DodoM Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witam, w wakacje z kumplami planujemy 2 dniowy wypad na Słowację z Wysowej (Beskid Niski). Jak na razie wszystko jest w teorii, ale jest jeszcze sporo czasu. Mam parę pytań organizacyjnych. Pierwsze apropo noclegu, zamierzaliśmy wziąć ze sobą śpiwory i nocować na „dziko”, lecz to budzi sporo kontrowersji, a na namiot na pewno nie będziemy mieli miejsca (bez sakw), czy jest jakiś inny sposób (oprócz schroniska) na bezpieczne przenocowanie (najprawdopodobniej w lesie)? Po drugie, czy koniecznie trzeba brać paszporty? Jesteśmy w końcu w unii...No i czy ktokolwiek z was już wybrał się w tamte strony i co konkretnie by polecał do zobaczenia Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 a na namiot na pewno nie będziemy mieli miejsca (bez sakw), Kup sobie pokrowiec rowerowy za 5 zł i będziesz miał prowizoryczny namiot który zajmuje bardzo mało miejsca w plecaku. Ja tak w tym roku mam zamiar nocować na dziko - pod pokrowcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riker Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Topeak ma bike-campera - idealne dla ciebie. http://www.topeak.com/products/Topeak-Bika...cutlisting.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 5 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 No, całkiem niezłe rozwiązania Jeszcze jedno pytanko, może trochę głupie ale... czy rozpalenie ognia w lesie wiąże się z jakimiś konsekwencjami? Nie mówie tutaj o wywołaniu pożaru, bo do tego raczej nie dopuścimy, ale czy możemy zapłacic jakąś karę, czy coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 jesli Ci złapią to prawdopodobnie tak w lesie jest masa tablic ze nie mozna palić ognia ,zalezy tez czy bedzie sucho czy raczej bardziej mokrawo zwazajac na to ile lasu poszło z dymem na słowacji tamtego roku ,to chyba beda to dosyc egzekwowac oi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 5 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Ok, dzięki . Teraz już jestem pewien co do ognia. Pozostaje jeszcze pytanie, co tam jest wartego zobaczenia, jakieś miejsca, szczyty po stronie słowackiej ?(nie za daleko od wysowej) I kwestia paszportu, czy naprawdę jest konieczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Paszport nie jest konieczny - wystarczy dowód . Pozdrówko rozwiewające wątpliwości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 6 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Warto też pomyśleć nad ubezpieczeniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 6 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 No, nie bedzie raczej wielkiego szalenstwa :wink: wiec ubezpieczenie raczej nie bedzie potrzebne... Jak si e przygotowac na taki wypad? Co koniecznie zabrac ze soba? Jaki rodzaj jedzonka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dinsdale Napisano 6 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 z tym ubezpieczeniem to jak uważasz, ale jadąc np. na narty na Słowację zdecydowanie warto zakupić takowe w Polsce, koszty z tego co pamiętam są groszowe, a odpada wówczas problem że np. potłuczesz się na rowerze i będziesz wymagał głupiego opatrzenia i przyjemność taka Cię będzie kosztować ze 100 pln. a co do jedzonka to nie ma co brać na zapas, ceny na Słowacji nieco odbiegają od polskich ale w dół, więc moim zdaniem lepiej wesprzeć tamtejszy przemysł niż objuczać się niepotrzebnymi pakunkami. A jeśli chodzi o gastronomię po tamtej stronie to polecam pasterski prażony ser, najlepiej w wersji z szynką i sosem tatarskim (do dostania praktycznie w każdej knajpie za południową granicą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 7 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 To znaczy co do tych knajpek wiejskich (i nie tylko) to wątpie, czy będziemy mieli okazję tam wpaść, nie wiem czy na trasie w ogóle jakieś będą...bo zamierzamy raczej poruszać się po lasach, wjeżdżać na szczyty i zaliczac wspaniałe zjazdy Stąd to pytanie o jakieś ciekwawe miejsca, szczyty. Trasa jest jeszcze w opracowaniu...Jeśli ktoś z was był w tamtych stronach i uważa, że coś jest godnego polecenia, to walcie śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 11 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Jesli chodzi o Slowacje, to zdecydowanie polecam Slowacki raj. Jest tam duzo genialnych tras rowerowych, na pewno sie nie zawiedziesz. Jak tam bylem to mialem taki dosc malo hardcorowy wypad, bo nie bylo spania w namiotach tylko mielismy wynajety domek. Wychodzilo bodajze 15zl / doba za full luksus. (bedziesz mial gdzie czyscic rower :>). Takie rozwiazanie ma swoje plusy, gdyz jest tam kilka niesamowitych tras, ktore da sie pokonac tylko piechota (drabinka, a 0,5m obok Ciebie, wzdluz drabinki wodosopad; albo pionowa skala, w skale lancuchy i malutkie podesciki, a pod skala rzeka). Taki mix rower + nogi bylby naprawde swietny. Jezeli chcesz tylko rower i jakies namioty, to z tego co wiem to nie mozna sie rozbijac legalnie... ale... miejsc w ktorych sie rozbijesz i nikt Cie nie znajdzie jest duzo Ceny nieco nizsze niz w Polsce (byly takie w maju 2005). Ubezpieczenie to dobry pomysl, placi sie grosze, a jak cos sie stanie to masz za co sie poskladac Co do zarcia, musicie to zaplanowac w zaleznosci od tego gdzie chcecie jezdzic, czy w planach macie jakies chocby mniejsze miejscowosci, czy tylko lasy Mi na Slowackich wioskach rzucila sie w oczy.. pustka. Ale mieszkancy sa bardzo mili. Jezeli poprosisz o chleb czy wode do butelki / bidonu - nie odmowia Przejscie graniczne - Piwniczna - same dowody starczyly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 12 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Co do trasy, to jeszcze nic nie jest ustalone. Pewny jest start, czyli Wysowa i meta, również Wysowa Raczej będziemy się poruszać po lasach (nie wykluczam małych, malowniczych wiosek). Całość nie może być zbyt długa ze względu na zakwaterowanie. W tym tygodniu zamierzam kupić mapę beskidu niskiego i dokładniej przyjrzeć się stronie słowackiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelon Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 W Wysowej sa 3 przejscia na Slowacje. Mozna tak zaplanowac traske zeby nie wracac ta sama droga. Po slowackiej stronie polecam zwidzic Bardejov. Bardzo piekny rynek wpisany na liste swiatowego dziedzictwa UNESCO. Blisko Bardejova sa ruiny zamku w Zborovie na konkretnej gorce. Wypasione jest pasmo gorskie Cergov ale w jeden dzien bedzie ciezko go zwiedzic . Polecam tez piekne traski po polskiej stronie . Mozna smignac na Magure Malastowska, dol. Wisloki, Czertyzne. Czesto bywam w Wysowej to moze sie kiedys spotkamy. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 24 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Dzięki O to mi chodziło! Jeszcze pytanie do mapy tego rejonu, miałem problem ze znalezieniem w empiku, a z drugiej strony jestem niepewny kupna przez internet, bo dokładnie nie wiem czy będzie to o co mi chodzi... ważne, żeby były zaznaczone szlaki rowerowe, różnice poziomów, generalnie szczegółowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelon Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Jesli chodzi o polska strone beskidu niskiego to szczegolnie polecam mape Compassu wyd. 2005. Sa tam zaznaczone szlaki rowerowe a takze mnostwo innych informacji np. cmentarze wojenne z I WŚ, cerkwie itp. Strone slowacka pokrywaja mapki slowackiego wydawnictwa Harmanec nr 160, 161, 103, 104, 105 ale wada ich jest brak oznaczen szlakow rowerowych. Ale od czego ma sie wyobraznie :wink:. Polecam ksieganie internetowa bezdroza.com. Szybko,sprawnie, solidnie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dinsdale Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Albo poszukaj tych map w zwykłych księgarniach. W Łodzi np jest kilka takich które się niemal specjalizują w mapach i posiadają znacznie większy asortyment map niż empiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 27 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 chcialbym zauwazyc ze dodom ma 15 lat wiec nie ma dowodu wiec musi miec paszport to tyle z mojej storny miłej wyprawy sorry jak przeoiczylem już ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 27 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Hehe, tak mam 15 lat Dzięki za pomocne wskazówki Pewnie będę miał jeszcze jakieś pytania, ale za jakiś czas Jeśli ktoś chce się podzielić innymi wskazówkami, serdecznie zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 27 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Pamietaj, ze gdy bedziesz gadal z jakimś Slowakiem, jak np. bedziesz szukal czegos, to nie uzywaj slowac "szukac" (nie mow np. "szukam drogi do.." tylko "jak trafic do..."), bo "szukac" w jezyku slowackim znaczy tyle co "p****olic sie" w sensie czynnosci seksualnej W kazdym razie jest to u nich bardzo wulgarne i raczej nalezy unikac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DodoM Napisano 28 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Hehe to już wiem, z pewnością będę się tego wystrzegał, szczególnie w sytacjach, gdy członek ekipy się gdzieś zgubi... "Ee przepraszam Pana, szukam koleżanki, wysoka, z długimi czarnymi włosami...widział ją pan gdzieś? " hehe :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.