Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe Racing Ralph czy warto dokupić opony szosowe?

AXE95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, posiadam opony schwalbe racing ralph i tu moje pytanie? Czy warto dokupić opony szosowe na asfalt, a RR zostawić w góry? Ogólnie to praktycznie cały czas jeżdżę po asfalcie, czasem jakieś polne drogi.

Napisano

Sam też planuję dokupić opony szosowe do roweru MTB. Szosówki mają zdecydowanie mniejsze opory toczenia i wagę, więc na asfalcie są zdecydowanie lepsze, a jeśli jeździsz głównie po tej nawierzchni to dobry wybór. Tylko musisz się liczyć z tym że na szosówkach po lesie nie da się jeździć, ale skoro masz RR w odwodzie to myślę że to dobry pomysł.

Napisano

Sam mam RR w teren, zdecydowałem się na dokupienie opon szosowych, w moim wypadku były to Maxxis Detonator. Nie żałuję ani grosza wydanego na te opony, różnica jest wyczuwalna. Jednak to opony typowo na szose.

Napisano

Też mam RR i zdecydowałem się dokupić oponkę hutchinson city slick (26x1.7). Różnica jest zdecydowanie wyczuwalna. Tempem transportowym można na tej oponie przejechać też teren, ale o jakimkolwiek komforcie nie ma wtedy mowy :)

Pamiętaj też, że nie każda pompka podoła ciśnieniu wymaganemu w takich oponach. Moja samochodowa umarła przy 4 atm.

Napisano

Też mam RR i zdecydowałem się dokupić oponkę hutchinson city slick (26x1.7). Różnica jest zdecydowanie wyczuwalna. Tempem transportowym można na tej oponie przejechać też teren, ale o jakimkolwiek komforcie nie ma wtedy mowy :)

Pamiętaj też, że nie każda pompka podoła ciśnieniu wymaganemu w takich oponach. Moja samochodowa umarła przy 4 atm.

Ja mam w teren Semi Slicki Schwalbe Hurricane poradziłem sobie na nich podczas wycieczki z świeradowa do Harrachova i z powrotem w Karkonoszach, dużo szutrów trochę kamieni leśne ścieżki. na szosę genialne Continentale 1.30 jestem w stanie po pofalowanym terenie( w okolicach Bolesławca, na południe od naszego miasta nie ma płaskich dróg utrzymać na 60 km odcinku przeciętną bliską 30 km/h . Opony Continentala są zabezpieczone kevlarovą wkładką mają dobrą przyczepność, nie nadają się absolutnie w teren bieżnik to tylko taki płytki skośny ślaczek.

Mała uwaga nie dla każdego oczywista musisz mieć dwa komplety dętek jak zejdziesz do 1.30 przy szosówce;-).

(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...