Skocz do zawartości

[łańcuch] SHIMANO IG51 czy SRAM PC38?

Szalony

Rekomendowane odpowiedzi

Sram też nie ma spinki. Trzeba dopłacic, chyba 2zł do tego. PC-38 to mój łańcuch na zimę, szkoda mi jeździc na czymś lepszym w tą sól i śnieg. Sprawuje się dobrze. Na starym zrobiłem ok.3tys km, zmieniłem bo przeskakiwał na nowej kasecie. Granicą wytrzymałości jest 5tys. km później skacze po kasecie.

IG to są bardzo miękkie łańcuchy, nadają się np. na zawody. Płynnie i "miekko" zmienia się biegi. Miałem łańcuch z tego systemu i wyciągnał się jak guma .... z tych dwóch doradzałbym Srama - chociaż ten PC38 to też cudo nie jest.

Może IG są miękkie, ale sprawują się całkiem całkiem, ja na swoim IG51 przejechałem coś koło 4000km (zwlekam ze zmianą do wiosny), na wolnobiegu Shimano 14-34 (z podszlifowanymi zębami po poprzednim łańcuchu) i aż jestem zdziwiony że nic nie przepuszcza nawet na bardziej uzywanych biegach (choć jak się zastanowić to może być to właśnie zasługa tej miękkości, bo nie spiłowuje za mocno trybów)

• 4 tygodnie później...

Dzięki.

Byłem w jednym sklepie rowerowym i gościu powiedział mi, że się smarem łańcuchów nie smaruje tylko oliwą, albo WD-40 :shock: Przez chwilę zgłupiałem, ale poszedłem do drugiego sklepu i tam bez problemu dostałem smar...

Gość Gość

po około 3500 km IG 51 już się dość wyraźnie wyciąga. Z drugiej strony, miałem Sram PC-58 i po podobnym przebiegu nie był wcale w lepszym stanie, a droższy był na pewno.

• Mod Team

Sram też nie ma spinki. Trzeba dopłacic, chyba 2zł do tego.

Dziwna sprawa bo mój PC-38 miał spinkę od nowości i nie było nic dopłacane a cena była katalogowa. Także Schwefel cię chyba obrobili na spinkę :P

Oto dowód:

img11244yt.jpg

img11273ql.jpg

oczywiście to mój łańcuch, który zdjąłem z roweru po ostatniej wyprawie, musiałem go wysuszyć, wyczyścić i nasmarować. teraz czeka na założenie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...