saper269 Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Witam Pewnie uznacie że to strasznie głupi temat ale nie wiem już gdzie szukać pomocy. Być może ktoś miał podobny problem. Mianowicie podczas jazdy pojawia się w rowerku dźwięk podobny do takiego który wydobywa się podczas muśnięcia jednym nożem o drugi. Rower był w serwisie lecz nic nie zdziałali. Dźwięk ten słychać jedynie podczas jazdy na rowerze (nie podczas podnoszenia koła i ruszania nim). Nie jest to raczej nic od napędu bo gdy przestanę kręcić dźwięk nie ustępuje. Dźwięki te są nieregularne. Nie mogą to być również klocki (zostały zmienione na nowe). To "tarci" absolutnie nie hamuje koła lecz dźwięki te są bardzo denerwujące, szczególnie podczas dłuższej wyprawy gdy nie słucham muzyki doprowadzają mnie do szału. Wszystko jest czyściutkie i nasmarowane, nie mogę więc przyczepić się do zaniedbania ze swojej strony. Myślałem też że to być może od plastikowej osłony przy kasecie (rower - Giant Terrago), zdjąłem ją ale niestety, to wszystko na nic. Rowerek ma około roku i przejechane ok. 3-4 tys. km. Szykuję się do wymiany w przyszłym sezonie napędu (kasety, łańcucha <---- może to coś od tego?). Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję. Pozdrawiam dodam jeszcze że proszę o odpowiedź na pytanie, co to może być?
zekker Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Ja bym jednak stawiał na tarcze. Lekkie tarcie klocka nie powoduje hamowania. Tarcie może pojawić się pod obciążeniem (sama waga jeźdźca, kręcenie korbą, w zakrętach). Musisz obserwować rower, zwrócić uwagę czy dźwięk się zmienia w zależności od prędkości, w jakich okolicznościach się pojawia.
Burak Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Sprawdź elementy, których wogóle nie podejrzewałeś. U mnie na przykład skrzypi siodełko podczas pedałowania. Sztyca dotyka dna siodełka i wydaje nieprzyjemne dźwięki.
razorjack Napisano 29 Września 2011 Napisano 29 Września 2011 to jest skrzypienie ? czy brzdąkanie? jak brzdąkanie to może tarcze, podnieś rower i mocno zakręć kołami i zobacz czy jest to brzdąkanie. a jak skrzypienie...to np łożyska
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.