Szalony Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam, Zamierzam kupić nowy łańcuch. Proszę was, abyście mi doradzili, który wybrać: SHIMANO IG51 czy SRAM PC38, a może jeszcze jakiś inny :??: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ale do jakiej kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szalony Napisano 3 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Do kasety Shimano (jeden z tańszych modeli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jak do SH to łańcuch SH bo bedzie IMO lepiej pracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szalony Napisano 3 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ten łańcuch to chciałbym z dobrą spinką, Sram ją ma, a do Shimano musiałbym dokupić, tylko jaką? Czy Shimano ma jakieś dobre spinki do swoich łańcuchów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 KMC ma spinke do IG, kosztuje 4,5 albo 5 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Sram też nie ma spinki. Trzeba dopłacic, chyba 2zł do tego. PC-38 to mój łańcuch na zimę, szkoda mi jeździc na czymś lepszym w tą sól i śnieg. Sprawuje się dobrze. Na starym zrobiłem ok.3tys km, zmieniłem bo przeskakiwał na nowej kasecie. Granicą wytrzymałości jest 5tys. km później skacze po kasecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 IG to są bardzo miękkie łańcuchy, nadają się np. na zawody. Płynnie i "miekko" zmienia się biegi. Miałem łańcuch z tego systemu i wyciągnał się jak guma .... z tych dwóch doradzałbym Srama - chociaż ten PC38 to też cudo nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dinsdale Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Może IG są miękkie, ale sprawują się całkiem całkiem, ja na swoim IG51 przejechałem coś koło 4000km (zwlekam ze zmianą do wiosny), na wolnobiegu Shimano 14-34 (z podszlifowanymi zębami po poprzednim łańcuchu) i aż jestem zdziwiony że nic nie przepuszcza nawet na bardziej uzywanych biegach (choć jak się zastanowić to może być to właśnie zasługa tej miękkości, bo nie spiłowuje za mocno trybów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szalony Napisano 8 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Kupiłem jednak SH IG 51. Zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szalony Napisano 11 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Czy po kupnie nowego łańcucha mam go smarować? (jest na nim jakiś fabryczny smar) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 12 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Czy po kupnie nowego łańcucha mam go smarować? Coś tam na nim jest ale na pewno lepszą korzyść odniesiesz jak go posmarujesz jakimś smarem - tym bardziej że teraz są takie nieprzyjemne dla łańcucha warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szalony Napisano 8 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Dzięki. Byłem w jednym sklepie rowerowym i gościu powiedział mi, że się smarem łańcuchów nie smaruje tylko oliwą, albo WD-40 :shock: Przez chwilę zgłupiałem, ale poszedłem do drugiego sklepu i tam bez problemu dostałem smar... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 po około 3500 km IG 51 już się dość wyraźnie wyciąga. Z drugiej strony, miałem Sram PC-58 i po podobnym przebiegu nie był wcale w lepszym stanie, a droższy był na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 13 Marca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Sram też nie ma spinki. Trzeba dopłacic, chyba 2zł do tego. Dziwna sprawa bo mój PC-38 miał spinkę od nowości i nie było nic dopłacane a cena była katalogowa. Także Schwefel cię chyba obrobili na spinkę Oto dowód: oczywiście to mój łańcuch, który zdjąłem z roweru po ostatniej wyprawie, musiałem go wysuszyć, wyczyścić i nasmarować. teraz czeka na założenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Marca 2006 Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Nikt mnie nie obrobił! Looknij sobie na http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=1937 później na http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...p5?id=395&pos=3 i nie gadaj głupot, że spinka jest standardowo w tym łańcuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.