Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Jaki amor przedni do marketyńczyka

What

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam chinski rower z reala. Miałem go w tym roku zmienić ale nie udało się. Postanowiłem więc zmienić przedni amortyzator na zamortyzowany do 100zł {w chinczyka dużo nie będę pakował} i pojeździć nim jeszcze dwa lata. Nie jestem zbyt bardzo doświadczony i mam pytanie jak sprawdzić jaki podejdzie.

Napisano

Do 100 PLN wielkiego wyboru nie masz a każdy będzie działał tak samo i podwoi wartość roweru ;) Przy okazji - jaka jest różnica między amortyzatorem a zamortyzowanym?

Napisano

Nie chodzi mi jaki {przeważnie biorę z allegro} ale jak sprawdzić czy będzie pasował. Chodziło mi że nie sztywny.

Napisano

O ile mi wiadomo nie wymyślono jeszcze sztywnego amortyzatora. :D W tej chwili na rynku są widelce sztywne i amortyzowane- amortyzatory. Za 100 zł kupisz jakiegoś zooma który podziała ci przez tydzień a później będzie sztywny. Lepiej zachowaj te 100zł, dozbieraj i kup sobie porządny rower. A kryteria wyboru amortyzatora to grubość i długość rury sterowej (dł. mierzysz od końca dolnych sterów do końca mostka).

Napisano

Nie przesadzajmy, nie każdy rower z marketu to totalne dziadostwo. Jeśli z przodu ma sztywny widelec, to znaczy, że nie jest "fullem". To już dużo jak na takie rowery :)

Inna sprawa, że amortyzator za 100 zł to słaby pomysł. W końcu komfort będzie taki jak na tym widelcu, co masz teraz.

Jeździsz w terenie czy po mieście?

• Mod Team
Napisano

O ile mi wiadomo nie wymyślono jeszcze sztywnego amortyzatora. :D W tej chwili na rynku są widelce sztywne i amortyzowane- amortyzatory. Za 100 zł kupisz jakiegoś zooma który podziała ci przez tydzień a później będzie sztywny.

Sam sobie przeczysz w wypowiedzi. "Sztywne amortyzatory" to właśnie takie Zoomy, które nabierają takich właściwości po krótkim czasie "działania" :D

Napisano

zobacz jakie masz stery? czy jednocalowe skr sęcane czy 1i1/8 (28,6mm) cala ale skoro z reala to raczej te pierwsze,

pod stery skręcane to nie wiem co mógł bym zaproponować, natomiast pod 1,1/8 to SR XCR, za 200zł już kupisz a potem możesz go przełożyć do innej ramy.

Ogólnie to na twoim miejscu kupił bym ramę i reszte działających części z tego roweru bym przełozył

Napisano

Sam sobie przeczysz w wypowiedzi. "Sztywne amortyzatory" to właśnie takie Zoomy, które nabierają takich właściwości po krótkim czasie "działania" :D

Może i słabo amortyzują ale jak w dziurę wpadniesz to coś tam się ugną... :D Nawiązując do tematu marketowych rowerów mój tato ma taki rower z amorem nazywającym się "shock" i po dwóch latach od zakupu roweru nadal się ugina się tak na 80%... :)

Napisano

Też kiedyś miałem taki rower i widelec też teoretycznie się uginał. Ale to uginanie nie spełniało w ogóle swojej roli i do tego pewnego razu ugiął mi się po raz ostatni... Na szczęście zęby wszystkie mam.

Napisano

To jest średnica rury sterowej, 1" = 2,54cm, stery klasyczne są zazwyczaj pod 1". Sprzedawca musi znać wymiary produktu który sprzedaje.

• Mod Team
Napisano

Sprzedawca musi znać wymiary produktu który sprzedaje.

Ha nie bądźmy tacy pewni siebie, ja wpadam do "rowerowego" w mojej mieścinie i mowie : najtańsze stery 1 1/8", zmierzył mnie wzrokiem pomlaskał troszkę i przyniósł mi ... mostek :D i to klasyczny :D, ja mówie panie to jest mostek przeciez ja stery chciałem a on to ja nie mam czegoś takiego a leżały na półce :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: zacząłem sie smiać i wyszedłem :D od tamtego czasu bardziej skomplikowanych rzeczy jak linki nie kupuje u niego :D

Wracając do tematu, ja bym kupił zwykły sztywny, taniej, lżej, a ugiecie porównywalne :D

Napisano

Właśnie maiłem dzisiaj rozkręcić kierownicę i sprawdzić suwmiarką :icon_mrgreen: gdy na uszczelce górnej śruby pisało coś. Przyjrzałem się że pisze 1 1/8 ale bez cala. Sprawdzić dla pewności czy kupować?

Napisano
Ha nie bądźmy tacy pewni siebie, ja wpadam do "rowerowego" w mojej mieścinie i mowie : najtańsze stery 1 1/8", zmierzył mnie wzrokiem pomlaskał troszkę i przyniósł mi ... mostek :D i to klasyczny :D, ja mówie panie to jest mostek przeciez ja stery chciałem a on to ja nie mam czegoś takiego a leżały na półce :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: zacząłem sie smiać i wyszedłem :D od tamtego czasu bardziej skomplikowanych rzeczy jak linki nie kupuje u niego :D

hah! nic mnie tak dawno nie rozbawiło, jak byłem mały to u mnie był tylko sklep u marianka i tam też były takie sytuacje typu "nie istnieje koło w rozmiarze 24 cale"

a wracając do tematu to lepiej zmierz, a poza tym to najlepiej wrzuć jakieś foto tych sterów:p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...