williams Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Proszę was o pomoc w zakupie roweru z tego co się orientowałem to pewnie MTB, ale nie wiem czy cross nie lepszy. Musze kupić rower ponieważ miałem operacje rekonstrukcji więzadła krzyżowego i trzeba teraz nogę porządnie wzmocnić. Na razie będę jeździł głównie po asfalcie, ale potem na pewno z racji mojego zamieszkania (Zakopane) będę jeździł po terenach. Na rower mogę przeznaczyć +/- 1500 zł. Mam 190 cm wzrostu waga ok 100 kg. Jaki rozmiar roweru powinienem mieć ? Bardzo proszę was o pomoc. Rower nie musi być koniecznie nowy, ale wolę chyba nowy (używany w dobrym stanie mnie zadowoli).
nemo2009 Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Rower górski będzie odpowiedni,ale po pewnych modyfikacjach.Na początek musisz zmienić opony na slikowe,żeby śmigać po utwardzonym terenie.Jeśli pochylona pozycja Tobie odpowiada,to na tym koniec zmian. Modele dla Ciebie muszą być na solidnej ramie,z racji wagi.Poszukaj coś,a my ocenimy.
williams Napisano 26 Września 2011 Autor Napisano 26 Września 2011 szczerze mówiąc głównie patrze na rowery kross level a2 (ewentualnie wersja xt) oraz gt avalange 3.0 patrzyłem jeszcze na meriada Matts TFS 100v, ale nie wiem właśnie jak z wytrzymałością na moja wagę i który wybrać. Chyba że ewentualnie jakiś inny proponujecie.
nemo2009 Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Kross A2 ma za słabą ramę dla Ciebie.Merida 100 też nie.Merida 300D nadawałaby się,ale jest droga.Jesteś dość duży,nie każdy producent oferuje duże i mocne modele.Romet produkuje świetny i mocny model Jolene,ale największa rama to 19".Może poszukaj jakieś MTB na kołach 29".Do 1600 zł,to chyba tylko używane.W używanych nie pomogę,bo nie uznaję takich rowerów.Niech inni się wypowiedzą.
williams Napisano 26 Września 2011 Autor Napisano 26 Września 2011 A ewentualnie jakiś rower do 2000 zł spełniający moje wymagania? Prawdę mówiąc moja waga z przed kontuzji to 90 kg i sądzę ze do niej wrócę więc może jakiś rower pod takie gabaryty.
nemo2009 Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Myślę,że przy zwiększonej gotówce możesz pomyśleć o wspomnianej Meridzie 300D.Można ją kupić za 2100 zł,nową.Tylko możesz mieć dylemat,co do wielkości ramy.Z Twojego wzrostu wynika,że pasowałaby rama 21",a firma Merida produkuje modele 20" lub 22".Pozostaje się przymierzyć do konkretnej ramy w sklepie.
williams Napisano 27 Września 2011 Autor Napisano 27 Września 2011 a może latwiej będzie jakiegoś cross`a kupić w końcu one są na kołach 28" ?
nemo2009 Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Większe koła nie stanowią o mocy danego modelu .Rowery MTB na kołach 29" przeznaczone były na początku dla ludzi wysokich.Jaka będzie ich przyszłość,to się okaże.W każdym bądż razie ich popularność rosnie.Co do kół 28".Te koła są montowane do rowerów krosowych.Zastosowanie tych rowerów,to lekki teren,drogi głownie utwardzone,bez wielkich szaleństw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.