Skocz do zawartości

[Napęd] Modernizacja Kross Hexagon v3

Lawon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie,

Jakieś 2 tygodnie radziłem się w sprawie zakupu korby z suportem( Alivio FC-M410 z suportem na octalinku) do roweru Kross Hexagon v3 rocznik 2007. Korba jest ok, ale mam problem z przerzutką (tourney) której nie da się odpowiednio wyregulować. Postanowiłem więc, że dalej będę modernizował rower, ale wcześniej wolę skonsultować zakup.

1. Krok

a) Przerzutka przednia - Shimano Alivio FD-M413 Down Swing ~ nowa 40, mało używana na allegro 25.

2. Krok (budżet około 400 zł)

Większy zakup ponieważ chciałbym wymienić koła (ewentualnie tylko tył ze względu na zły stan piasty tylnej) pod kasetę 8r. Wiąże się to z wymianą większej liczby elementów.

a) koła z piastami Novatec - na allegro w granicach 200 zł + przesyłka

B) kaseta SHIMANO ALIVIO CS-HG41 8-RZĘDOWA 11-30 - 40zł

c) łańcuch SHIMANO ALIVIO CN-HG40 - 22zł

d) przerzutka tył - SHIMANO ALIVIO RD-M410 - 71zł

e) klamkomanetki - teraz mam 3x7 a potrzebuje 3x8 - albo kupie sobie tylko prawą albo będę szukał na allegro czegoś używanego z alivio lub deore - może jakieś propozycje

3. Krok (budżet tyle ile będzie trzeba - pewnie coś pod 500zł - 600zł )

a) rama z kross level a2 lub a6 - około 300 zł

B) widelec + Amortyzator ?

Krok 1 chciałbym wykonać jak najszybciej, krok drugi to zadanie na zimę. Krok 3 to dalsza perspektywa, chyba że będę dysponował większą kasą już zimą. Nie dysponuje nadmiarem gotówki (nowy rower nie wchodzi w grę) ale nie chciałbym też kupować byle czego. Proszę więc o ocenę zmian oraz zaproponowanie ewentualnych poprawek. Na zakup częsci z kroku 2 mam czas więc mogę polować na okazję z allegro.

Napisano

Ewentualnie zamiast przerzutki alivio z tyłu kupiłbym SRAM X.4 z manetkami X.4 w sumie za około 120 zł na allegro. Przerzutka przednia do tych manetek może być shimano z tego co piszą.

Napisano

Ok dzięki wszystkim za pomoc - rozumiem, że wymiana wszystkich podzespołów na alivio to dobry pomysł :) Ostatnie pytanie, czy da sie wyregulować przerzutkę, aby przez pewien czas manetka 7r obsługiwała kasęte 8r (oczywiście z wyłączeniem jednej zębatki)?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Co zostało już zakupione:

a) przerzutka przednia - Shimano Alivio FD-M413 Down Swing

B) przerzutka tył - Sram X-5

c) kaseta SUNTOUR 8-RZĘDOWA (jako gratis do przerzutki)

d) łańcuch SHIMANO ALIVIO CN-HG40

Potrzebuje jeszcze:

a) manetek - Sram x-4 lub Sram x-5

Czym się one dokładnie różnią poza ceną (x-5 jest ponad 3 krotnie droższe) i wyglądem. Na allegro można kupić x-4 za 50 zł a podemontażowe x-5 za około 100zł? Warto dołożyć?

B) Klamki

Czy tu mogę zaoszczędzić i kupić jakieś noName( de one, delta itp) czy lepiej dorzucić parę złotych na coś lepszego np .. - tu czekam na podpowiedź.

c) koło

Koło na novatecu i dobrej obręczy to wydatek około 170-200zł. Czy instnieje w miarę sensowna i tańsza alternatywa? Chciałbym kupić tylko tylne koło pod kasetę i v-brake powiedzmy w granicach 100zł. Co moglibyście zaproponować(linki mile widziane)? Może być też używka.

Napisano

Co do koła to może warto kupić samą piastę i zapleść samemu po 1 cięcie kosztów. A zaplecienie koła to nie taka starszna czynność :) Sam zaplotłem i jestem zadowolony z siebie i koła :D

A później wraz z przypływem gotówki zmieniasz obręcz, szprychy i nyple :)

Napisano

rafcix1221 gdybym miał dobrą obręcz to twój pomysł by wypalił. W moim przypadku boję się, że w ogólnym rozrachunku wyjdzie mi drożej - koszt piasty, obręczy i szprych jest porównywalny jeżeli nie większy do całego kompletnego koła. No i nie wiem czy nie będzie "jajka" jak sam zaplotę. Nie mam też klucza. na razie poluje na allegro na koło używane.

A co z manetkami? Nowe x-4 czy podemontażowe x-5? Klamki chyba kupię Avid.

Napisano

Witam kolegów

Za pozwoleniem podepnę się do tematu. Na początku wszystko było proste, powymieniać to i owo, ale z upływem czasu mam coraz więcej wątpliwości.

Wątpliwość:

1. postanowione - kaseta, jaka 7rzędów, czy 8? (7rz. pozwoliłoby zaoszczędzić na przerzutce), ale czy za miesiąc nie pożałuję tej "oszczędności" ?

2. tylne kółko - zdaję sobie sprawę że, dobre to duży wydatek, niestety tego nie przeskoczę. Kupić piastę i zapleść na krossowską obręcz? Czy też kupić jakieś tanie kółko z piastą ? (rafcik1221 częściowo rozwiał moje wątpliwości - dzięki)

3. manetki, przerzutki Alivo vs Deore. Czy jest sens przeskakiwać o parę klas w górę(Deore)?

Wiek w którym wykorzystywałem rower ponad jego możliwości, niestety minął bezpowrotnie- jednym słowem, ma służyć mi do szybkiego dojazdu do pracy, a po niej na rekreację po polnych drogach i pagórkach - żadnych ekstrymalnych warunków .

Proszę Was koledzy/koleżanki o poradę, być może ktoś z was jest już po takich przejściach. Przyda się doświadczenie, za pewne nie tylko mnie.

Napisano

Kaseta 8 rzędów przynajmniej, inaczej z manetkami będzie kiszka, a i kasety 7 rzędowe coraz trudniej dostać. Na razie bym zaplótł na tej obręczy co masz koło, potem doinwestować w nowe szprychy czy nyple i obręcz. Pytasz się o manetki... o ile w przypadku przedniej zmieniarki nie ma znaczenia, czy SRAM czy Shimano, zarówno jaopńców jak i amerykańskie manetki podejdą, to z tyłem gorzej: jeśli na tył pakujesz SRAM - bierz manetki SRAM (x4 całkiem przyzwoite, ale jak masz X5 w tej cenie co X4, bierz X5, lepsza jakość wykonania), jak Shimano - bierz Shimano (Deore to raptem klasa wyżej, ale z tego co wiem, są pod 9b tylko, a starszy model alivio - M410 jest pod 8b i ten polecam. Nowy m430 bodaj jest już pod 9b). Klamki? Poluj na stare LX (m585 bodaj) albo Avid FR5. Możesz na Shimano deore XT polować, też świetne klamki.

Napisano

Dzięki za podpowiedź. Przed nami długi weekend, więc znajdę chwilkę, żeby rozplanować sobie wszystko.

Jak na razie to kupiłem klamki, tak żeby ruszyć z miejsca - DEORE BL-M590 (nie mogłem się powstrzymać).

Co do przerzutek, to zdecyduję się na Shimano.

Dam znać jak co i jak, kiedy będę już wiedział.

Napisano

Mam pytanie, chcę wymienic napęd (Shimano Altus) na coś lepszego, z większym naciągiem łańcucha. Wkurza mnie trzask łańcucha o ramę skacząc przy większych krawężnikach itp. Myślałem o Deore lub Deore XT. W związku z wymianą tylnej przerzutki musiałbym wymienic kasetę i manetki. Wyliczyłem że dual manetki Deore, kaseta Deore i przerzutka Deore wyszłoby ok. 400 zł. Co myślicie o takim zestawie? Przy okazji chciałbym miec lepszą przekładnię więc zainwestuję już w kasetę, a w manetki jestem zmuszony zainwestowac bo teraz mam na 7 przełożeń. Proszę o rady. A i wolałbym >450zł.

Napisano

A masz koło to co było w rowerze od początku? Bo jak tak, to masz wolnobieg, i musisz zmienić koło (lub piastę)

Napisano

Piasta - optymistyczna, ekonomiczna opcja - dolicz stówę! Poza tym zaplot + łańcuch.

- Jeżeli chodzi Ci tylko o naciąg łańcucha, to taniej będzie go skrócić ;).

... Miałem napisać co wymyśliłem.

Ograniczone fundusze, zmusiły mnie do kompromisu, między ceną i jakością :).

Z oryginału (hexagon v3 - 2010) poleci:

piasta - wymiana na Deore 2010 FH-M590 (78 zł.)

manetki - wymiana na Alivio SL - M410 3x8 (98 zł. para)

kaseta - wymiana na Shimano CS-HG31 11-30t (42 zł.)

przerzutka tylna - wymiana na Alivio RD-M430 2011 (99 zł.)

dojdą klamki Avid FR5 (60 zł. z dostawą) - jednak! - pozdrawiam adii22 :)

zaplot piasty + łańcuch - ok. 70zł.

Doliczając koszty przesyłki to razem 391zł. Sen z powiek spędza mi jeszcze przedni amor i korby, zostawię to na przyszłość.

Zapłaciłem, więc tego już nie zmienię. Jeżeli ktoś wybrałby lepiej w tej cenie (nowe części) niech napisze... będzie dla potomnych.

PS - Pozdrawiam wszystkich hexagonowców.

PS 2 - 391 + 70zł. (zaplot + łańcuch)

Napisano

Czy ta piasta wchodzi po wyjęciu wolnobiegu czy trza przekładać sprzychy? Nie chodzi mi tylko o skakanie łańcucha ale także o zmianę kasety i lepsze osiągi, ale także o jakość przerzucania biegów.

Napisano

Czy ta piasta wchodzi po wyjęciu wolnobiegu czy trza przekładać sprzychy? Nie chodzi mi tylko o skakanie łańcucha ale także o zmianę kasety i lepsze osiągi, ale także o jakość przerzucania biegów.

Nowa piasta to przeplatanie koła.Aby uzyskać większy naciąg łańcucha,trzeba wymienić napęd na Srama.Przerzutki tej firmy mają mocniejsze sprężyny.

Napisano

A jaka jest różnica w naciąganiu łańcucha miedzy moim Altusem a tym Deore lub ew. Deore XT. Może na razie wymienię tylko samą przerzutkę, a później pobawie się w wymianę kaset. Mam manetki SHIMANO ST-EF50 - czy bedą wspołpracowały z powyższymi modelami? A skracanie łańcucha nie wydaję mi się sensowne bo i tak chcę wymienić napęd na lepszy.

Napisano

Nie wszystkie przerzutki SRAMa współpracują z shimanowskimi(oznaczone symbolem np. x4/5 nie! z nazwą np. Tiger - tak). Poszukaj, na forum jest o tym, poczytaj!

Z tego co wyczytałem(nigdy nie mialem Deorki) to Deore ma porządną sprężynę. Nie rób nic pochopnie, przelicz wszystko na spokojnie. Zaczniesz z jednym - będziesz musiał zmieniać drugie itd.

Osobiście radzę Ci, zacznij od kasy niżej. Prawdopodobnie nie wykorzystasz możliwości Deore, poza tym to przerzutka na 10rzędów - co nie znaczy że, nie podejdzie do ósemki - ale po co przepłacać.

PS - wymiana samej przerzutki na Deore, Deore XT, bez manetek... to bez sensu!

Napisano

w sumie robisz dość zasadniczy błąd-przez zimę cały ten napęd zje Ci sól woda, rdza itp, no chyba że kupujesz i składasz na wiosnę

lepiej byłoby kupić starego harda za 100-150, zajeździć go przez zimę a kasę odkłądać przez ten czas na świetny napęd

Napisano

Nie na zimę to dobijam mojego starego Gianta. Tamtym rowerem zaczynam jak już jest sucha i ciepła wiosna. A co z tymi kołami Gianta - produkują osobno czy tylko ze swoimi rowerami? na razie kupie sobie osłonę pod łańcuch. Nowy napęd musiałby pasowac bo nie chce miec z tyłu obręczy srebrnej a z przodu czarnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...