Marc3l Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Witam, mam taki mały problem. Mianowicie aktualnie mam korbę Dartmoor Vertical 38T i 8rz kasetę. Doszedłem do wniosku, że chce zrobić singla. I tu właśnie mam zagwozdkę bo chodzi mi o przełożenie. Teraz mając kasetę z tyłu i tak używam tylko 1 biegu i wygląda to tak, że z tyłu mam na zębatce z 20 zębami a na przedzie 38 zębów. Tak jeździ mi się najwygodniej i idealnie na miejskie warunki, depnę na pedał i momentalnie startuje, szybko się rozpędzam. Wielkich prędkości po mieście nie rozwijam i nie potrzebuje 8 biegów. Chciałbym mieć singla właśnie z takim przełożeniem, nie do wielkich prędkości a raczej do szybkich startów i skakania ze schodów, murków i innych miejskich gadżetów. Na stronce Dartmoora wyszperałem że ich rowery -->Dartmoor Quinniemają z przodu 25T a z tyłu 10T. I teraz, jak ma się przełożenie 38 i 20 do 25 i 10? Jest to porównywalne? Nigdy nie miałem okazji na singlu pojeździć a nie chciałbym bez sensu kasę wydawać na piastę i korbę.
Bombell Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Podstawówka się kłania. 38:20 = 1,9 25:10 = 2,5 Różnica znacząca i na pewno odczuwalna. Gdzie dla kół 26" przełożenie 1,9 rzec by można, że to spory młynek a 2,5 średnio ciężko. Osobiście preferowałbym coś pośredniego.
Marc3l Napisano 27 Września 2011 Autor Napisano 27 Września 2011 Nie wiedziałem, że to się tak oblicza tylko z drugiej strony dla jednego "średnio ciężko" będzie dla innego ciężko. Ja mam koła 26" i codziennie dojeżdżam jakieś 5km do pracy na przełożeniu 38/20 i w ogóle nie używam przerzutki. Do ciągłego hamowania, ruszania, lawirowanie między samochodami, ludźmi itd. itp. to "młynek" będzie chyba lepszy niż "średnio ciężko". Ale pomijając kwestie gustu, z tego co piszesz i przy założeniu, że z przodu zostaje 38T to na tył musi iść jakieś 16T. I powinno wyjść pośrednio między 1,9 a 2,5
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2011 Mod Team Napisano 28 Września 2011 Różnica jest, ale nie znacząca jest w zakresie 22-23% czyli około jedną czwartą czyli co 4 obroty korbą będzie jeden ruch korby więcej. Bedzie odczuwalne ale nie zabardzo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.