ingaas Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 cześć, Robi się coraz chłodniej. Podczas ostatnich eskapad zauważyłem, że dość nieprzyjemnie marznie mi kark. Na ciele czuję komfort w cieplejszych ciuchach, jednak pot który pojawia się w obrębie nieosłoniętych szyi i karku, schładza się i powoduje jakieś dziwne napięcie mięśni. Czy stosujecie jakieś chusty lub jest może dostępne coś jakby golf który ociepliłby szyję? Pozdrawiam,
karolyfer Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Taka czapka jest dobra http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_Czapka-kolarska-KOMIN-ACCENT__P_53173871-53010001__PZTA_1__PD_53010664.html ewentualnie kominiarka i w zależności od potrzeb zakładasz ją, bądź nie, na głowę. Ja stosuję drugą metodę Są jeszcze takie rękawy http://4bikes.pl/kobi-rekaw-na-szyje-ze-stoperem-p-6250.html ale 2 pierwsze rozwiązania są bardziej uniwersalne.
ingaas Napisano 26 Września 2011 Autor Napisano 26 Września 2011 Dzięki za podpowiedź. Szkoda, że wcześniej nie zapytałem bo właśnie czekam na przesyłkę z czapką pod kask od Endury. Zastanawiam się czy jakaś większa bandana nie załatwi sprawy. Nie planuje jeździć gdy temp. będzie niższa niż +10C.
lukee Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Ja używam zwykłej chusty (buffa) wielickiego. Sprawdza się w 100 %
tobo Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Buff, czyli wielofunkcyjny, naciągliwy, bezszwowy "komin", który bez problemu zabiezpieczy okolicy szyi, karku czy całości tego rejonu plus głowę.
maclaska Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Popieram. Buff się świetnie sprawdza jako szalik, gdy wieje po uszach robię sobie "półkominiarkę" - naciągam na podbródek i uszy, jako czapka pod kask też ujdzie. Tym bardziej, że można coś w tym stylu dostać za grosze, chyba że zależy ci na punktach do lansu;-) Do +10 st nie mam nic lepszego.
ingaas Napisano 27 Września 2011 Autor Napisano 27 Września 2011 Żaden lans - liczy się funkcjonalność. A gdzie można kupić taki buff/komin?
morfish Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=buff¶ms_top_cookie=635c8699ec6a48ca70780f0e041b45ce82fe39d8&category=3919
bartkos Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Hehe, kilka dni temu też przez to przechodziłem http://www.forumrowerowe.org/topic/99833-kominiarka-jaka-wybrac/ Teraz mogę się już przyłączyć do głosów reklamujących buff'a. Nie mam jednak oryginalnego (cena zmroziła mi nieco krew w żyłach) ale kupiłem też dobrej firmy - Arctica - za 24 zł z przesyłką. Na Allegro albo w googlu wpisz "chusta wielofunkcyjna".
beardman Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Oryginalne buffy są drogie bo mają zwykle dwie warstwy. Są też takie z windstopperem. Ja kupiłem zwykły buff (jednowarstwowy) w sklepie sportowym w galerii handlowej w moim mieście za 12zł. Używam go już od roku (także w zimie pod kask) i w zupełności mi wystarcza.
kroczu Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 a ja ubieram się tak: 5 - 15 st. - zwykła chustka, apaszka poniżej 5st. kołnierz chyba dokładnie ten nawet http://allegro.pl/kolnierz-membrana-chroni-przed-wiatrem-i-mrozem-i1835400151.html świetna sprawa, cieplusi i przy kręceniu głową się nie obsuwa. Jeździłem w tym kołnierzu + kominiarce + bluza z wysokim kołnierzem nawet przy -20 i było znośnie.
bartkos Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Ja używam zwykłej chusty (buffa) wielickiego. Sprawdza się w 100 % Sam nie sprawdzałem, więc nie twierdzę, że tak nie jest. Szukając zamiennika oryginalnego Buffa czytałem również opinie o chustach Wielickiego i niestety nie były zbyt pozytywne. Ale tak jak mówię, sam nie sprawdzałem
ingaas Napisano 27 Września 2011 Autor Napisano 27 Września 2011 Zamówiłem chustę Arctiki. Zobaczymy jak się sprawdzi :-)
lesioek Napisano 27 Września 2011 Napisano 27 Września 2011 Mierzyłem chustę Wielickiego, mierzyłem normalnego Buff'a i Wool Buff'a z merinosowej wełny. Wybrałem tego normalnego orginalnego bo : Wielickiego mnie dusił założony jak kominiarka (mało rozciągliwy) , wełniany jest dłuższy od normalnego i nie ma co zrobić z nadmiarem materiału. Buffa używam na codzień, na rower i na narty pod kask i na biegowe gdy w czapce za ciepło.
maclaska Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Oryginalne buffy są drogie bo mają zwykle dwie warstwy. Buff Original to właśnie wersja najprostsza, jednowarstwowa. Inne są jeszcze droższe. A dlaczego jest drogi? Bo tak;-) Bo jest oryginalny i ma znaczek buff, i jest "from spain" i daje +10 do lansu;-). Może jeszcze czymś się różni, ale w celu zaoszczędzenia gotówki różnice te są pomijalne, albo takimi się stają w oczach nabywcy tańszej wersji. Ja nie żałuję wydanej kasy na oryginał, nawet nie patrzyłem na zamienniki po przejrzeniu dostępnych wzorów - mam Rasta Line;-) Następny będzie (a będzie na pewno) Spines albo Trenk. Ale spójrzcie na TO!!!
Jogurcik Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Mój następny Buff miał być taki w rowery, ale chyba ten w zębatki i tarcze wygra teraz mam z limitowanej edycji Moto GP w motorki, kupiłem w Intersporcie i powiem szczerze - nie woybrażam sobie jazdy bez niego rano przez Warszawę zresztą jak jest ciepło też się sprawdza, owijam go sobie na nadgarstku i ścieram pot
ingaas Napisano 28 Września 2011 Autor Napisano 28 Września 2011 No ja wziąłem chustę Arctica model nr: 10. Czarny w jakieś takie białe ciapki. Cały strój rowerowy mam czarny z paroma białymi akcentami i to był najbardziej chyba pasujący wzór. Całych czarnych nie doszukałem się - nie szukałem też jakoś zbyt długo :-)
bartkos Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Wzorów Arctic mógłby mieć trochę więcej... Też szukałem całego czarnego, ostatecznie wybrałem nr 3.
ingaas Napisano 3 Października 2011 Autor Napisano 3 Października 2011 Pierwsze jazdy z chustą. "Niestety" w weekend było bardzo ciepło i zamiast na szyi założyłem ją sobie na nadgarstek. Za kilka dni ma znacznie pochłodnieć więc będzie okazja wypróbować ją pod brodą :-)
maclaska Napisano 5 Października 2011 Napisano 5 Października 2011 A zrob tak z czapka albo kominiarka,gdy sie 'niespodziewanie' ociepli:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.