolsztyńskiego i grodziskiego, po drogach gruntowych (z wyjątkiem 50 metrów asfaltu). Start i jednocześnie meta umiejscowione są przy wolsztyńskim molo, na ul. Poznańskiej. Od samego początku należy zachować czujność, z powodu znajdującego się 500 metrów od startu mostku na rzece Dojca (przewidziane korki). Następnie przez jakieś 5-6km zawodnicy będą jechać wzdłuż jeziora Wolsztyńskiego, po uciążliwie miękkim i wyboistym "Szlaku Żurawim", po którego przebyciu wjadą w lasy. Między 9-tym a 13-tym kilometrze trasa prowadzi przez pierwszą, dosyć ostrą sekwencję górek. Drugi odcinek gdzie trzeba będzie się napocić na podjazdach jest pomiędzy 18 a 23 kilometrem. Tu spotkamy również jedno) lub dwa (w zależności od formy) podejście/podbiegnięcie. Tu kończą się podjazdy, lecz zaczyna się jazda po mocno wyboistym gruncie, zwłaszcza w końcowej fazie okrążenia. Bufet przewidziany jest na mniej więcej 25-tym kilometrze. Trasa jest średnio wymagająca pod względem przewyższeń, jednak strasznie "wybierająca" siły z powodu miejscami bardzo wyboistych dróg, sypkich piasków, bądź kleistej, nadrzecznej gleby. Długość trasy to ok 33,5km, a przewyższenia w pionie wynoszą ok. 600 metrów.''
Klosiu Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Czyli jeśli dobrze rozumiem to długi dystans będzie miał 66 km i 1200m przewyższenia? Sporo jak na Wielkopolskę. Miałem jechać, nie wiem czy angina mnie nie wyeliminuje, okaże się jutro.
farmer Napisano 30 Września 2011 Autor Napisano 30 Września 2011 No ten opis tez czytałem i jestem w ciężkim szoku z tym przewyższeniem no chyba że 600m jest na 66km to wtedy trasa już wpada w "wilkopolski" przedział wzniesień... Jeśli nie to cały czas nie wiem na ile te podjazdy długie i trudne czy raczej po prostu na całej trasie bujanka góra/dół
Klosiu Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 No też mi się nie chce wierzyć w to przewyższenie. Ostatnio w Wielkopolsce przewyższenie ~1000m zrobiłem pół roku temu, na trasie 100km z intensywną eksploracją Szwajcarii Czarnkowskiej (masa górek o wysokościach względnych 50-70m) i zdobyciem Gontyńca 192m npm pod Chodzieżą. Fakt że z 40km tej trasy było zupełnie płaskie, ale te 60km to były cały czas górki góra-dół. Więc nie wierzę żeby w okolicach Wolsztyna był teren umożliwiający takie przewyższenie na 70km .
stigzak Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Na youtubie widać, że w kilku miejscach jest co dreptać. Wieleń poległem bo chory, Łopuchowo bo chory (kac ) więc tego nie odpuszczę
wooki Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Też mnie te 600m zaskoczyło, organizator nawet to potwierdził na profilu FB. Pojedziemy zobaczymy
stigzak Napisano 1 Października 2011 Napisano 1 Października 2011 Wooki do zobaczenia na starcie w takim razie Jaki dystans, ja chyba tym razem krótki bo w sumie po co 2x razy to samo jechać
Klosiu Napisano 1 Października 2011 Napisano 1 Października 2011 Ja jednak odpuszczam . Szkoda, miało być zakończenie sezonu, ale dziś się chwilę przejechałem i totalny brak siły, w dodatku gardło nie do końca zaleczone. Ale w przyszłym roku wystartuję pewnie w większej ilości edycji Kaczmarka, w Kargowej bardzo mi się podobała trasa i organizacja, szczególnie na tle maratonów Gogola.
grzegorz1974paszek Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Wyniki Mega http://www.pulsarsport.pl/upload/Mega_02.10.2011.pdf Mini http://www.pulsarsport.pl/upload/Mini1_02.10.2011.pdf
RafalB Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Też mnie te 600m zaskoczyło, organizator nawet to potwierdził na profilu FB. Pojedziemy zobaczymy Wg. mojego polara przewyzszen bylo 340m, ale trasa zacna, niestety wynik(19open/7m2) kiepski, przemeczenie trzyma mnie od pewnego czasu :/
stigzak Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Nie będzie chyba herezją jeśli napiszę, że trasa była bardzo dobra w kontekście wielkopolskiego ukształtowania terenu. Dla mnie #1 Naprawdę było się gdzie zmęczyć, kilka podjazdów, fajne single i mało jazdy w pociągu Wooki - no poszedłeś ładnie, ja trochę przespałem start obawiając się, że w końcówce opadnę sił. Dopiero od 15km zacząłem cisnąć (może dzięki temu to ja tym razem do mety wyprzedzałem a nie tak jak w Poznaniu ) Ps. fotki od żony podeślę póżniej na @ 15 M2/ 49 Open
wooki Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Muszę przyznać, że trasa mnie trochę zmęczyła, dość sporo piachu, ale podobało się Stigzak - wielkie podziękowania!!! Za wpuszczenie w miejsce obok Ciebie, jakbyśmy musieli startować z końca to przy tym mostku byśmy chyba stali jak w Poznaniu na BM Tu jednak było zdecydowanie krócej niż w Pozku więc po ok 10min zacząłem cisnąć choć trochę obawiałem się tych zapowiadanych 600m przewyższenia (ostatecznie cyklokomputer pokazał mi 195m). 8 M3 / 31 Open i 4 M3 w generalce (mini)
farmer Napisano 7 Października 2011 Autor Napisano 7 Października 2011 Eee to ja widzę że całkiem nieźle wypadłem: mini 24 Open/ 5 M3. A co do trasy to wyszło tak jak w Wielkopolsce czyli zapowiadane 600 metrów było na 2 pętlach. Trasa jak dla mnie łatwa technicznie ale te 2 podjazdy mnie zaskoczyły nachyleniem i niestety trzeba było się przespacerować . Z dobijających rzeczy była jeszcze ta końcówka bo najpierw podmokła łąka wyciągająca siły, a później błotko i dziury wzdłuż rzeczki. A przy okazji wiecie do czego służyli ludzie z gwizdkami przed metą? Tzn wiem że sygnalizowali że ktoś jedzie ale jaki to miało cel?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.