Czopsztejn Napisano 26 Września 2011 Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam! Mam dylemat przy wyborze przedniej przerzutki...podjąłem decyzję, że będzie to Deorka XT. Zastanawiam się tylko jaki model wybrać down czy top swing? Obecnie mam Alivio top swing, linka leci pod górną rurą ramy i naciąga przerzutkę od góry. Czy w tym wypadku jestem skazany tylko na przerzutki typu top swing? Kolejna sprawa jest taka, iż obie przerzutki down: http://allegro.pl/shimano-deore-xt-fd-m781-10-ka-czarna-xtrabike-i1789859683.html i top: http://allegro.pl/shimano-deore-xt-fd-m780-10-ka-2012r-xtrabike-i1836533568.html są współdziałające z kasetami 10-cio biegowymi, obecnie posiadam kasetę Shimano Deore hg-50, która jest 9-cio biegowa, ale rozważam w przyszłości wymianę na 10. Czy nie będzie problemu z obsługą tej kasety 9-cio biegowej? Proszę o jakieś pinie na temat tych przerzutek? Czy warto? Dzięki bardzo i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawon Napisano 26 Września 2011 Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Czy w tym wypadku jestem skazany tylko na przerzutki typu top swing? Odpowiem Ci tylko na to pytanie - typ przerzutki (top czy down) nie zależy od tego czy linka idzie górą czy dołem tylko sposobem przerzucania(zwróć uwagę na kształt). Obie przerzutki obsługują prowadzenie linki górny ciągi dolny ciąg. Top swing to rozwiązanie podobno bardziej precyzyjne ale szybciej łapie luzy itd. Obecnie szukam przerzutki do swojego roweru i zdecydowałem się jednak na down swing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Trzeba sprawdzić czy nie będzie kolizji z mocowaniem koszyka do bidonu przy zmianie top - down. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Mhm, rozumiem że chodzi o ewnetualne mocowanie koszyka na pionowej rurze ramy (przedlużenie sztycy)? A co z tymi przełożeniami na kasecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.