Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy]Avid BB5 - tarcza ociera o zacisk

donauu

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

A tarcza prosta?? Jak prosta, to sprawdź czy klocek nie ruchomy jest nie za blisko tarczy, ewentualnie go ustaw, pozniej poluzuj zacisk, zakreć kołem, zahamuj i na zacisnietym zakręć hamulec.

Jak tarcza krzywa sproboj ją wyprostować, możesz tez dać podkładki w odpowiednie miejsca przy śrubach tarczy w ten sposób ją centrująć, ale to czasochłonne.

Napisano

jak to o róg zacisku? tzn, że źle założyłeś.

I robisz tak jak napisałeś.. wkręcasz zacisk ale tak żeby miał luz na śrubach, zaciskasz klamkę, tak żeby klockami sie przytulił do tarczy i wtedy przykręcasz.

Napisano

Dobrze założyłem jak patrząc do góry kołami to wygląda jakby było wszystko ok, a gdy się zakręci kołem to haczy właśnie to róg zacisku. z 1 strony

Napisano

Więc pewnie masz krzywy kafelek ;) A tak poważnie to widocznie jest coś skopane przy samym przykręcaniu tarczy. Jak dokręcisz to sprawdź czy nie bije i pobaw się dociąganiem śrub albo zmianą jej położenia. Bicie można sprawdzić np. ołówkiem przyklejonym do goleni amora.

Napisano

Proste nic nie bije coś z zaciskiem muszę jutro załatwię podkładki i może dam pod adapter, żeby był bardziej zacisk wysunięty

Napisano

Sorry bo źle napisałem ociera cały czas, a nie tylko w 1 momencie. Źle przecinek dałem jak inaczej zacisk ustawie to nie ociera.

Zobacz fotkę zacisku zaraz zrobię.

Napisano

Przesuń go w stronę koła. A tak na marginesie to kup adapter i zamontuj to jak należy! Bo chyba dobrze rozpoznaję na tych fotach tonę podkładek ? :/ Rozumiem że dałeś większą tarczę, tylko nie wiem po co?

Napisano

Tona za mało 2 są :wallbash:

Żeby przesunąć w stronę koła to właśnie podkładki potrzebuje, żeby dać parę jeszcze...

a Adapter jest do Avida BB5 160mm .

ehh dobra będę kombinował nadal

Napisano

Odkręć śrub y zacisku i lekko go popraw tak by tarcza była po środku.

Nie mowie żebyś był mechanikiem czy coś, ale na logikę, jak obciera z jednej strony to przesuń zacisk w drugą i ustaw tak by nie obcierał. Wystarczy trochę ruszyć głową.

Niedługo pojawią sie tematy typu - "mam krzywą kierownice, jak wyprostować?"

Potrzebujesz podkładki żeby zacisk przesunąć w lewo/prawo? W jakim celu? Czegoś tu nie rozumiem?

Napisano
no żeby zacisk był bliżej koła, albo dalej od koła to przecież muszę dać podkładkę, żeby "dalej sięgał"

Chodzi o położenie prawo/lewo a nie góra/dół.

Góra/dół - potrzebne podkładki, ale jak lekko poluzujesz śruby zacisku to możesz go przesuwać prawo/lewo. Ustaw go tak aby tarcza była po środku, a następnie wyreguluj odległość klocków od tarczy i po robocie. Zajmie to 3min.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...