Skocz do zawartości

[jarzmo sztycy] Śruba wzięła pękła

zarazek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest sobie sztyca Kalloy Uno Lite. Rower posiadam od 3 tygodni, przejechane coś koło 250 km

i pękła śruba skręcająca jarzmo sztycy z siodłem. Czy jest realne, że wynajdę jakąś podobną śrubę w sklepach żelaznych (wawa)? Czy może lepiej od razu (dla bezpieczeństwa) przejść na sztyce dwuśrubowe?

Napisano

Dziwne, że pękła, ta śruba nie przenosi jakiś gigantycznych obciążeń. W sklepie żelaznym pewnie coś dobiorą, ale jeśli ważysz sporo to może rzeczywiście warto się rozglądać za pancerną sztycą.

Napisano

Jeśli jesteś w stanie ją wykręcić to wykręć, idź do żelaźniaka i kup śrubę o wyższej klasie wytrzymałości - najlepiej powyżej 8 (Pan w sklepie powinien wiedizeć o co chodzi. Jeśli nie, to jeżeli będą dwie śruby jedna o jasnej powłoce (stalowej) druga o czarnej - bierz czarną).

Myślę że w 2 zł się zamkniesz spokojnie. A jeżeli ona ci padnie to nie będzie ci żal 2 zł i za kolejne 250 km kupisz sztycę.

Pozdrawiam

Napisano

Polemizowałbym z tą teorią o kolorze śrub. Kupiłem kiedyś jarzemko do siodła(stare mocowanie) i śruba też czarna. Z podobnego stopu są tanie imbusy. Chyba jeszcze słabsze od stali gwoździowej.

Napisano

Kup 2 śruby, o większej wytrzymałości (8.8, 10.9 czy nawet 12.9 jak znajdziesz). Jedną wkręć w sztycę, drugą wóź w zapasie przy rowerze, w komplecie ze stosownym kluczem imbusowym (pewnie 6mm).

W razie kolejnej awarii, nawet na dłuższej wycieczce, wrócisz do domu na siedząco.

• Mod Team
Napisano

Każdą jedną jaką tam da będzie ok, no chyba ze 5.8 mosiężna to nie zabardzo choć tez myśle by spokojnie wytrzymała :D a ta oryginalna no coż widocznie była wadliwa. Tak ze spokojnie 8.8 w żelaznym kupujesz za 10gr zakąłdas i jedziesz.

Napisano

8.8 faktycznie udało się kupić, ale nie za 10 gr, lecz za 1,50! :D

Niestety jest to zwykła 6-kątna główka, więc imbusem na trasie

przy tym nie podziała...

Napisano

No patrz, widocznie nie w każdym. W W-wie na Bartyckiej w dużym "żelaźniaku" śrub z "gęstym" gwintem i główką pod imbusa nie posiadali. Powątpiewali też, czy takie śruby da się kupić w jakimkolwiek innym "żelaźniaku" ze wzgl. na ich nietypowość.

P.S. Na drutach siodełka jest naniesiona podziałka. Rozumiem, że to zakres, w którym można max/min przesuwać w poziomie siodełko w jarzmie?

Napisano

Jeśli śruba została urwana to być może faktycznie powodem jest ekstremalne ustawienie siodła. Jeśli znajdziesz śrubę to ją kup i użyj, i tak taniej niż nowa sztyca, ale jeśli urwiesz kolejny raz to trzeba zmienić sztycę.

• Mod Team
Napisano

No patrz, widocznie nie w każdym. W W-wie na Bartyckiej w dużym "żelaźniaku" śrub z "gęstym" gwintem i główką pod imbusa nie posiadali.

No wiesz ja w swoich mam gwint metryczny wiec tak tez i tu załozyłem :D widocznie sie przeliczyłem, no cóż bywa :D jezeli chodzi o podziałke słuzy ona bardziej do obliczenia połozenia siodełka niz maxymalnego obszaru roboczego.

Napisano

Gwoli ścisłości. Gwint drobnozwojny, czyli jak to nazwaliście "gęsty" również jest gwintem metrycznym. Może być kilka rodzai np. M8x1 M8x0.75 Standardowo było by to M8x1.25. Na szybko można to sprawdzić mierząc średnicę otworu bo dla każdego skoku jest inna.

Przykład

M8x1.25 - 6.80mm

M8x0.75 - 7.25mm

M8x1 - 7mm

Napisano

Witam

sam ostatnio szukałem śruby która pękła - Φ7mm do mostka, nigdzie nie mogłem jej dostać. Wszędzie odpowiedź była identyczna "to jakaś specjalistyczna, nie mamy takich" proponowali właśnie z sześciokątną główką o średnicy 6.8 Najprostsze rozwiązanie okazało się najlepsze, podjechałem do rowerowego i dostałem identyczną za free :)

pozdrawiam

Napisano

Jeżeli jesteś w stanie podać jaka ma być _dokładnie_ ta śruba to podaj.

- długość śruby oraz długość gwintu

- skok gwintu

- średnicę

Np. 30mm, M6x1.25.

Łeb imbusowy oraz wytrzymałość co najm. 8.8- to już wiemy

Jest szansa, że ktoś będzie w stanie pomóc.

Napisano

Ja jeszcze nie znalazlem śruby w rowerze której bym nie mógł dostać w "śrubkowym" w Kaliszu, wiec nie wiem co na tej "Wsi" zwanej Warszawa macie za sklepy...

• Mod Team
Napisano

Gwoli ścisłości. Gwint drobnozwojny, czyli jak to nazwaliście "gęsty" również jest gwintem metrycznym.

Tak wiem wiem ale z rozpędu tak napisałem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...