Skocz do zawartości

[rower] Canyon al 8.0 - jaki rozmiar ramy dla 181 cm rowerzysty?

rici

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na allegro znalazlem canyona al 8.0 wlasciciel pisze ze rama jest dla rowerzystow w przedziale 170-185 cm, ja mam 181, sprawdzalem na stronie canyona wymiary i wychodzilo mi ze przy tym wzroscie to M jest ok. Natomiast co wy o tym sadzicie, czy M jest dobra czy szukac czegos wiekszego. Moze ktos ma canyona 8.0?

Napisano

Ma rozmiar 18,5

No technicznie rzecz ujmujac to wychodzi mi M, ale praktycznie nie jestem w 100% przekonany czy ona nie bedzie za mala...

Napisano

Właściwie sądząc po geometrii na stronie 18,5" powinna być OK. , no chyba, że preferujesz długie ramy ...

Albo udaj się do Decathlona, i usiądź na Rockrider 8.1 (lub Rockrider 5.3) w rozmiarze L - rama bardzo podobna - będziesz miał odpowiedź :)

Napisano

Ja mam Canyona 18,5 a wzrost 176 z mostem 100 mm i sztycą bez offsetu. Dopasowaliśmy się całkiem dobrze, ale myślę, że gdybyś zastosował offset i ewentualnie dłuższy most to powinieneś być zadowolony.

Napisano

Puchaty masz foto na tym rowerze, bo ciekawym jak Ci sie leży chyba ze masz długie ręce... tak jak Ci rici pisałem, rama będzie dobra i nie ma co spamowac.

Sent from my HTC Magic using Tapatalk

Napisano

Podjade do decathlon sprawdze tak jak mi rulez radzi, co do offsetu i mostka to raczej nie bede sie w to bawil, ale dzieki za rade, no i nie ma co spamowac :) sprawdzimy zobaczymy.

Napisano

Tak uściślając sztyca nie ma offsetu tylko setback (czyli cofnięcie siodełka) ;) offset to "wyprzedzenie" widelca czyli różnica miedzy osia koła a osią rury sterowej :)

Z tego co widzę to Canyon z Allegro ma sztycę z setbackiem, Rockrider również ma sztycę z setbackiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...