Skocz do zawartości

[Opony]O ile szersze kupić?

Pavvell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower Kross Crow Meadow z oponami Rubena V70 700x35C czyli 37x622. Na asfalcie nie mam zastrzeżeń, ale na luźnej nawierzchni jest nieciekawie. Czy wymiana opon na rozmiar 40x622 czyli 28x1,5 odczuwalnie poprawi osiągi poza asfaltem? Nie chciał bym tracić lekkości jazdy na asfalcie.

Obręcze: Alexrims ACE18

Jeżdżę rekreacyjnie.

Napisano

Mam rower Kross Crow Meadow z oponami Rubena V70 700x35C czyli 37x622. Na asfalcie nie mam zastrzeżeń, ale na luźnej nawierzchni jest nieciekawie. Czy wymiana opon na rozmiar 40x622 czyli 28x1,5 odczuwalnie poprawi osiągi poza asfaltem? Nie chciał bym tracić lekkości jazdy na asfalcie.

Obręcze: Alexrims ACE18

Jeżdżę rekreacyjnie.

Zawsze możesz spróbować...

Grunt, to nie przesadzić - myślę, że jeśli założysz 622-40 (może nawet 622-42) to nic się nie stanie.

No chyba, że taka różnica Cię nie satysfakcjonuje.

Czegoś nie rozumiem... Rozmiar 622-37 alternatywnie 700x... i tutaj pojawiają się różne wartości - 35C oraz 38C

Natomiast dla rozmiaru 622-40 alternatywnie już tylko jeden rozmiar - 700x38C, to samo dla 622-42 - 700x40C

Moje Shimano WH-R500 Clincher teoretycznie dopuszczają max. 700x28C,

Mam założone 700x30C i jest wszystko OKi, jeździ się normalnie i nic złego się nie dzieje.

Może troszkę pomocna będzie ciocia Wiki

http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_5775

Poza tym, obręcz Alexrims ACE18 ma wewnętrzną szerokość 16,5mm a więc według poniższej tabeli może "przyjąć" sporą rozpiętość.

Rekomendowane kombinacje szerokości opon i obręczy (za Schwalbe wg ETRTO; wszystkie wymiary w mm; dla przypomnienia 1 cal = 25,4 mm)

szertab.gif

Pochodzi z tematu - [opony] Kompatybilność opon z obręczami - gdzie odsyłam po resztę szczegółów ;)

Pozdrówka!

Napisano

Z tabelą zapoznałem się już zanim założyłem ten wątek. Wiem że do moich obręczy mogę założyć dużo szersze opony. Pytam czy zmiana z 37x622 o jeden rozmiar poprawi właściwości terenowe? A czy zmiana o dwa rozmiary na 40x622 nie pogorszy wyraźnie właściwości asfaltowych? Wiem że mogę kupić i spróbować, liczę jednak na pomoc innych osób które jeździły i porównały wrażenia z jazdy na ww. rozmiarach gum.

Napisano

To zależy od bieżnika i mieszanki.

Możesz kupić szersze opony, które będą miały gładki środek, a grubszy bieżnik po bokach (spójrz na continetal travel contact czy hutchinson acrobat).

Napisano

Z tabelą zapoznałem się już zanim założyłem ten wątek. Wiem że do moich obręczy mogę założyć dużo szersze opony. Pytam czy zmiana z 37x622 o jeden rozmiar poprawi właściwości terenowe? A czy zmiana o dwa rozmiary na 40x622 nie pogorszy wyraźnie właściwości asfaltowych? Wiem że mogę kupić i spróbować, liczę jednak na pomoc innych osób które jeździły i porównały wrażenia z jazdy na ww. rozmiarach gum.

Są opony tzw. "semi", ale złotego środka nie ma ;)

Szersza opona=większa powierzchnia nośna, co automatycznie oznacza poprawę, nawet jeśli tylko w niewielkim stopniu ;)

Również ciśnienie w oponach poprawia - większe na asfalt i mniejsze w teren (szczególnie sypki).

To zależy w jakich proporcjach jeździsz asfalt/teren (nawet jeśli nie ciężki) i dużo zależy od bieżnika opony.

Bieżnik typowo terenowy na pewno pogorszy właściwości jezdne na asfalcie, gdyż na takiej nawierzcni nie sprawuje się najlepiej,

no i trzeba deczko więcej siły wkładać w pedałowanie.

Ja z takich opon zrezygnowałem, ponieważ u mnie jest 90% asfalt/10% teren inny.

Wcześniej miałem 700x40C typowy cross, ale i tak nie było za ciekawie na mocno piaszczystej/sypkiej nawierzchni.

Teraz mam 700x30C semislick ( Michelin Cyclocross Jet), i oprócz tego, że na tych oponkach duuużo lżej mi się śmiga po asfalcie,

to innych zmian nie doświadczyłem. No, może gorzej, jak gdzieś więcej piachu trafię, ale poza tym jest OKi.

No i jeszcze jeden detal - oprócz pytania jaką szerokość może "przyjąć" obręcz,

wypada również sprawdzić, jaką max. szerokość może "przyjąć" rama/widelec,

tzn. czy jest dość miejsca na większe i dużo większe opony.

Bo teoretycznie to możesz próbować z crossa zrobić 29-era ;)

Pozdrówka!

Napisano

No więc kupiłem opony Rubena shield V81 40-622 http://www.rubena.eu/index.php?stranka=300&scid=217&pid=809

Wcześniej miałem opony Rubena flipper V70 37-622 http://www.rubena.eu/index.php?stranka=300&scid=216&pid=830

Nowe gumy są minimalnie szersze i wyraźnie wyższe. Wrażenia z jazdy: :laugh: Na gruntowej drodze jest duużo lepiej, na brukowanej kostką bauma ścieżce rowerowej jest bardziej komfortowo, na asfalcie jest wciąż cicho, opory ruchu nie zwiększyły się.

Jestem zadowolony ze zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...