outblade Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Witam wszystkich! pytanie może jest dość prozaiczne ale nigdzie nie mogę znaleźć na nie jednoznacznej odpowiedzi więc pytam! Zacisk tylny (br-m525) w moim rowerze uległ uszkodzeniu i mam zamiar kupić nowy (br-m596) i założyć na przód a mój oryginalny z przodu dać na tył... I zastanawiam się czy jest jakaś różnica między zaciskami przednimi a tylnymi? czy można je sobie dowolnie zamieniać? moje obydwa wyglądają tak samo ale na wielu stronach i w sklepach internetowych jest wyraźnie wyróżnione zacisk przód lub tył...?
Koen Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Gdzie znalazłeś oddzielnie wyróżniony zacisk na tył i na przód? Możesz bez żadnych obaw zmieniać zaciski miejscami.
beardman Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Zaciski są wg mnie te same. A różnica w nazewnictwie (przód, tył) wynika pewno z tego, że z reguły są sprzedawane w komplecie z przewodem, olejem i tarczą (czasem z adapterem i klamką). A przewody mają różną długość w zależności przód czy tył. Pewno o to chodzi.
outblade Napisano 28 Września 2011 Autor Napisano 28 Września 2011 Dzięki za odpowiedź, tez mam wrażenie że są takie same ale wolałem być pewnym co do ich zamiany. Tu np. zaciski są sprzedawane same bez dodatków i mają podział na przód i tył: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_zacisk-deore-xt-br-m775-SHIMANO__P_53101580-53010001__PZTA_1__PD_53010575.html
beardman Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Ale mają adaptery w komplecie. A te już się różnią (zwykle o jeden rozmiar przy tym samym typie mocowania oczywiście). Np ten sam adapter do tarczy na przód 200mm będzie pasował na tyle z tarczą 180mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.